Editorial

Începe marea acţiune de albire a lui Raed Arafat

Poate vi-l mai aduceţi aminte pe Raed Arafat, semi-milog la o emisiune de televiziune, cerând imunitate în faţa procurorilor pentru cei care au făcut şi mai fac achiziţii publice pentru “lupta” împotriva COVID-19? Că “or fi greşit, dar era stare de urgenţă”… Şi ce mult bine s-a făcut cu “greşeala” aceasta a lor cea de toate zilele… şi iartă-ne nouă greşealele noastre, precum iertăm şi noi greşiţilor noştri, AMIN!

Apoi s-a aflat că numele şi semnătura inlocuibilului Raed Arafat s-a aflat pe toate achiziţiile aflate acum sub lupa procurorilor.

Ei bine, de luni a început, la cel mai înalt nivel, operaţiunea de albire prin stabilirea de merite deosebite în lupta anti-COVID-19, a mult prea talentatului Raed Arafat.

Potrivit ministrului Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, l-a anunţat ,“la un moment dat”, că în mai multe unităţi de primire urgenţe din ţară există măşti neconforme. Şi tot Raed Arafat a sesizat, la scurt timp, Unifarmul să le retragă.

Zău? În 7 mai, anul COVIDului, Ziar de Cluj dădea o bombă de presă conform căreia Raed Arafat şi UNIFARM nu numai că au trimis obligat-forţat spitalelor din ţară nişte BIKINI anti-covid, pe post de măşti de protecţie, dar acestea erau şi total NECONFORME, potrivit Comisiei Europene!

Deci, ce se consumă în cabinet la ministrul Sănătăţii?

Prin urmare, avem așa:

– Firma Romwine & Cofee din satul giurgiuvean Uzunu, comuna Călugareni, înfiinţată în martie 2019, vinde Guvernului României un număr de 1,75 milioane de măşti de protecţie pentru suma de 56 de milioane de lei, potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate.

– Practic, o bucătăreasă din Giurgiu a câștigat un contract de 12 milioane de euro pentru măști de protecție. Noi ştiam că în Giurgiu umblă câinii cu covrigii în coadă, dar nici chiar în asemenea hal.

– De fapt omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul firmei Sanimed International, un fost securist de bine, de-al nostru, de cumetrie, în strânsă cârdăşie cu cazul Secureanu, a admis că firma sa se află în spatele Romwine&Cofee. Citez: ”Am făcut eforturi foarte mari pentru livrarea acestor măști, am mers special în Turcia”, a declarat patronul Sanimed.

– Sanimed, firma lui Hideg, aflată în spatele achiziției de măști pentru pandemia COVID, era cea pe care Libertatea a expus-o că vindea roboți de nebulizare a spitalelor, la prețul de 150.000 de euro, în condițiile în care aceștia intrau în țară la 65.000 de euro. Altă afacere de greblat banii statului în buzunarele stăpânilor României.

– UNIFARM este o companie de stat gestionată de Ministerul Sănătății, care face achiziţii de echipamente direct de la producători și le livrează către instituții sanitare. Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, adică instituția care a cumpărat măștile de la Romwine, face achiziții pentru stocurile de rezervă necesare situațiilor de urgență precum cea în care ne-am aflat în timpul în care guvernanţii mimau măsuri pentru binele întregului popor ca să le mascheze pe acelea făcute în numele buzunarului personal şi al cumetrilor lor.

– Conform unei ordonanțe de urgență emisă de Guvernul Orban în ianuarie, achizițiile ONAC sunt monitorizate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne. Adicătelea de măreţul, indivizibilul, indispensabilul şi unicul Raed Arafat.

– Răspunsul lui Arafat pentru Libertatea a fost ”Eu nu particip la proceduri sau la evaluări”.

– Ulterior Libertatea publică un document care arată că numele lui Raed Arafat apare în toate dosarele de achiziție ca ”persoană cu funcție de decizie în procedura de atribuire”.

– Prin aceeași ordonanță de care v-am pomenit, ONAC a primit dreptul de a face achiziții prin negociere, fără publicare prealabilă, considerându-se că (citez): „achiziția centralizată creează premisele obținerii unor produse de calitate la prețuri inferioare comparativ cu cele implicate de achiziția neunitară a produselor”.

– Iar Arafat a fost (şi mai este) al doilea nume cu ”funcție de decizie” în ”procedura de atribuire”.

– Şi ca minciunile Guvernului să nu vă tulbure judecata, vă dăm nişte date de culise:

UNU: Când firmele participă la licitații, nu ele, ci ONAC stabilește intervalul de preț. Romwine & Coffee SRL nu a făcut decât să câștige cu prețul maxim stabilit de stat, preț între dublu și cvadruplu față de cel de piață. Adică ce i s-a dat să roadă;

DOI: Acordul cadru se semnează de către ONAC, dar contractul subsecvent se semnează de către IGSU. Adicătelea de către aceste persoane care apar în ”Lista cu persoanele ce dețin funcții de decizie în autoritatea contractantă cu privire la organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire: Nagy Cornelia – Președinte ONAC, Dr. Raed Arafat – secretar General – DSU, Dr. Călin Alexandru – Director General – DGMUM-DSU”.

Al cui nume apare ca “numitor comun” (ca într-o ecuaţie cu mai multe necunoscute) în această demonstraţie? Numitor comun care ar trebui eliminat pentru a se putea rezolva acest încârlândâc al achiziţiilor publice pentru care s-a cerut cu neruşinare, în mod public, imunitate în faţa legii. Şi, acum, tot public, ministrul Sănătăţii din Guvernului Klaustrare pune limba la albire.

Care ministru are şi el farmaciile sale în care s-au vândut, la limita legii, măscuţe de pandemie…

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *