Rautacisme

Încă o lovitură dată de Primăria Cluj-Napoca! „Culoarul pietonal” de pe Regele Ferdinand, introdus în patrimoniul mondial UNESCO

Scurt istoric. În 1972, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a propus un plan de protejare a bunurilor culturale și naturale din lume, prin Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural.

Conform datelor oficiale, 981 de bunuri și locuri din 160 de țări sunt pe listă. Începând de mâine vor fi 982, în condițiile în care unicul „culoar pietonal” de pe strada Regele Ferdinand va fi introdus, la rândul său, în patrimoniu UNESCO. Nu e puțin lucru, având în vedere ce alte locații de excepție se află pe listă: Angkor Wat (Cambogia), Taj Mahal (India),Insula Paștelui (Chile), Petra (Iordan), Machu Picchu (Peru), Piramidele din Giza (Egipt), Marele Zid Chinezesc (China) și câte altele.

Dar, ce nu face Emil Boc pentru clujenii săi dragi, cea mai importantă resursă a orașului. Pe culoarul pietonal, inaugurat recent cu niște hârtii A4 lipite pe unde s-a putut, clujeni au ocazia să admire chiar și un prag roman de acum 2000 de ani (spre deosebire de fraierii din Roma, care trebuie să privească astfel de obiective, clujenii pot să calce direct pe prag). 

Veștile bune nu se opresc însă, aici. Cei de la UNESCO studiază cu mare atenție groapa de gunoi de la Pata Rât, unde oamenii trăiesc asemenea triburilor amazoniene, rupți de civilizație. Astfel, sunt șanse mari ca și Pata Rât să intre în patrimoniul UNESCO până la finele anului.

CITEȘTE ȘI:  Misterul unui prag roman de intrare în casă, devenit „scară” de acces pentru clujeni, descifrat de arheologi

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *