Rautacisme

Încă o premieră interplanetară: în Cluj-Napoca se va amenaja prima stradă smart. Va dansa Antonia la stâlpii de iluminat cu wifi?

Strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști va fi modernizată – se va face un tronson pietonal, vor fi montați stâlpi de iluminat cu wifi, bănci cu încărcătoare USB pentru telefoane, dispozitive de încărcare a trotinetelor electrice, bicicletelor electrice și autoturismelor. În viziunea primarului Emil Boc, dacă sunt puse niște prize și niște “ștuțuri” pentru telefoane înseamnă că aceasta va fi o stradă smart. Tot Boc este cel care consideră că proiectul este o premieră națională. Noi am adăuga că de fapt este o premieră interplanetară. Doar așa ne-a obișnuit conducerea Primăriei în ultimii ani, să avem parte doar de programe și proiecte în premieră nemaipomenită și nemaiîntâlnită. 

“Este un proiect care va fi o premieră națională: prima stradă cu toate facilitățile și dotările tehnologice de ultimă generație, toate dotările unei străzi smart din Europa, de la iluminat și de la wifi la bănci cu încărcare pentru telefoane, de la stații pentru biciclete, trotinete electrice și evident un spațiu pietonal. Va fi un model de stradă inteligentă care o vom replica și în alte zone ale orașului, fiind iarăși un model de realizare de asemenea structuri urbane în România”, a declarat Emil Boc, luni dimineața, în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local.

strada molnar piuariu

Sedința extraordinară a fost convocată pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru această modernizare extraordinară și nemaiîntâlnită în acest univers.   

“În acest moment, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, deci se finalizează studiul de fezabilitate, urmând ca până la sfârșitul anului să depunem cererea de finanțare din fonduri europene și să lansăm licitația pentru proiectare și execuție, conform procedurilor legale, urmând ca, probabil, dacă lucrurile vor merge bine, în vara anului viitor, să înceapă lucrările la modernizarea acestei străzi. Fiind în cartierul Mărăști, în zona căminelor studențești de la UTCN, fiind și o stradă secundară pentru traficul rutier, am considerat că putem să avem un astfel de proiect pilot. Noi am avut și anul acesta în primăvară o închidere a străzii pentru un eveniment în weekend, am luat și peste 300 de chestionare de la cetățenii din zonă și de la studenți și a reieșit ca fiind oportună realizarea acestui proiect și sigur dacă acesta va fi acceptat de către clujeni vom extinde acest tip de proiecte și în alte cartiere ale orașului”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.   

Lucrările vor dura 9 luni, iar valoarea investiției este de 1,3 milioane euro, din care 98% vor fi fonduri europene nerambursabile. 

Sursele Ziar de Cluj ne-au șoptit că celebra Antonia (funcționarul virtual – pentru cei care totuși nu au auzit de ea) va dansa la stâlpii de iluminat cu wifi. La inaugurare, tot alaiul din Primărie se va deplasa de la sediul instituției până în Piața Mărăști cu metroul, iar de acolo va lua trenul metropolitan, care își va devia ruta special pentru acest eveniment. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *