In vizor

Incapacitatea Serviciilor de Urgență din Cluj în cazul unei situații de urgență majoră gen cutremur. Emanuel Ungureanu: „Primele victime ar fi din spitale”. Iar autoritățile investesc într-o "Morgă mobilă"

Scris de 499

Modul în care au acționat autoritățile în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, resimțit la București în noaptea de vineri spe sâmbătă, a ridicat multe semne de întrebare printre clujeni.

Chiar dacă în urma exercițiului pentru situații de urgență, care a avut loc acum două săptămâni, reprezentanții ISU se consideră pregătiți pentru un seism, datele clare ale organelor competente dovedesc contrariul.

Ridică un semnal de alarmă, față de tot ceea ce se pune pe hârtie și se declară în conferințe de presă, numărul ambulanțelor capabile să intervină, numărul redus de paturi în spitale, capacitatea de colectare/stocare a sângelui pentru transfuzii prin intermediul Centrului de Transfuzii Cluj șamd. Toate acestea sunt reprezentarea incapacității Serviciilor de Urgență pentru a gestiona cum se cuvine o situație de urgență.

Cum ar fi fost dacă cutremurul ar fi fost similar celui din martie 1977, iar zona afectată ar fi fost Clujul și nu Bucureștiul? Cu siguranță mecanismele de declansarea în caz de catastrofă/urgentă în cazul unui cutremur ar fi lăsat de dorit.

Purtătorul de cuvânt al Ambulanței Cluj consideră că un “Plan roșu de intervenție” și folosirea tuturor serviciilor salvează situația, însă ar trebui să aruncăm o privire asupra jalnicei situații legate de logistica care ar fi pusă în mișcare în cazul unui astfel de scenariu: insuficiența amublanțelor și a cadrului medical în cazul unei urgențe majore.

În ajutorul cetățenilor, în cazul unui seism sau al altei situații de urgență majoră Serviciul Județean de Ambulanță Cluj pune la dispoziție aproximativ douăzeci și trei de ambulanțe echipate și cinci de terapie intensivă. Pe urmă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj este dotat cu două unități de terapie intensivă C1, o ambulanță C1 de transport neonatal, două autospeciale pentru transport personal și zece echipaje transport calificat, potrivit datelor transmise de Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj. Pentru un municipiu cu aproximativ 324.000 locuitori, un oraș în plină expansiune, considerăm că este imposibil să se facă față cu un număr atât de mic de ambulanțe. Și nici nu am pus întrebări cu privire la numărul de auto-speciale capabile să intervină în teren în caz de incendii și alte accidente conexe unei astfel de catastrofe. Iar autoritățile publice locale ar trebui să-și pună serios întrebări ȘI SĂ IA MĂSURI CONCRETE, NU POVEȘTI, cu privire la intervenția pe străzile sub-dimensionate din cartierele unde au lăsat să se dezvolte imobiliarul sălbatic!

Pe lângă numărul redus de ambulanțe, marea majoritate a pacienților nici nu ar avea unde să fie transportați. Spitalul Județean de Urgențe din Cluj, unul dintre cele mai mari, este dotat cu aproximativ 1592 de paturi, potrivit ISU Cluj, iar de restul unităților nici să nu mai vorbim.

Centrul de transfuzii este total nepregătit, având o capacitate redusă de a transfera și a depozita. Pe lângă toate acestea, Deputatul USR, Emanuel Ungureanu spune ca la Centrul de Transfuzii Cluj personalul de la recoltare este mai mult în concediu, iar primele victime ale unui cutremur vor fi cele din spitale.

„Toate clădirile sunt cu risc seismic major, niciuna nu ar rezista la un cutremur de șase grade. Primele victime ale seismului ar fi pacienții din spitale, după care ne lovim de insuficiența ambulanțelor și a personalului. La Centrul de Transfuzie este o capacitate redusă de a transfera, de a depozita, dar și prea multe zile libere pentru personalul de la recoltare” – a declarat, pentru Ziar de Cluj, Emanuel Ungureanu.

Bomba, în ceea ce privește ce cred autoritățile publice locale cu privire la care ne sunt șansele de reușită în caz de catstrofă, doar acum vine.

Administrația publică locală, în loc de a găsi metode cum să prevină o catastrofă, sau să investească în sisteme pentru salvat și recuperat vieți, investește sume uriașe pentru depozitarea cadavrelor. În urmă cu puțin timp s-a cumpărat un Tir frigorific cu peste trei sute de mii de euro pentru depozitarea cadavrelor rezultate în urma unei situații de urgență. Deh, aceasta este legea: se preocupă mai mult de cei morți decât de cei vii. Tir-ul sete inscripționat “POMPIERI” și este ținut la Turda. Poate, poate va fi folosit cândva.

Noi sperăm să nu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 17 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 17 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 17 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 19 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 20 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 21 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 21 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 21 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 22 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE