In vizor

Încă o licitație adjudecată de CJ Cluj. PROCESS ENGINEERING încasează 1.7 milioane de lei pentru tratarea levigatului

Consiliul Județean Cluj a adjudecat încă o licitație pentru sudișii de la PROCESS ENGINEERING S.R.L., cei care au închiriat și în baza contractului din 2017 prima stație de osmoză inversă pentru tratarea levigatului. Diferența dintre prima licitație și aceasta e ca acum s-a rezolvat cu terenul pe care stația închiriată este amplasată. Contravalorii sumei de 1,7 milioane de lei Florin Adrian Dobre își lasă stația în chirie la CJ Cluj pentru continuarea procedurii chimcie de tratare a levigatului. 

Licitația a fost atribuită singurul ofertant: PROCESS ENGINEERING S.R.L.

Descriere succinta:

„Închirierea unei stații de epurare a levigatului pentru Depozitului de deseuri neconform Pata Rat, respectiv : Stația de epurare prin osmoză inversă se va monta pe amplasamentul construit în baza Contractul de servicii nr. 30065/181 din 16.10.2017 privind furnizarea prin închiriere a unei stații de epurare levigat pentru eliminarea poluării de la Depozitul de deșeuri Pata Rât, în partea de N a depozitului neconform de deșeuri urbane Pata Rât, în lunca și pe versantul stâng al văii râului Zapodie, în imediata apropiere a drumului județean DJ105 S. Se are in vedere ca Stația de epurare va avea o capacitate de 165 mc/zi, fiind capabilă să obțină o calitate a apei epurate în standardele impuse de către NTPA 001, aspecte prezentate in caietul de sarcini” se arată pe e-licitație. 

 

Data trecută Dobre stătea cu stația pregătită

La începutul colaborării dintre CJ și firma lui Dobre licitația era câștigată iar administrația județului habar nu avea că pe terenul unde stația de osmoză inversă urma să fie amplasată existau alți proprietari. Într-un final, vicepreședintele Marius Mânzat le-a declarat că ”a luat la cunoștință” și că proprietarii vor să ajute. Spre fericirea lor, lucrurile s-au rezolvat. 

 “Noi avem instalaţia pregătită pentru a putea fi livrată la Pata Rât încă din 20 octombrie. Singurul lucru care face ca astăzi să nu fim aici este că nu avem terenul pus la dispoziţie de către beneficiarul nostru Consiliul Judeţean. Instalaţia contractată are o capacitate de 165 de metri cubi pe zi. Am primit suspendarea ordinului de începere din lipsa terenului. Contractul este suspendat din acest motiv, dar din punctul nostru de vedere contractul nu poate fi suspendat. Ne-am angajat că în 30 de zile venim şi aducem tot ceea ce este necesar, lucrări de infrastructură, construcţii civile, bazine, tot pentru a avea un sistem de management al levigatului funcţional. Din punctul nostru de vedere, acest lucru nu poate fi suspendat pentru că toate activităţile au fost deja derulate. Avem 90% din activităţi contractate, comandate, avem activităţi care se întind pe 10 luni de zile, ele sunt deja contractate cu furnizori care să ne asigure continuitate şi nu în ultimul rând instalaţia dedicată pentru acest proiect este la Hamburg din data de 20 octombrie pregătită de livrare. Levigatul curge pe pârâul Zăpodia. În momentul în care spunem că levigatul curge, acela nu se mai poate întoarce.

Noi analizăm 35 de parametri. Din punctul nostru de vedere sunt depășiri de zeci de ori la unii parametri. Avem amoniu, la care avem depășiri de 1000 și ceva față de 5 sau 3 cât este normal. Sunt depășiri de sute de ori. Sunt metale grele. Nu ar trebui să fie metale grele în depozitul de deșeuri menajere. Aici este vorba despre un depozit istoric de deșeuri menajere și nu au avut cum să ajungă metale grele. În realitate, știm că la un depozit de 40 de ani, unde s-a depozitat necontrolat e foarte probabil să fi existat și deșeuri industriale și deșeuri periculoase. Avem filmări în care în aval sunt bivoli care fac baie în levigat. Despre asta vorbim. Acei bivoli până la urmă dau laptele ala bun din inima Ardealului. Contractul încheiat cu CJ Cluj este în valoare de 1,25 milioane de lei, care presupune construcţii civile legate de amenajarea staţiei – platforme, fundaţii, construcţia de bazine, ţevi -, la care se adaugă închirierea instalaţiei, partea de epurare, care se ridică la 39.000 de euro pe lună, pe o perioadă de 10 luni. Levigatul se scurge în pârâul Zăpodie, după care merge în Someş”, a spus atunci Adrian Dobre, reprezentantul firmei.

Rămâne întrebarea: Dacă de trei ani s-a lucrat cu stație închiriată, iar acum s-au mai alocat încă 1,7 milioane pentru continuarea utilizării acesteia, cam când o sa achiziționeze CJ Cluj stație proprie? 

a. După ce o achită pe asta de trei ori.

b. La următoarea campanie electorală.

c. Mai devreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *