In vizor

UNTOLD, festivalul nesimțirii și al drogurilor. Jandarmii lui Bode au stat la poze, ca maimuțele

Scris de 2004

Cum scriam ieri: ”Brusc au dispărut comunicatele jandarmeriei, în timp ce în plasa polițiștilor rutieri din Cluj cad tot mai mulți șoferi sub influența drogurilor. Unde s-or fi drogat acei șoferi, habar nu avem. Ce avem habar este faptul că Buta are pile la cel mai înalt nivel din moment ce se abrogă legea în municipiu ca să-și facă el mendrele, din moment ce Jandarmeria se pretează să mușamalizeze incidentele de la festival. După ce s-a iscat un val de indignare pe mass media, Jandarmeria a catadicsit să dea un comunicat cu incidentele din ziua a treia (nu și din a doua). Dar, culmea nesimțirii, credeau că nu se va sesiza nimeni: partea de droguri este cu copy-paste din comunicarea Poliției – nu se menționează nimic, dar nimic, despre câte persoane au fost depistate cu droguri ÎN INTERIORUL festivalului, câte au avut nevoie de asistență etc. Asistăm la o mușamalizare de toată jena. Pe Facebook sunt relatări indignate despre cum papagli cam la 30-40 de ani trag liniuțe pe nări, fără jenă, în prezența minorilor prezenți la Festival.”

Citim din comunicatul dat despre ziua a treia a festivalului de către Jandarmerie(în urma insistențelor presei):

”echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor aflate la cele cinci posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și de cel al UPU-SMURD Cluj au acordat sprijin participanților, în următoarele situații:

–  75 traumatisme diverse (escortații, contuzii, suspiciuni de fracturi, etc.);

–  82 dureri digestive;

–  53 dureri de cap, membre inferioare sau altele;

– alte 209 de cazuri cu afecțiuni medicale diverse (probleme cardiace, reacții alergice, etc.)

În zece situații a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că nouă adulți și un copil au fost transportați la spital”.

Ce, cine, când, unde, de ce?

Noi aveam deja o idee despre ce se întâmplă în interiorul așa-zisului festival. Există, de vreo trei zile (fiind singulară, am așteptat să mai apară și alte mărturii, pe Clujul Civic o relatare cu privire la lipsa de prezență a autorităților de supraveghere, prevenire și combatere, în timp ce pe față se trage pe nas în perimetrul pe care cică-l au în pază, lege și ordine. Prin urmare, o primă relatare:

”E  oare necesar să mergem pe la Untold, la orele nopții?

Dacă m-ai întreba ce cred eu despre dezmățul anual, nerostit din centrul Clujului, aș găsi n+1 motive de “AȘA NU”

Dar, ce ne facem când avem copii adolescenți care visează să îi vadă pe Dimitri Vegas, Steve Aoki sau David Guetta?!

În ultimii 3 ani aceeași poveste: “x, y, z sunt de de vârsta mea și ei merg la Untold. Eu de ce nu am voie?”

Studentă de 10, am primit brățară gratuită așa că, din curiozitate didactică și mai ales ca mamă de adolescent, am acceptat “provocarea” de a vedea cu ochii mei cum se îmbată și droghează unii și cum altii pot sa se simtă bine și fără.

Și acum SURPRIZA, vine cam de unde nu te-ai aștepta: Nu am văzut minori trăgând pe nas, sau poștind vreun pai, erau ei undeva dar nu așa la vedere. În schimb apare un grup de 5, toți de vârsta mea, două cupluri, cu statut și joburi bine plătite după cum arătau țoalele de pe ei, cu pretenții de oameni de vază și, probabil, părinți de adolescenți,  care sub indrumarea unui al 5-lea, un la fel de matur și bine-îmbracat prieten care furniza liniuța aferentă, trăgeau pe nas nestingheriți, la 1 pas de mine și 5 pași de grupurile mari de adolescenți care priveau un concert. Iar adolescenții, erau cuminței, fiecare cu gașca lui sau cu prietena de mână!

Cum mă, cum atâta iresponsabilitate?

Cum să nu îți pese că lângă tine sunt niște copii, poate chiar colegi de-ai copiilor tăi, care te văd cum te dezmembrezi pe acolo și câhâi când praful alb îți irită nara?

Putem să concluzionăm că aceasta e definiția dezaxării și a lipsei complete de responsabilitate. Atât?!

Nu, nu pot sta nepăsătoare să las astfel de “adulți” să fie exemple pentru copiii noștri!

Vor să tragă pe nas în weekend că în rest trag ca boii la jobul ăla bine remunerat și atunci asta e? Meri bă cu nevastă-ta dichisită dar ruptă de atâta viață dezordonată, care s-a făcut de un mare kkt în fața copiilor, mereți unde nu vă vede nimeni, pt că voi, prin comportamentul iresponsabil sunteți cei mai toxici pentru adolescenții tulburați!

Uite cum o mare parte din copii pot să se distreze și bând suc!

Dar îi faceți să creadă că normalitatea e să facă precum voi, adica deh, adulți, de vârsta părinților lor!

Iar eu una nu pot să stau pe margine și să vă las să îi contaminați! Sigur că Nu! Copiii merită un exemplu mai bun decât voi!”

Doamna care a relatat public la ce a asistat, a venit cu un ”Update: Sesizarea a fost preluată de Politie. Pentru situații similare mergeți cu încredere la Sala Polivalentă, parter. De acolo, știu ei ce au de făcut, pentru aceste situații sunt acolo. Curaj, chiar se poate!”

Care Poliție nu știm ce face cu această sesizare, dar vom urmări – că vedem că tendința față de NESIMȚITOTECA Untold este cea de mușamalizare.

Ieri, observatornews.ro, publică următoarea mărturie a unei tinere, participantă la Untold: “Unde mama mă-sii sunt cele 2.000 de forţe de ordine? În 30 de minute am primit 5 întrebări dacă doresc ceva să mă simt bine”.

Tânăra a fost îngrozită de ce a văzut “în spatele uşilor închise” la Untold şi recomandă părinţilor să nu îşi lase copiii neînsoţiţi la astfel de evenimente.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 12 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 12 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 12 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 12 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 14 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 16 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 17 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 19 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 19 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 19 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE