In vizor

Incompetență sau premeditare? Rampa mică a Salprest, din nou în flăcări

Istoria se repetă: de câte ori rampa de gunoi a Salprest se umple la limita la care există pericolul să fie închisă, aceasta se apribde din senin. În această seară, se pare că iar s-a ajuns la limită, așa că rampa arde degajând un fum negru, înecăcios, pe care vântul l-a împins către Aeroportul Internațional Cluj. Martori oculari au declarat pentru Ziar de Cluj că mormanul de deșeuri care arde violent este de înălțimea unui bloc de 4 etaje (aproximativ 16 – 20 de metri).

Rampa mică a Salprest care este în flăcări acum, este situată la 300 de metri distanță față de cele peste 300 de persoane evacuate de autorități de pe strada Coastei în 17 Decembrie 2010. În Pata Rât trăiesc 1.500 de oameni, care acum sunt puși în pericol atât de flăcări, cât și de toxinele degajate de incendiu.

La fața locului pompierii acționează cu 4 autospeciale care fac cu greu față situației. Acest lucru și din cauza faptului că rampa nu este dotată cu o sursă de apă – deși, din experiența celorlalte incendii, ar fi trebuit să se tragă niște învățăminte și situația ar fi trebuit să fie remediată.

Reamintim faptul că, în aprilie, la incendiul trecut, reprezentanții Gărzii de Mediu și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului Cluj considera că cea mai bună și sigură metodă de a stopa reaprindrea rampei ar fi acoperirea vechii gropi de la Pata Rât cu un strat protector de pământ, motiv pentru care și-au dat avizul ca reprezentanții Consiliului Județean să intervină în acest scop. De asemenea, reamintim faptul că primarul Clujului, Emil Boc, a susținut în luna mai, după ce mai bine de trei săptămâni clujenii au inhalat noxele incendiului nestins la timp, că există indicii potrivit cărora incendiul de la Pata Rât a fost provocat de o mână criminală. Și-atunci se pune întrebarea: de ce nu s-au luat măsuri? Unde sunt rezultatele anchetei pe care declara că au demarat-o polițiștii clujeni ca urmare a plângerii pe care a depus-o administratorul rampei?

Administratorul rampei de deseuri, RADP, a depus plangere penala la Politie in vederea identificarii celor care au provocat acest incendiu prin mijloace specifice. Garda a mediu a fost la fata locului pentru analiza.

Sau erau doar declarații de campanie și nimeni nu a făcut nici o plângere? În așteptarea unui răspuns cu privire la faptul dacă s-a deschis sau nu o anchetă după ultimul incediu, ne întrebăm, măcar de ce nu s-a făcut minimum de efort și nu s-au pus niște camere de luat vederi în zonă, să vedem și noi cine și de ce dă foc deșeurilor.

Vom reveni cu infomații și imagini de la fața locului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *