In vizor

"Influența Kremlinului" din "funăria" lui Boc prin vocea angajatului cu vederi legionare Ionuţ Ţene, şef Birou "Învăţământ, Cultură şamd". Kakaia Cultura?

de Szakats Istvan

Ionuț Țene, director al Biroului învățământ, cultură, culte, sport, societate din Primăria Cluj-Napoca, este identificat ca unul din propagandiștii cheie ai lui Putin în volumul „Influența Kremlinului” – o culegere de analize geostrategice care documentează influența malefică a regimului lui Putin în domeniile politicii, media, istoriei și culturii.

În articolul The Kremlin’s Malign Influence Through Strategic Narratives: Sputnik’s Discourse on the Relation Between Romania and NATO (pag. 35) cercetătorul Răzvan-Ovidiu Ceuca analizează narativele strategice prin care Rusia subminează rolul NATO în România.

În articol, domnul director Ionuț Țene este citat cu nu mai puțin de 3 contribuți la platforma online Sputnik: “Ionuț Țene: poporul român, un cobai al SUA în caz de conflict cu Putin”, „Ionuț Țene: Adio, Deveselu” și „Ionuț Țene: Armata UE: Un prim pas spre dezmembrarea NATO?”

Articolele domnului Țene alimentează două dintre cele 5 narative cheie pe care Kremlinul le utilizează prin Sputnik Romania-Moldova pentru a-și exercita influența, și anume: „Subminarea rolului Nato în România” și „Fracturarea relațiilor dintre NATO și EU”. Narativa „Subminarea rolului Nato în România” se bazează pe superioritatea militară a Rusiei, iar narativa „Fracturarea relațiilor dintre NATO și UE”, pe discreditarea capacității diplomatice a UE.

Domnul Ionuț Țene, ajuns angajat în Primăria Cluj-Napoca în timpul mandatului lui Gheorghe Funar, este cunoscut pentru vederile sale extremiste și simpatiile sale legionare. S-a remarcat, între altele, prin propunerea de a-l canoniza pe Corneliu Zelea Codreanu, dar și prin organizarea grupării paramilitare „Vulturii Sarmisegetuzei” care avea misiunea să lupte „cu Kalașnikovul într-o mână și cu crucea ortodoxă în cealaltă” în războiul civil din Iugoslavia.

Cu toate că și-a făcut vederile publice decenii la rând prin intermediul platformei electronice napocanews – condus de dumnealui și informaticianul George Bara – domnul Ionuț Țene a cunoscut o carieră neîntrerupt ascendentă în administrația publică.

În 2017, după o plângere disciplinară, Comisia de Etică a Primăriei Cluj-Napoca s-a întrunit să decidă că activitatea publicistică a domnului Ionuț Țene nu întinează în niciun fel calitatea sa de funcționar public. Domnul Ionuț Țene continuă să reprezinte și azi instituția Primarului în varii evenimente publice de mare anvergură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *