In vizor

Inchisoarea nu e de ajuns. Familia copilului muscat de rottweiler vrea 200.000 de euro

Primul roman condamnat la inchisoare cu executare intr-un caz de agresivitate canina, clujeanul Dan Cenan vorbeste pentru prima data despre nedreptatile la care considera ca a fost supus. Cenan, al carui caine din rasa rottweiler a muscat in 2009 un copil de trei ani, provocandu-i rani la nivelul capului, a stat trei luni dupa gratii, fiind condamnat la 6 luni de inchisoare cu executare, in 2012. Familia baiatului muscat de caine incearca acum sa obtina daune morale de 200.000 de euro de la acesta, bazandu-se pe faptul ca Cenan detine mai multe afaceri si isi permite  sa plateasca importante sume de bani.

Tribunalul Cluj se pronunta astazi in dosarul civil dintre familia lui Vlad Ticrea, muscat de un rottweiler in 2009 si stapanul animalului, Dan Cenan. In acest dosar civil, familia Ticrea a solicitat daune morale de aproximativ 200.000 de euro, pentru incidentul din 2009. Parintii lui Vlad nu s-au multumit cu pedeapsa cu inchisoare, primita de Dan Cenan in 2012, si incearca sa obtina si daune morale, dupa cum urmeaza: 700.000 de lei daune morale pentru copil si 175.000 de lei daune morale pentru ei, parintii. In total, 875.000 de lei.

Condamnare fara precedent

Dan Cenan este primul cetatean roman condamnat la inchisoare cu executare intr-un caz de agresivitate canina. In timpul executarii pedepsei, acesta a transmis un memoriu catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin care povesteste atat imprejurarile in care baietelul Vlad Ticrea a fost muscat de cainele lui, si arata, apoi, cum a decurs dosarul de urmarire penala, judecatorii condamnandu-l la inchisoare cu executare pentru “atitudinea lui nepotrivita”. Clujeanul arata in scrisoarea trimisa din penitenciar cum a incercat sa ofere 75.000 de euro familiei copilului muscat, insa aceasta a considerat ca suma este prea mica pentru prejudiciul cauzat.

Cenan a fost condamnat la inchisoare pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa. Acesta este tatal unui copil de trei ani si pana la condamnarea primita in 2012 nu a avut antecedente penale.

Incidentul pentru care a fost condamnat s-a petrecut in luna ianuarie 2009, in cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca. Dupa ce a scapat din curte, Sunny, cainele clujeanului, l-a muscat pe Vlad Ticrea, un copil de trei ani. Copilul a fost transportat la spital, fiind operat de neurochirurgul Stefan Florian, dupa care a avut nevoie de 70 de zile de ingrijiri medicale.

Nici pe parcusul procesului penal, nici dupa condamnare, clujeanul nu a dorit sa vorbeasca despre incident si urmarile lui. Acum, spune ca nu mai are nimic de pierdut, si doreste sa i se faca dreptate. Primul pas a fost incercarea de a-i informa pe magistratii Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la cazul sau.

In scrisoarea lui, Cenan ii asigura pe membrii CSM ca a facut tot posibilul pentru a impiedica atacul cainelui, care s-a petrecut in strada, unde copilul se afla impreuna cu parintii lui.

“Regret din suflet acest accident si ca nu am reusit sa prind cainele inainte”, spune el.

Dupa incident, copilul a fost internat timp de opt zile si a fost operat.

“Dupa externarea din spital, la opt zile de la incident aveam primele vesti bune, dupa cum reiese din biletul de externare si anume “ameliorat neurologic, vindecat chirurgical, factor de relevanta psihologica conform varstei” .

Clujeanul povesteste ca, la scurt timp dupa muscatura, parintii lui Vlad nu s-au gandit nicio clipa sa il dea in judecata.

“Ulterior m-am mai intalnit cu tatal copilului de mai multe ori, discutand despre starea copilului si despre eveniment. Printre altele mi-a spus atunci ca nu doreste nici un fel de ajutor sau daune pentru ca se descurca si nu va face nicio plangere, doar sa fie bine copilul”.

Avea sa fie chemat in judecata, insa, la opt luni dupa incident, intr-un prim proces in care se cereau daune morale de aproximativ 350.000 de euro.

Avocatii reclamantilor au cerut 10.000 de euro

De atunci, Dan Cenan a incercat medierea cu familia copilului muscat, insa nu a reusit. Mai mult, cu ocazia primei medieri, avocatii partii vatamate, sotii Mirela si Calin Stegaroiu, au pretins drept “comision” 10.000 de euro.

“Am initiat personal o prima mediere oficiala in anul 2010 in cadrul careia am oferit suma de 25.000 de euro, suma care nu a fost acceptata de avocatii partii adverse, acestia pretinzand doar pentru serviciile lor pana in acel moment suma de 10.000 de euro.”

In 2011, suma oferita familiei a ajuns la 50.000 de euro.

“La ultima intalnire inainte de recurs tatal meu a oferit suma de 75.000 de euro pentru impacare insa avocatul partii vatamate cat si tatal copilului au vorbit foarte urat cu noi. Avocatul mi-a amintit in repetate randuri, inca de la prima mediere din 2010 ca voi primi pedeapsa inchisorii cu executare daca nu ma impac cu parintii copilului, specificandu-mi ca el personal trebuie sa isi incaseze comisionul din banii obtinuti in urma procesului”.

Familia victimei a mai obtinut daune de 200.000 de lei

In dosarul de condamnare penala, instanta a dispus si plata unor daune morale de 200.000 de lei catre familia copilului, suma in contul careia s-a pus sechestru pe un teren.

“Am solicitat o expertiza medicala a copilului la aproape 4 ani de la incident, insa judecatorii au decis cuantumul daunelor morale la 200.000 de lei fara a aproba aceasta expertiza.”, mai scrie clujeanul in scrisoarea sa catre CSM.

Doua cazuri similare, condamnari diferite

Dan Cenan a semnalat magistratilor ca i se pare prea dura pedeapsa de condamnare la inchisoare,  mai ales raportat la alte pedepse date in cazuri similare.

In aces sens, aduce exemplul unui caz aproape identic, in care stapanul unui rottweiler care a muscat o fetita de 10 ani si a avut nevoie de 35 de zile de ingrijiri medicale, a primit o pedeapsa de la acelasi judecator: amenda penala de 2.000 de lei. Despre acest caz puteti citi mai multe aici.

La dosarul cauzei, avocatii lui Cenan au depus alte opt exemple de pedepse date in cazuri similare, toate solutionate cu inchisoare cu suspendare sau amenda penala, dar nu s-a tinut cont de ele.

Vlad si-a revenit dupa accident

Clujeanul sustine ca a incercat in repetate randuri sa informeze instanta in mod obiectiv despre starea de sanatate a lui Vlad, dar nu i s-au acceptat solicitarile.

In ultimul dosar civil, acesta a reusit sa depuna mai multe fotografii si imagini care arata ca Vlad Ticrea isi desfasoara activitatea in mod normal, fiind elev la o scoala din Cluj-Napoca. Din imagini se poate observa ca Vlad Ticrea, care are acum opt ani, desfasoara cu usurinta activitati sportive. Mai mult, o alta fotografie depusa la dosar arata cum parintii lui Vlad l-au dus pe acesta intr-o excursie in strainatate la cateva luni dupa ce a fost muscat de caine.

Vlad Ticrea, in hanorac maro si tricou albastru

“Stimati magistrati, nu doresc sa minimalizez deloc starea de sanatate a copilului sau sa credeti ca nu imi pare rau de ceea ce s-a intamplat, doar doresc sa va atrag atentia asupra faptului ca starea partii vatamate in ultimii ani si in prezent nu a fost prezentata in cursul procesului in mod realist si a fost agravata fara a avea ca probe documente care sa ateste declaratiile martorilor”, incheie clujeanul memoriul catre CSM.

Tatal baietelului vorbese doar prin avocat

Ziar de Cluj l-a contactat pe tatal lui Vlad,  insa acesta refuza sa vorbeasca despre caz sau despre motivele pentru care a solicitat aceste daune morale.

“Vlad se simte bine, dar daca vreti o declaratie, puteti sa apelati la avocatul familiei noastre, domnul Stegaroiu. Asa am hotarat eu, ca dansii ne reprezinta in tot ceea ce inseamna acest proces”, ne-a declarat Rares Ticrea, tatal victimei.

La randul sau, avocatul Calin Stegaroiu nu a putut fi contactat.

CSM nu poate schimba hotararile judecatoresti

In raspunsul primit de la Consiliul Superior al Magistraturii se arata ca hotararile judecatoresti nu pot fi desfiintare de Consiliu:

“Judecatorii si procurorii pot fi sanctionati disciplinar pentru abateri, fara a putea fi puse solutiile adoptate de acestia. (…) Sustinerile privind lipsa de impartialitate a unor magistrate nu pot fi verificate in absenta unor precizari concrete care sa fundamenteze suspiciunile dumneavoastra”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *