Din oras

Incinta Fimaro se transformă în ansamblu imobiliar – se vor construi blocuri de 11 etaje și se va amenaja malul pârâului Nadăș

Proiectul de restructurare a incintei Fimaro a fost în dezbatere publică până astăzi. Se propune un Plan Urbanistic Zonal de restructurare, parcelare și dezvoltare ansamblu mixt pe strada Corneliu Coposu nr. 167, 167A. Beneficiarii proiectului sunt Fimaro Invest SA, Fimaro Development, Carmen și Florin Uță, Mona și Cătălin Dumitru.

Teritoriul reglementat este delimitat de strada Corneliu Coposu în partea de nord, strada Piatra Craiului în partea de est, pârâul Nadăș în partea de sud și zonă de restructurare în partea de vest. Suprafața are peste 3 hectare.

Prin PUZ se propune parcelarea terenului în 5 parcele destinate construirii ansamblului mixt, 3 parcele destinate străzii noi propuse și regularizării circulațiilor existente.

Potrivit documentației aflate în dezbatere publică, se va amenaja fâșia adiacentă pârâului Nadăș pe toată lungimea parcelei, cu dotări edilitare corespunzătoare. Zona va fi organizată ca promenadă cu acces public nelimitat. Imobilul situat la parterul corpului de clădire cu două etaje de pe una din parcele , cu destinația de grădiniță și terenul care îl va deservi (aproximativ 3000 mp) va fi trecut în domeniul public cu titlu gratuit. Se dorește ridicarea mai multor clădiri cu regim diferit de înălțime, între 5 și 11 etaje, cu o înălțime maximă admisă de 48 de metri.

Restructurarea ansamblului Fimaro vizează îmbunătățirea calității urbanistice a unui areal mai larg, cu posibilitatea dezvoltării de tip brownfield înspre est, pe culoarul Nadășului și al căii ferate. Configurația urbanistică propusă este adaptată unei dezvoltări în trepte a arealului, având în vedere atât valorificarea oportunităților date de existența unor spații de mari dimensiuni utilizabile cu eforturi mici în timp scurt, cât și modernizarea și extinderea unor spații existente pentru acomodarea unei scheme funcționale flexibile.

Zona a devenit activă în ultimii doi ani prin construcția de locuințe pe strada Corneliu Coposu și apariția unei dotări sportive la sud de pârâul Nadăș. Restructurarea incintei Fimaro poate constitui un impuls pentru conversia zonelor industriale de la sud (Fimaro Sud, 16 Februarie, Institutul Minier), activându-se astfel întregul culoar destinat restructurării.

Culoarul Nadășului are un potențial de dezvoltare a rețelei de legături pietonale, care va contribui la creșterea atractivității arealului.

Fondată în 1924, ca atelier mecanic şi turnătorie de fontă, FIMARO a devenit, după al Doilea Război Mondial, un producător de utilaje şi echipamente pentru cantine, precum şi de utilaje pentru procesare a produselor alimentare. Cu o bună experienţă şi profesionişti de înaltă calificare, FIMARO s-a concentrat pe dezvoltarea de maşini complexe şi linii pentru industria textilă şi a pielăriei, încă din anul 1960, pentru piaţa internă şi externă.

Din 1998 FIMARO a început să ofere diverse servicii de fabricaţie de înaltă calitate către clienţii din industria auto, industria lemnului, industria metalurgică, amenajare spaţii verzi, instalaţii de condiţionat şi purificat aer, instalaţii de ventilare.

Susține Ziar de Cluj! 

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *