In vizor

Incidența Covid-19 e „în platou” la peste 8 la mie la Cluj-Napoca. Viceprimarul Dan Tarcea: „Îi îndemn pe clujeni ca încă să mai aibă răbdare și să se protejeze pentru că nu am scăpat de acest virus!”

Am scăpat de restricții, dar nu și de virusul prin care au fost justificate, până nu demult, restricțiile. Au trecut două săptămâni de când nu mai suntem obligați să purtăm mască sau să ne abținem de la socializări prea intense și la Cluj-Napoca incidența Covid-19 este de 8,18 la mia de locuitori. Mult, în condițiile în care virusul poate zburda acum, de la om la om, în autobuzele supraaglomerate la orele de vârf, în care dacă porți mască de protecție stârnești priviri curioase sau dezaprobatoare.

Viceprimarul Dan Tarcea a explicat, în cadrul unei emisiuni radio, că nu a trecut nici pandemia, nici pericolul de îmbolnăvire, Clujul fiind deocamdată într-o zonă de platou:

„În acest moment suntem la o incidență de 8,18. Suntem într-o zonă de platou. Sigur că, față de data de 11 februarie, când am avut o rată de incidență de 37,45 la mie, a fost o scădere abruptă până la 8,18.

Eu îi îndemn pe clujeni ca încă să mai aibă răbdare și să se protejeze pentru că nu am scăpat, din nefericire, de acest virus. Cu răbdare și cu protecție din partea fiecăruia dintre noi vom putea să trecem cu bine peste această pandemie.

Este și un lucru îmbucurător că nu mai sunt cazuri grave fiindcă oamenii, chiar dacă se îmbolnăvesc de Covid, nu mai ajung, în marea lor majoritate, mai ales dacă discutăm de persoane vaccinate, nu ajung la terapie intensivă și nu ajung să fie internați în spital. De aceea cred că vaccinarea rămâne singura șansă pentru noi ca să putem trece cu bine și să fim protejați, fiecare dintre noi de Covid, și, până la urmă, să avem grijă atunci când suntem în locuri aglomerate, să ne și protejăm. Acuma, cred că, după 2 ani de zile, oamenii știu cum trebuie să se protejeze și care sunt condiționalitățile, astfel încât să nu iei boala.

De la o viață liniștită, de la o viață tihnită până în anul 2019, de la o viață socială extrem de activă, așa, dintr-o dată, a venit cu restricții, prin care să nu poți să ieși din casă sau să nu poți să te întâlnești cu prietenii la o cafea, să te întâlnești cu prietenii la mall sau în altă parte. Sigur că nu este o componentă fericită pentru niciunii dintre noi, dar, până la urmă, suntem contemporani cu acest flagel. Uitați că o dată la 100 de ani vine o pandemie mondială, ultima a fost în 1918. Din păcate, viitorul, din acest punct de vedere, nu sună foarte bine, spun specialiștii că s-ar putea să mai avem astfel de situații, dar, până la urmă, cred că am învățat cu toții din această pandemie cum să ne protejăm, care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm”, a declarat viceprimarul.

În ciuda declarațiilor edilului liberal, cazuri grave de Covid-19 încă există. Potrivit buletinului de presă remis astăzi de Ministerul Sănătății, la Cluj avem în prezent 188 de pacienți internați pe secțiile Covid, dintre care 12 copii. 37 pacienți se luptă pentru viață în secțiile ATI. Avem la Cluj cei mai mulți pacienți din țară internați în stare critică, după București – Ilfov, unde sunt 171 bolnavi la ATI.

În plus, contrar declarațiilor viceprimarului, la Cluj, după 2 ani de zile, oamenii par a nu fi învățat cum să se protejeze, din moment ce, la incidența de peste 8 la mie, circulă în mijloacele de transport în comun, în stații și în mall-uri, majoritatea fără mască.