De cartier

Încă o stradă din «zona rezidențială» Borhanci se urbanizează cu locuințe, supermarket și servicii de interes public

Autoritățile analizează urbanizarea străzii Teodor Pallady din zona coloniei Borhanci, spațiu unde sunt prevăzute în viitor noi locuințe semicolective, un centru medical și un supermarket. În acest sens, circulațiile auto/pietonale urmează să fie reglementate.

Urbaniștii din administrația Boc urmează să aprobe planul urbanistic zonal (PUZ) privind urbanizarea străzii Teodor Pallady din fostul sat din proximitatea municipiului Cluj-Napoca, cunoscut sub denumirea de Colonia Borhanci.

Proiectul este realizat de Arhibox srl la solicitarea beneficiarului Integrated mobile Communications și asociații.

Planul Urbanistic Zonal constă în reglementarea unui teren de formă neregulată, orientat cu latura lungă pe directia SE-NV. Terenul are în partea sudică un front la Str. Borhanciului DJ 103G, în partea estică un front la Str. Theodor Pallady, în partea vestică se învecinează parțial cu un drum de acces privat, parțial cu culoarul de protecție a Pârâului Becaș aflat în proprietatea statului, iar pe celelalte laturi se învecinează cu proprietăți private.

Terenul ce se dorește a fi reglementat este de 17.728 mp și are acces direct din Str. Theodor Pallady și din Str. Borhanciului.

Un studiu UBB confirmă: în zona str Pallady pot apărea în viitor circa 12.000 de noi locuințe în plus față de cele 528 deja existente și recepționate.

Urbanizarea solicitată de beneficiar prevede reglementarea terenului în vederea parcelării și amplasării unor construcții cu funcțiuni diferite, centru medical, supermarket și post trafo, un ansamblu de 8 locuințe semicolective, organizarea circulațiilor auto și a parcărilor, a circulațiilor pietonale și a zonelor verzi din incinta studiată.

Chiar dacă clujenii continuă să-i «sugereze» primarului că au nevoie de un sens giratoriu la intersecția Borhanciului-Brâncuși-Romul Ladea-Fagului, edilul Emil Boc susține că proiectul de extindere va fi realizat odată cu centura metropolitană – cel mai probabil după realizarea magistralei I de metrou, adică la finalul exercițiului financiar european 2021-2027, spre 2030.

CITEȘTE ȘI: Extinderea giratoriului din Borhanci ar putea deveni realitate în 2030: „Este intersecția aia majoră care se modernizează odată cu centura metropolitană. Va fi un sens giratoriu masiv, consistent și lărgire la 4 benzi”

Borhanci – zonă rezidențială

Terenul ce urmează să fie reglementat se situează într-o „zonă cu caracter rezidențial”. Având în vedere numărul mare de locuitori din cartierul „Borhanci” care este poziționat adiacent terenului reglementat, beneficiarul PUZ dorește construirea unui supermarket care deservește populația din cartier cu produse de primă necesitate în condiții de calitate sporită, unui centru medical și un ansamblu de locuințe semicolective.

Din punct de vedere al circulațiilor, proiectul propune asigurarea accesului la funcțiuni prin realizarea accesului pietonal și auto din str. Borhanciului către supermarket-ul și centrul medical propus. De asemenea, este propusă realizarea a două accese pietonale pentru supermarketul din str. Theodor Pallady, precum și înființare Strada „A”, pentru accesul pietonal și auto către ansamblul de locuințe semicolective.

Proiectul a primit, în iulie 2020, avizul de oportunitate din partea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism, pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal.

De altfel, reprezentanții administrației Boc s-au referit în câteva rânduri la o posibilă dezvoltare a coloniei Borhanci prin realizarea de funcțiuni de interes public, precum centre comerciale de dimensiuni reduse și de servicii medicale, proiect ce ar descongestiona traficul din oraș în condițiile în care localnicii din Borhanci nu ar fi nevoiți să părăsească zona din cauza absenței ofertei de servicii.

„În Borhanci permitem să se ridice centre comerciale, clinici, grădinițe.

Să nu meargă din Borhanci până la Iulius Mall să cumpere un bax de apă minerală.

Am acceptat să se poată construi înainte de 2026, dar partea de locuire, numai după 2026”, declara edilul Emil Boc, în decembrie 2021.

CITEȘTE ȘI: Se urbanizează 2,3 hectare de teren în Borhanci pentru case, desi Boc nu mai dă autorizații de construire până în 2026

Prin acest proiect se dorește urbanizarea unui teren liber de construcții. În acest moment acest teren este delimitat pe toate laturile de constructii existente, circulații, respectiv Părăul Becaș.

Prin intervenția propusă zona va fi urbanizată complet.

Deoarece în vecinătate predomină locuirea (atât colectivă cât și individuală), funcțiunile complementare fiind puține ca număr și insuficiente pentru a deservi zona, s-a propus includerea unui imobil destinat serviciilor de interes public și a unui centru comercial.

Din punct de vedere al volumetriei, toate cladirile propuse respectă regimul de înălțime aferent zonelor de locuire individuală (S)+P+1+M, (S)+P+1+R, D+P+M, D+P+R, singura excepție fiind clădirea propusă în subzona S_Is* care va avea un regim de (1-2)S+P+2+R pentru o mai bună relaționare cu cladirile învecinate din zona străzii Becaș, se arată în proiect.

Pentru zona mai largă a fost elaborat, în colaborare cu Centrul de Știința Datelor din cadrul UBB, un studiu de predicție privind evoluția zonei.

Acest studiu a avut în vedere reglementările în vigoare conform P.U.G. și posibilitățile de construire in zonă.

Se estimează că, pe o rază de 2.000 m în jurul proiectului propus, pot apărea în viitor circa 12.000 de noi locuințe în plus față de cele 528 deja existente și recepționate. Cartierul Borhanci are o gospodărie medie de 1.5 locuitori / gospodărie. Aceasta s-ar traduce în circa 18.700 de locuitori estimați în viitor.

în imagine: capturăproiectsedintactatuprimariaclujnapoca.ro

În aceste condiții, proiectanții apreciază că «amplasarea în această zona a unui magazin și a unei clădiri cu servicii publice este oportună și poate avea efectul de a reduce nevoia de mobilitate și implicit traficul între cartiere».

Context

Strada Constantin Brâncuși din cartierul Gheorgheni a devenit în ultimii ani una dintre zonele preferate ale investitorilor imobiliari după ce administrația a făcut din această arteră un spațiu de „restructurare urbană”. 

În condițiile în care aici au continuat să fie aprobate noi proiecte, de la blocuri-dormitor la spații de birouri, extinderea străzii a fost amânată de administrația locală.

Strada este zilnic blocată de ambuteiaje, iar traficul este gâtuit în zona intersecției Brâncuși-Borhanci-Romul Ladea-Fagului. 

Potrivit autorităților locale, atât realizarea sensului giratoriu Brâncuși-Borhanci, cât și extinderea arterei vor fi posibile abia în condițiile realizării centurii metropolitane.

Deși în urmă cu 2 ani de zile – februarie 2020 – administrația locală reușea trecerea a 9000 de mp din stațiunea Palocsay în administrarea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, terenul fiind preluat de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, tocmai pentru extinderea sensului giratoriu din Borhanci – acum autoritățile amână lărgirea străzii Borhanci și a sensului giratoriu din intersecția cu Fagului-Romul Ladea-Brâncuși până la realizarea centurii metropolitane.

CITEȘTE ȘI: BORHANCI: „La câte solicitări avem pe cartierul Borhanci, cred că mâine ar putea fi încă 5.000 de apartamente în construcție”

Întrucât administrația locală nu a reușit să facă din această zonă un cartier al tinerilor, reprezentanții Primăriei s-au ambiționat și susțin că vor realiza un hub educațional în Borhanci, cu o unitate medicală „de elită”, dar și cu spații generoase de joacă, cu școală, creșă și grădiniță.