Sanatate

Infertilitatea cuplului

Ansamblul functiilor fiziologice (cresterea, nutritia, asimilatia, excretia, adaptarea etc.) asigura supravietuirea individului. Functia de reproducere asigura supravietuirea speciei umane; ea depinde de capacitatea barbatului de a produce spermatozoizi si de a ii pune in contact cu gametul feminin (ovulul).

Infertilitatea este o problema cu care se confrunta aproximativ 15% din cuplurile din Romania si este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Studii din ultimele decenii arata declinul fertilitatii atat la barbat cat si la femeie. Daca e adevarat, este alarmant!

Fiziologia reproducerii

La o ejaculare, barbatul elimina pana la 400 de milioane de spermatozoizi. 40-50 de milioane pe un mililitru de lichid ejaculat (de obicei la o ejaculare se elimina 2-3 mm de lichid) e un numar considerat normal; sub acest nivel se considera ca avem de-a face cu un numar scazut de spermatozoizi.

Cantitatea nu este singurul factor al eficientei spermatozoizilor; ei trebuie sa se si poata misca bine. Fiecare spermatozoid contine 23 cromozomi, jumatate din amprenta genetica necesara pentru a crea o fiinta umana. Singura misiune a unui spermatozoid este sa livreze acel pachet genetic ori sa moara. Numai unul isi va indeplini cu succes misiunea.

Spermatozoizii sunt produsi de testicule, glandele sexuale masculine sau gonadele, care atarna in saculetii numiti scrot. Testiculele sunt uzine care lucreaza non-stop si fabrica mari cantitati de spermatozoizi in fiecare zi. Spermatozoizii sunt produsi in niste tuburi mici, spiralate, numite canale ejaculatoare; ei trec prin aceste canale si sunt depozitate in afara testiculelor intr-un canal numit epididim.

Cand barbatul este stimulat sexual, epididimul incepe sa pulseze, trimitand spermatozoizii intr-un alt tub, numit canal deferent, si apoi in uretra, un canal care duce spre lumea de-afara. In acelasi timp, spermatozoizii sunt inconjurati de fluide (lichid seminal) nutritive si protectoare secretate de o serie de glande: veziculele seminale, prostata si glandele lui Cowper. Multumita acestei minuni a naturii pe care o numim ejaculare, spermatozoizii curajosi sunt trimisi acolo unde n-au mai fost niciodata: in vaginul femeii.

Femeia se naste cu un numar fix de ovule, circa 400000. La aproximativ 28 de zile, incepand de la pubertate, un ovul se dezvolta, se deplaseaza catre peretele ovarului si este ejectat – procesul numindu-se ovulatie. Dupa ovulatie, ovulul este trimis catre deschizatura in forma de palnie a trompelor uterine, unde se produce fertilizarea. Ovulul fertilizat trece apoi in uter.

Din multimea de spermatozoizi doar unul va reusi sa penetreze invelisul protector al ovulului, si pachetul sau de cromozomi se uneste cu cel al ovulului ca sa formeze setul complet. Cam la 30 de ore dupa fertilizare, ovulul, numit de acum zigot, se divide – prima dintre multele divizari prin care se formeaza toate structurile complicate ale corpului uman.

Cresteti sansele de sarcina

Pentru a maximiza sansele de sarcina, planificati actul sexual in timpul perioadei de maxima fertilitate a partenerei, intervalul de 24 de ore in care ovulul este pozitionat corect in trompa uterina si este gata de penetrare. Asta se petrece de obicei la mijlocul ciclului ei menstrual. Pentru ca momentul ovulatiei variaza de la femeie la femeie si de la luna la luna, cea mai buna cale este sa faceti sex la fiecare doua zile (pentru a maximiza numarul spermatozoizilor) in jurul celei de-a 14-a zi a ciclului ei lunar.

Unii doctori cred ca pozitia in care faci sex poate imbunatatii sansele de conceptie, in principal datorita trimiterii spermatozoizilor mai aproape de tompele uterine (stand in genunchi sau lungiti in pozitia lingura) ar fi cea mai adecvata. Puteti micsora cantitatea de spermatozoizi care ies din vagin daca scoateti penisul imediat dupa ejaculare si daca partenera sta cateva minute pe spate, cu soldurile ridicate pe o perna.

Cauzele infertilitatii

Cine are probleme in privinta infertilitatii, dvs. sau ea? Sansele sunt egale: cam 35-40 % dintre cazurile de infertilitate se datoreaza unor probleme femeiesti si cam tot atatea procente a fi o problema masculina. Restul ori sunt o combinatie ori au cauze necunoscute. Iata de ce este important sa va testati amandoi.

Cauzele de infertilitate la femei, si poate fi cauzata de una sau mai multe din problemele de mai jos:

–    boli sau anomalii ale trompelor uterine;
–    tulburari ale ovulatiei: afectiuni hormonale, boala polichistica ovariana si alte boli care au ca element comun lipsa completa sau dereglarea ovulatiei;
–    afectiuni uterine: endometrioza, fibroamele uterine, polipii uterini, etc.
–    alte boli: tiroidiene, cardiace, renale, autoimune, excesul de hormon prolactina, adeziuni pelviene dupa anexite sau operatii pe abdomen/pelvis, etc.

Infertilitatea masculina are de-a face, in primul rand, cu cantitatea si calitatea spermatozoizilor pe care barbatul ii produce. In general, sperma trebuie sa contina cel putin 20 milioane de spermatozoizi per ejaculat, si cel putin 50% din acestia trebuie sa aiba motilitate normala, pentru ca sarcina sa aiba sanse sa se produca. Sub 10 milioane de spermatozoizi e o cauza sigura de infertilitate, dar pentru rezultate optime, 40 de milioane si mai mult este de dorit. Alte cauze posibile pot fi:

–    varicocelul este o cauza frecventa si se refera la formarea de vene varicoase in scrot. Se crede ca aceste varice stanjenesc mecanismul de racire al testiculelor, ceea ce duce la scaderea numarului si mobilitatii spermatozoizilor;
–    stresul emotional prelungit;
–    fumatul si consumul de alcool sau alte droguri;
–    imbracamintea si lenjeria intima stramta;
–    deficienta de zinc, seleniu, acid folic, vitamina C pot fi factori contributori la ambele sexe;
–    alte cauze mai rare sunt deficitul de hormon testosteron, anumite malformatii congenitale (de exemplu insuficienta coborare a testiculelor din cavitatea abdominala in scrot), boli cronice ca diabetul, obezitatea, expunerea frecventa a testiculelor la temperaturi crescute (bai fierbinti, saune), etc.

Diagnostic si tratament

Cand cuplul se hotaraste sa conceapa urmasi nu exista nici un motiv sa se suspecteze o problema de fertilitate timp de un an. Dupa aceasta perioada partenerii trebuie sa inceapa demersurile pentru aflarea cauzelor si, respectiv, aplicarea unor tratamente care sa ii ajute sa aiba copii.

Trebuie sa stiti ca s-ar putea sa trebuiasca sa consultati un doctor mai devreme daca:

–    Ea are peste 30 de ani.
–    Ea a avut diverse afectiuni ginecologice.
–    Ea are dureri in timpul ciclului, a pierdut o sarcina sau are menstruatii neregulate.
–    Stii ca tu ai un numar scazut de spermatozoizi, ca ai avut oreion sau o boala transmisibila sexual, ca ai o leziune la testicule.
–    Unul dintre voi a avut o problema de concepere intr-o relatie anterioara.

Specialistii in fertilitate au o intreaga gama de tehnici pe care le pot folosi pentru a pune un diagnostic. Printre analize se numara:

–    proba de sange pentru determinarea hormonilor feminini;
–    control ulterior actului sexual;
–    radiografia trompelor uterine;
–    biopsia mucoasei uterine;
–    examene anatomo-patologice pentru endometrioza si alte afectiuni pelviene;
–    analiza spermei (spermograma)…

Daca dvs. si partenera aveti probleme de fertilitate, nu intrati in panica. Pentru ca sansele de a obtine o sarcina la cuplurile care fac tratament in primele sase luni sunt egale cu ale celor care au amanat tratamentul 12 luni, continuand sa aiba insa contacte sexuale regulate. Mai mult, un tratament de fertilitate facut in graba poate duce atat la riscul unor sarcini multiple, cat si la stres emotional si financiar. Asadar, un factor de luat in seama este cat timp sunteti dispusi sa asteptati.

Exista optiuni eficiente pro-conceptie pentru parteneri, precum:

–    Tratarea disfunctiilor sexuale.
–    Terapia medicamentoasa poate creste productia de spermatozoizi prin corectarea dezechilibrelor hormonale; antibioticele pot fi si ele utile pentru tratarea infectiilor care afecteaza fertilitatea.
–    Operatia poate indeparta blocajele care afecteaza producerea spermatozoizilor sau ejacularea (vasectomia poate fi in teorie inversata chirurgical, dar procedura nu are intotdeauna succes).
–    Inseminarea artificiala: se colecteaza sperma sanatoasa de la barbat, sunt selectati cei mai activi spermatozoizi si introdusi la femeie. Cele mai noi tehnici asigura succesul chiar si cu spermatozoizi prelevati de la barbatii care ii produc in numar scazut. O alternativa este sa fie folositi spermatozoizii unui donator.
–    Fertilizarea in vitro si procedurile similare combina ovulul si spermatozoidul in laborator. Ovulul fertilizat este apoi introdus in uterul femeii, unde se poate dezvolta normal.

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *