Sanatate

La Cluj, se practică operația de varice fără bisturiu. Aparatele cu radiofrecvență, o metodă nouă de tratament

La Cluj, se practică o metodă modernă pentru tratarea varicelor, folosită extrem de puțin în țară. Se folosește o  aparatură cu radiofrecvență și reușita este de peste 90%. Deocamdată, clujenii nu sunt foarte deschiși la acest tip de tratament. 

Doctorul Octavian Andercou, medic primar în cadrul Clinicii Chirurgie II din Cluj-Napoca folosește o metodă nouă pentru tratarea varicelor. El utilizează o aparatură cu radiofrecvență și este unul dintre puținii medici specializați în această tehnică din România. În Transilvania mai există doar trei centre medicale unde este folosită aparatura cu radiofrecvență. 

Octavian Andercou

„Este o tehnică modernă, se bazează pe introducerea unui cateter în interiorul venei. Se face o incizie de mici dimensiuni, de 3-4 mm și se introduce de-a lungul venei. Prin declanșarea dispozitivului de radiofrecvență, vena este distrusă la interior și în timpul evoluției la controalele la care se prezintă pacienții vena poate fi observată, dar nu mai este funcțională. Astfel că în timp varicele își vor micșora dimensiunile, deoarece ele nu mai au o circulație”, a explicat specialistul. 

Mulți dintre pacienți sunt însă reticenți la aceste metode noi de tratare a varicelor. 

„Eu le pun în vedere pacienților că există mai multe variante tehnice și pacienții sunt în măsură să își aleagă tehnica pe care o doresc. Sunt unii pacienți care sunt reticenți față de riscul de recidivă, dar mulți pacienți actuali se informează de pe internet și există informații veridice în ceea ce privește această tehnică, în comparație cu alte situații în care pe internet găsim tot felul de informații eronate”, a spus Octavian Andercou. 

Tehnica folosirii aparaturii cu radiofrecvență a fost introdusă în urmă cu 10 ani. Are rezultate de 92%, cu risc de reapariție a varicelor sub 10%. În schimb, operația clasică, unde este necesar bisturiul, riscul de recidivă este mai mare, ajung la un procent de 10-15%.Varicele reprezintă o problemă cu care se confruntă atât femeile cât și bărbații din întreaga lume. Peste 30% dintre români suferă de o boală varicoasă, iar venele femeilor sunt mai predispuse să se dilate, spun specialiștii. De-a lungul anilor, pe lângă intervenția clasică, pe masa de operație, au fost dezvoltate numeroase tratamente care nu necesită bisturiul. Una dintre aceste metode este tratamentul care folosește aparatură cu radiofrecvență. 

Există numeroși factori care duc la apariția bolii varicoase, însă cel mai important este strâns legat de locul de muncă al fiecărei persoane. Astfel, angajații care petrec ore întregi în picioare sunt mai predispuși la varice. Alți factori au legătură cu afecțiunile genetice, iar unii țin de organismul fiecărui pacient. Spre exemplu, obezitatea este o altă cauză care poate duce la apariția venelor dilatate pe picioare. 

varice

 Această boală avansează treptat de-a lungul anilor și are 6 stadii:

1. În primul stadiu, nu există modificări vizibile la nivelul picioarelor. Pacienții doar descriu o senzație de greutate la nivelul gambelor după ce au făcut efort sau după ce au stat mult timp în picioare. 
2. În cel de-al doilea stadiu încep să apară vinișoare la suprafața pielii, așa numitele varicozități superficiale.
3. Cel de-al treilea stadiu se manifestă deja cu vene dilatate, voluminoase, care sunt vizibile la unii pacienți.
4. În cel de-al patrulea stadiu apar modificări la nivelul pielii. Pielea devine maronie, după care culoarea ajunge să fie un maroniu închis spre violaceu sau chiar negru. 
5. Aceste modificări la nivelul pielii devin din ce în ce mai accentuate odată ce boala avansează în stadiul al cincilea. 
6. În ultimul stadiu apare ulcerul varicos care se manifestă prin leziuni, eroziuni sau rupturi ale pielii, care se vindecă extrem de greu/

Tratamentele variază în funcție de stadiul în care pacientul a ajuns. 

„În primele stadii ajută doar creme, unguente care eliberează această stare de tensiune și greutate de la nivelul picioarelor. În momentul în care aceste dilatații venoase, respectiv varicele sunt vizibile, tratamentul medicamentos sau cu unguente nu mai este de folos, singura variantă fiind cea operatorie”, a explicat Octavian Andercou.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *