In vizor

Incidentele de la Untold pe care Jandarmeria se face că nu le vede. Sunt 2.000 de angajaţi ai M.A.I la festival, dar nu au nimic de raportat: reacţia instituţiei. Cu toate acestea, de trei zile se raportează șoferi drogați surprinși în trafic. Ăia unde s-or fi drogat?

Aparent, Untold 2022 a ajuns la final fără incidente majore. Ministerul de Interne a desfăşurat la Cluj nu mai puţin de 2.000 de oameni care să asigure ordinea şi liniştea publică şi care să se asigure că incidentele petrecute la SAGA Festival nu se vor repeta şi la Untold. Toate structurile M.A.I prezente la Untold şi-au desemnat drept comunicator oficial cu reprezentanţii presei Jandarmeria Română. Purtătorii de cuvânt ai acestei instituţii sunt singurii care pot spune publicului dacă şi ce fel de incidente au avut loc în perioada Untold. Numai că, în mod suspect, de două zile tac mâlc. Asta deși azi noapte, însuși ministrul de Interne, Lucian Bode, s-a ”produs” penibil, alături de primarul Emil Boc, la festival. Brusc au dispărut comunicatele jandarmeriei, în timp ce în plasa polițiștilor rutieri din Cluj cad tot mai mulți șoferi sub influența drogurilor. Unde s-or fi drogat acei șoferi, habar nu avem. Ce avem habar este faptul că Buta are pile la cel mai înalt nivel din moment ce se abrogă legea în municipiu ca să-și facă el mendrele, din moment ce Jandarmeria se pretează să mușamalizeze incidentele de la festival. După ce s-a iscat un val de indignare pe mass media, Jandarmeria a catadicsit să dea un comunicat cu incidentele din ziua a treia (nu și din a doua). Dar, culmea nesimțirii, credeau că nu se va sesiza nimeni: partea de droguri este cu copy-paste din comunicarea Poliției – nu se menționează nimic, dar nimic, despre câte persoane au fost depistate cu droguri ÎN INTERIORUL festivalului, câte au avut nevoie de asistență etc. Asistăm la o mușamalizare de toată jena. Pe Facebook sunt relatări indignate despre cum papagli cam la 30-40 de ani trag liniuțe pe nări, fără jenă, în prezența minorilor prezenți la Festival.

De ce „tace” Jandarmeria?

Problema este că ultima comunicare a Jandarmeriei a avut loc vineri, 5 august, atunci când a fost raportat că 23 de tineri au fost opriţi să intre la festival pentru că aveau asupra lor substanţe interzise. Pe timpul weekend-ului, reprezentanţii Jandarmeriei nu au mai discutat cu presa, deşi incidente au mai avut loc. Unul dintre ele, precum cel din materialul video prezentat mai jos în care mai mulţi tineri se bat chiar în faţa scenei principale, fiind surprins de camerele video şi prezentat chiar pe reţelele de socializare.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=1422714114893257

În bătaia de sâmbătă seară, 6 august, de lângă scena principală de la Untold ar fi fost implicaţi şi un jandarm, în civil, precum şi un angajat al firmei private de pază, susţin unele surse.

Potrivit surselor Observator, Jandarmeria nu ar dori în mod intenţionat să prezinte astfel de incidente pentru ca la finalul festivalului să poată prezenta un raport „curat”, fără probleme majore. Conform aceloraşi surse, ordinul ar fi venit de la cel mai înalt nivel.

Jandarmeria Română a reacţionat, după ce presa s-a revoltat, şi a remis presei un comunicat în care este prezentat bilanţul activităţii pentru ziua a treia de festival: 49 de persoane au fost oprite să intre la festival pentru că aveau asupra lor substanţe interzise, iar alte 11 persoane au fost depistate conducând sub influenţa substanțelor psihoactive. Despre ziua a doua de festival, nu se spune nimic.

„Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășoară activități ilegale, inclusiv persoane care consumă sau încercă să vândă substanțe interzise. Astfel, în a treia zi de festival, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au aplicat 34 amenzi în valoare de 30.345 lei și 19 avertismente, iar jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au aplicat 10 amenzi în valoare de 3.700 lei și 3 avertismente. În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 49 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere, iar 11 persoane au fost depistate conducând sub influența substanțelor psihoactive”, se arată în comunicatul Jandarmeriei.

De menţionat şi că în seara de sâmbătă, 6 august, atunci când a avut loc incidentul prezentat în video de mai sus, la Untold au fost prezenţi şi Lucian Bode, ministrul de Interne, precum şi primarul Clujului, Emil Boc.

CITEȘTE: FOAME MARE DE IMAGINE: Anul trecut dansau cu Cîțu la Electric Castle, anul acesta cu Bode la Untold. Practic, l-au făcut pe Bode să legitimeze ILEGALITĂȚILE și NESIMȚIREA de la Untold

De când a început festivalul se tot raportează șoferi drogați surprinși în trafic. Ăia unde s-or fi drogat? 11 șoferi care au consumat droguri au fost trași pe dreapta și sâmbătă noaptea în municipiul Cluj-Napoca

CITEȘTE: Polițiștii clujeni au oprit în trafic și au depistat mai mulți șoferi sub influența alcoolului și a drogurilor. Unul consumase cocaină, ketamină și ametamină. Îl durea în cot de viața celorlalți

CITEȘTE: OARE UNDE AU CONSUMAT? Tot mai mulți șoferi DROGRAȚI pe drumurile Clujului: 13 doar azi noapte. Au consumat IARBĂ și COCAINĂ

 11 șoferi, prinși drogați la volan. Polițiștii au găsit droguri și în mașini. FOTO: IPJ Cluj

Polițiștii au continuat sâmbătă noapte raziile în trafic, pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan.

În acest context, au fost efectuate peste 1.170 de testări cu aparatele etilotest și drug test conducătorilor auto opriți în trafic. În urma controalelor, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, dintre care 3 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice (sub limita de infracțiune), conducătorilor auto fiindu-le reținut, în vederea suspendării, permisul de conducere.

Polițiștii rutieri au constatat 21 de infracțiuni, dintre care 12 la regimul circulației pe drumurile publice, respectv 11 pentru conducere sub influența drogurilor și una pentru conducere sub influența alcoolului.

Exemple semnificative înregistrate în municipiul Cluj-Napoca:

  • Polițiștii rutieri au depistat în jurul orei 22.25, un conducător auto care se deplasa cu un autoturism, aflându-se sub influența substanțelor interzise(cannabis și metaamfetamină). În urma controlului a fost identificată o substanță vegetală.
  • De asemenea, în jurul orei 01.00, a fost depistat un alt conducător auto care se afla sub influența băuturilor alcoolice, respectiv 0,22 mg/l alcool pur în aerul expirat. Testarea cu aparatul drug test a indicat rezultat pozitiv la substanțe psihoactive, respectiv cocaină și cannabis.
  • În jurul orei 02.00, a fost identificat un conducător auto care se afla sub influența substanțelor psihoactive, în autoturismul condus de acesta fiind totodată depistate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 16 flacoane cu substanțe susceptibile de a fi interzise.
  • Un alt bărbat a fost depistat în jurul orei 02.20, conducând un autoturism sub influența substanțelor interzise. Controlul autovehiculului a condus la identificarea unei cantități aproximative de 0,5 grame de substanță de natură vegetală.

În toate cauzele au fost întocmite dosare de cercetare penală.