Din oras

Înconjurați de gunoaie, clujenii consideră că locuiesc într-un oraș „destul de curat”

Scris de 268

Clujul este un oraș curat murdar! Nu există stradă pe care să nu zacă mucuri de țigară, pet-uri, resturi menajere, ambalaje, coji de semințe. În cartiere, față de zona centrală, găsim, în plus, și deșeuri voluminoase, oamenii aruncă pe spațiile verzi, la colțurile de stradă, toate lucrurile de care nu mai au nevoie în casă, chiar și patul uzat din dormitor! Pe lângă mizeria aruncată direct pe stradă, la Cluj mai avem și problema ghenelor și a tomberoanelor de gunoi, care, de cele mai multe ori, sunt pline cu vârf, ba chiar dau pe-afară!

Ziar de Cluj i-a întrebat pe clujeni cât de curat li se pare orașul lor. Înconjurați de gunoaie, majoritatea celor intervievați consideră Clujul un oraș destul de curat. Pentru mizeria pe care totuși o observă, oamenii îi blamează pe concetățenii lor (unii aruncă vina doar asupra „viniturilor”), și nu pe cei care administrează orașul. 

Vă redăm câteva dintre răspunsurile clujenilor:


„Nu pot să spun extraordinar, dar este destul de curat! Nu știu la ce zonă vă referiți. Centru? Centrul este curat! Destul de curat! Bine, găsiți chiștoace peste tot! Dar… Cartierele… Nu prea știu ce să spun despre cartiere, eu locuiesc în Centru mai mult, deci… Nu prea am o părere despre cartiere! Am fost în vizită, dar nu m-am uitat în jur, să văd cât de curate sunt!”

„În procente să vă zic? Un 80% față de alte orașe! Centrul mi se pare curat. Cartierele, la mine în Mărăști, cât de cât e ok! Nu știu în celelalte, nu prea circul!”

„E așa și așa! Nu foarte curat! Se poate și mai bine! Cred că Mănășturul este unul dintre cartierele cu cea mai mare mizerie. Centrul poate fi mai curat, într-adevăr!”

„Depinde de zonă. Zona centrală, în general, este curată. Chiar și în cartiere. Dar sunt și zone, în general, când ne îndepărtăm de centrul orașului, care sunt murdare. Este suficient să urcăm spre Bună Ziua sau spre Borhanci, drumul de acces, și o să vedem peste tot pet-uri aruncate, materiale de construcții aruncate! Și suntem în Cluj! Dar, în rest, consider că este destul de curat, în comparație cu alte orașe.”

„70% e curat. Dar, cu boschetarii ăștia… și cei care au câini și îi duc la plimbare, să fie un pic mai atenți și urmele câinilor să le mai adune! Ce ar fi să fie și acasă la ei tot așa cum se întâmplă în parc, lângă Mercur, plus boschetarii, plus oameni necivilizați!”

„Poate să fie și mai curat decât cum e! Sunt zone unde e curat, sunt zone unde nu e curat Clujul! Mănășturul și Mărăștiul (sunt cele mai murdare zone – n.r.)! Și lumea e altcumva acolo! Și în Mănăștur, și în Mărăști! Zorilor, Grigorescu, Gheorgheniul sunt cartiere curate! Restul… așa și așa! Numai oamenii sunt de vină! Altcineva, cine? Oamenii! Primăria și firmele de salubritate își fac treaba, dar oamenii, ei sunt cei mai vinovați! Sunt coșuri! Dar pot să mai și pună coșuri, că mai trebuie!”

„Foarte murdar! Este foarte murdar, eu am lucrat în domeniul de căi publice, la firma Rosal! Din 2000 până în 2006, când erau frații Prigoană, atunci era foarte curat orașul! În primul rând, oamenii sunt foarte vinovați, că degeaba sunt tomberoane, coșuri de gunoi, că, în loc să le arunce… și le dau și foc. Eu, când am lucrat în domeniu, mai stingeam coșurile, că aruncă țigările! Nu sunt civilizați, nu se vor civiliza niciodată! Nu au cei 7 ani de-acasă! Dacă vezi tu tomberonul acela, păi lasă-l acolo și nu-l rupe și bagă gunoiul acolo! Nu chiștoace pe stradă! Nu sunt suficiente tomberoane! Firmele astea de salubrizare ar trebui să-și facă datoria!”

„În comparație cu alte orașe din România, Clujul este relativ curat! Dacă ar fi să ne raportăm la alte orașe din străinătate, se poate și mai bine! Dar nu cred că e vina autorităților, e, mai degrabă, o problemă de comportament și de adaptare a comportamentului la normele sociale. Încep să cred că nu neapărat clujenii, cei născuți, crescuți aici, ci, mai degrabă, cei veniți din provincie (sunt vinovați – n.r.)! Nu vreau să îi blamez pe ei doar, dar, cum spuneam, se poate și mai bine!”ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 17 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 17 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 1 day In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 1 day In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 2 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 2 days Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 3 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE