Din oras

Încremenită în timp, strada Sopor se "dezvoltă” cu o aplicație și o dezbatere publică

Zona Soporului reprezintă, conform municipalității clujene, spațiul ideal pentru un nou cartier al Clujului. Promisiunile în acest sens au curs în neștire. Iar ”cartierul” Sopor se va face ”ca la carte”, după cum a anunțat edilul clujean, Emil Boc. Până una alta însă, Primăria Cluj-Napoca a lansat o aplicație pentru proprietarii de terenuri din Sopor și a programat o dezbatere publică. 

Și totuși, strada Sopor nu este decât un drum neasfaltat și atâta tot.

Să fie aplicația lansată de municipalitate o soluție în acest sens? Desigur, aceasta este binevenită, doar că ar fi trebuit să reprezinte, poate, ultima găselniță în acest proiect care vizează extinderea străzii. Să fie această aplicație una asemenea roboțelului Antonia, care rezolvă în mod virtual problemele reale ale cetățenilor?

Astfel, municipalitatea a propus o aplicație: un instrument care le permite locuitorilor să își identifice parcela pe care o au în proprietate.

Aplicația poate fi accesată aici.

Prin intermediul aplicației, până în data de 28 februarie 2019, aceștia sunt invitați să completeze un chestionar prin care pot să formuleze propuneri cu privire la funcțiunile și utilizările pe care le doresc pentru terenurile pe care le au în proprietate. Iar propunerile vor fi analizate ulterior de către echipa de proiect.

”Avem această oportunitate de a configura de la zero un cartier întreg, ținând cont de cele mai actuale standarde de urbanizare care pot oferi un nivel de calitatea vieții ridicat, care să răspundă tuturor nevoilor unei comunități în secolul XXI. Este un proces în care intenținăm să folosim toate instrumentele pe care tehnologia sau ecosistemul orașului le oferă în acest moment: partenerii noștri de la Ordinul Arhitecților au creat acest instrument de comunicare digital, care crește accesul cetățenilor la informație și totodată le oferă o cale directă către nivelul strategic de decizie a tuturor punctelor de vedere ale proprietarilor, pentru a putea fi luate în calcul atunci când se creionează masterplanul.

De asemenea, Centrul de Inovare și Imaginație Civică ne permite să oferim un spațiu de comunicare și consultare inovativ, unde toți cei prezenți își pot argumenta punctele de vedere sau pot solicita detalii până la cel mai înalt grad tehnic cu privire la principiile și prioritățile zonei”, a afirmat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.  

La finalul lui 2018, municipalitatea publica planșa cu planul urbanistic zonal (PUZ) pentru cel mai nou cartier al Clujului. Acesta urmează să devină subiectul unui concurs de soluții internaţional, iar premiile puse la bătaie însumează peste 3 milioane de lei (premiul I (contractul de proiectare) – 2.800.000 lei fără TVA, premiul II – 120.000 lei şi premiul III – 70.000 lei.).

Este vorba despre cartierul Sopor, care se va întinde pe circa 240 de hectare. Concursul de soluții privind PUZ-ul, organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), va fi lansat în 2019, urmează să beneficieze de un juriu naţional şi internaţional, şi va fi deschis pentru atât pentru experţii români, câti şi pentru cei europeni. 

Se preconizează că în noul cartier vor locui între 50.000 şi 70.000 de oameni.

„Vreau ca Sopor să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte. Avem exemplu negativ Bună Ziua, construit de privaţi care nu au lăsat loc pentru aceste facilităţi. Vedeţi că ne străduim de 3 ani să lărgim strada”, declara primarul Emil Boc la finalul anului trecut.

Astfel, clujenii sunt invitaţi la o dezbatere publică cu privire la realizarea master planului și P.U.Z.-ului pentru zona Sopor, care se întinde pe o suprafață de peste 250.000 mp.

În cadrul întâlnirii, programată joi, 31 ianuarie 2019, la ora 17.00, la Centrul de Cultură Urbană Casino, se va discuta despre reglementările urbanistice pentru zona Sopor, care vor sta la baza temei de concurs de proiectare pentru găsirea celei mai bune strategii de urbanizare.

CITEȘTE ȘI: 650.000 euro pentru un concurs de soluții pentru Planul Urbanistic Zonal al străzii Soporului

Strada Soporului, adică cei aproximativ 7,4 km de drum neasfaltat se înscriu în seria promisiunilor cu care Emil Boc își bombardează fără milă susținătorii. Conform poziției edilului clujean, strada Soporului este una perfect integrată în municipiul Cluj-Napoca, drumul cuprinde 4 benzi largi, iar întreaga zonă este dotată cu utilități. Sau urmează să fie dotată.

Deocamdată, locuitorii din zonă sunt exasperați de modul în care au decurs lucrurile în ceea ce privește asfaltarea drumului, astfel încât sunt nevoiți să își distrugă autoturismele pe un traseu impracticabil. 

CITEȘTE ȘI: Strada SOPORULUI va fi asfaltată înainte sau după ce va finaliza Emil Boc LINIA DE METROU? VIDEO

Strada Soporului: ca după război, pe timp de pace

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *