Politica

ÎNCĂ UN FÂS, PRIN TERGIVERSARE, MARCA DNA: Dosarul EADS a fost clasat. Foștii miniștri de Interne Marian Săniuță, Vasile Blaga și Dan Nica scapă de acuzații. Contractul pentru securizarea frontierelor a fost de 750 de milioane de euro

Dosarul EADS a fost clasat de procurorii DNA la începutul lunii noiembrie, arată instituția într-un răspuns transmis mass media, precizând că soluția a fost dispusă pentru că fapta nu e prevăzută de legea penală și că nu există probe care să arate că o persoană ar fi săvârșit infracțiuni.

Foștii miniștri de Interne, vizați în dosar: Marian Săniuță din Guvernul PSD – Năstase, Vasile Blaga din Guvernul Alianței DA Tăriceanu și Dan Nica din Executivul Boc I, dar și firmele care au oferit consultanță EADS printre care Fujitsu Siemens Computers a lui Claudiu Florică, Profinet a lui Dinu Pescariu, compania Midocar Consulting, casa de avocatură Boştină şi asociaţii sau firma lui Cătălin Harnagea, fostul șef al SIE de pe vremea CDR și a lui Dorin Marian, fost șef al Cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu, au scăpat de răspunderea penală. Interesant este că, fostul ministru de Interne, Ioan Rus, cel sub mandatul căruia s-au pornit discuțiile pentru acest contract, nici măcar n-a fost vizat de acest dosar.

” La data de 05 noiembrie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus clasarea dosarului penal la care faceți referire, conform art. 16 alin 1, lit. b (“fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”) și c (“nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) din Codul de Procedură Penală. Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieșit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție și asimilate celor de corupție reținute cu ocazia începerii urmăririi penale față de faptă (in rem)”, arată DNA.

Prin urmare, ne spun procurorii DNA, pe de-o parte, nu au fost probe:

”Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieșit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție și asimilate celor de corupție reținute cu ocazia începerii urmăririi penale față de faptă (in rem)”.

Dar, susțin aceiași procurori, pe de altă parte, pe posibilii acuzați i-a salvat CCR:

”De asemenea, nu au fost constatate încălcări ale dispoziţiilor legislației primare (având în vedere dispozițiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curții Constituționale) în ceea ce priveşte procedura de încheiere a contractelor privind realizarea studiului de fezabilitate şi realizarea sistemului integrat privind frontiera de stat a României”.

Aka, procurorii DNA insinuează că ar fi existat posibile încălcări ale legislației secundare (alte acte normative decât legi sau ordonanțe ale Guvernului, cum ar fi hotărâri de Guvern, ordine de ministru sau regulamente interne etc. – n.r.), însă abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară a fost dezincriminat de CCR în 2016.

ÎN 2016! PENTRU UN DOSAR ÎNCEPUT ÎN 2014 (iar prima anchetă privind contractul cu EADS a fost demarată în 2005)! DOI ANI (respectiv, 11 ani), NU AU FOST SUFICIENȚI PENTRU PRODUCEREA PROBELOR ÎNTR-UN DOSAR? NU. DIN CAUZĂ CĂ NU S-A DORIT UN DOSAR, CI EXERCIȚII DE FORȚĂ ȘI IMAGINE.

În dosar ar fi fost vizați Dinu Pescariu, omul de afaceri Dinu Florică, Cătălin Harnagea (fost șef SIE) și fostul ministru de Interne, Vasile Blaga. Nu și Ioan Rus, după cum aminteam, deși a fost acuzat de implicare în afacere, alături de fostul cancelar german Gerhard Schroder.

CITEȘTE: Huffington Post: Elena Udrea si Ioan Rus, implicati, alaturi de Gerhard Schroder, in dosarul EADS

„Pe langa firme ca EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computers si Microsoft, in aceasta afacere apar si nume precum Gerhard Schroder, Bodo Hornbach, Ion Tiriac si Klaus Mangold, alaturi de cel al candidatei la presedintia tarii Elena Udrea”, relateaza huffingtonpost.de.

„Una dintre figurile centrale o reprezinta Ioan Rus, fost director general DaimlerChrysler pentru Transilvania (pana in 2000), apoi ministru de interne roman si responsabil pentru incheierea afacerii MAI-EADS.”

Normal că Ioan Rus, ministru al Transporturilor la data declanșării anchetei în acest dosar, a negat, cu înverșunare, orice implicare:

„Ioan Rus, persoană fizică sau ministru de interne, nu a avut niciodată nicio întâlnire, nicio discuție, directă sau prin interpuși cu EADS. Este onorant să te pună cineva alături de cancelarul Germaniei, de Klaus Mangold și cineva să-și închipuie că acesta e nivelul lui Ioan Rus, de cancelar al Germaniei. Repet: eu nu am avut niciodată nicio discuție, nicio întâlnire cu EADS, de niciun fel, nici ca ministru, nici ca persoană particulară”.

Dosarul EADS, una dintre anchetele a cărei detonare o anunţa procurorul şef al DNA în 2014 (Codruța Kovesi), se anunţa a fi una dintre anchetele de amploare, însă odată cu trecerea timpului nu s-au mai făcut informări în legătură cu modul în care decurg investigaţiile.

Conform procurorilor, în luna mai a anului 2004, grupul franco-german EADS a semnat cu Ministerul de Interne un contract în valoare de aproape un miliard de euro pentru securizarea frontierelor, întrucât România dorea să intre în Uniunea Europeană şi întărirea graniţelor era o condiţie.

Prima anchetă privind contractul cu EADS a fost demarată în 2005, la acel moment fiind vizate persoane din Ministerul de Interne. Verificările au fost demarate ca urmare a unei sesizării a conducerii MAI, potrivit căreia fondurile publice ar fi fost folosite în mod necorespunzător, iar cei care au participat la negocieri au încălcat termenii legali, valoarea contractului de securizare a frontierelor fiind supraevaluată. Deci: conducerea D.A. a MAI, reclama conducerea PSD a MAI, care a avut un ministru care nu a avut nici o legătură ca ministru cu acest contract (conform declarațiilor), că “cei care au participat la negocieri au încălcat termenii legali, valoarea contractului de securizare a frontierelor fiind supraevaluată” CINE, CE, SĂ ÎNȚELEAGĂ?!

MAI spunea că negocierea contractului a fost efectuată în euro, la suma de 650 de milioane de euro, fără a fi însă precizată detalierea bunurilor şi serviciilor ce urmau a fi furnizate şi nici detaliile necesare. Când Guvernul a oferit, fără licitaţie, acest contract, înţelegerea presupunea şi furnizarea de instrumente şi logistică pentru supravegherea frontierei ţării şi modernizarea de elicoptere, nave maritime şi dotarea cu echipamente a poliţiştilor de frontieră. Presa relata, la acea vreme, că modalitatea de semnare a contractului a declanşat o serie de nemulţumiri în lumea oamenilor politici.

Contractul cu EADS a fost desecretizat în luna februarie a anului 2005, printr-o decizie a lui Călin Popescu Tăriceanu, iar în urma reluării negocierilor, s-a ajuns la o reducere de 100 de milioane de euro. Potrivit contractului, EADS furniza echipamente de supraveghere şi securizare pentru 3.147 de kilometri de frontieră a României.

Anii au trecut, iar în 2013-2014 procurorii au reluat ancheta, după ce ar fi descoperit noi legături, dosarul EADS având multe aspecte în comun cu Microsoft, DNA anchetând, astfel, contracte frauduloase încheiate în perioada 2001-2013.

Procurorii au investigat, în total, patru contracte încheiate de ministerele Educaţiei, al Comunicaţiilor şi al Afacerilor Interne, aici regăsindu-se licenţele Microsoft şi sistemele EADS şi SIVECO. Cel mai important este EADS, unde existau suspiciuni legate de sume uriaşe de bani primite ca mită de oficialii români în schimbul acordării companiei din Germania acestui contract. Anchetatorii susţineau că o serie de programe informatice ar fi fost cumpărate la preţuri supraevaluate, înclusiv sistemul pentru securizarea frontierei de stat.

Contractele cu Microsoft au debutat în vremea în care Adrian Năstase avea funcţia de premier, fiind prelungite de aproape toate guvernele vreme de zece ani, iar unii dintre politicienii şi oamenii de afaceri care ar fi avut legătură cu acest contract apar şi în ancheta privind EADS.

Infracţiunile anchetate au fost trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, DNA precizând că este vorba de mită în valoare de 4 milioane de euro, iar însumată, mita plătită oficialilor români în cele patru contracte încheiate cu Microsoft şi EADS ar putea fi de 60 de milioane de euro.

ȘI?

FÂÂÂÂÂÂÂÂÂS, neneacă, pe banii contribuabilului român!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *