Din oras

Încă niște procente la ”malurile Someșului! S-a ajuns la 75%. Și, deși pe plăcuța de șantier scrie ”termen de finalizare: 11.05.2023”, Maestrul ne dă asigurări că octombrie este noul mai

Cum am văzut prelungirea linieiei de tramvai până în Florești, promisiune marca Emil Boc din 2012 (cu finalizare în 2016), așa vedem și azi, 11 mai 2023, finalizate lucrările la malurile Someșului.

Cum vă ziceam, acum vreo 4 ani, poate ase pune un final poveștii lansate în 2004 despre un anumit ”Someș navigabil”, Emil Boc ne-a anunțat că se vor amenaja malurile râului, de nu se va mai vedea omul de verdeață și de piste pentru biciclete.

Patru ani mai târziu, fix ca orice altă investiție a municipalității clujene, pe lângă faptul că lucrarea se târăște în procente către o finalizare viitoare, nici măcar nu mai respectă nimic din proiectul inițial. Degeaba bate din gură Excelența Sa, Însuși Primarul, pe la emisiuni de chitanțier că a plantat ”în plus” zeci de pomi și tufe și milioane de fire de iarbă, în teren se vede cu ochiul liber: dală, pe dală, beton, lângă beton. Ne mirăm că n-a plantat și un bloc în zonă Urbanismul lui de Cumetrie!

CITEȘTE: Malurile Someșului: una e în realitate, altceva s-a aprobat pe hârtie. Gri-dală, noul ”verde” de Cluj-Napoca

Dar, în gură nu-l bate nimeni pe Maestrul Emil Boc. El are la el milioane de cuvinte de azvârlit să zăngăne în urechile celor pe care-i mai ademenește cu povești. Și, deși azi, conform planului, trebuia să se taie panglica la investiția ”Malurile Someșului”, aflăm că decât e gata cam 75% și OSĂ fie gata prin octombrie.

”Stadiul fizic al lucrării la malurile Someșului este 75%, la ora la care vorbesc. Acest proiect va avea peste 1.000 de arbori – precis 947 de arbori plantați în plus față de cei existenți. După cum urmează: tronson intrare Florești până la Podul Garibaldi – 739 de arbori, tronson Podul Garibaldi până la strada Horea – 218 arbori. Aproape 1.000 de arbori noi plantați pe această zonă. De asemenea, vom avea cu 1,2 hectare mai multă suprafață verde decât era înainte pentru că, dacă am avut înainte o suprafață verde de 77.827 de metri pătrați, acum vom avea 89.659 de metri pătrați. Deci 1,2 hectare în plus de spațiu verde pe această zonă, pe tot arealul de la intrarea Someșului în Cluj până la Podul Garibaldi. Asta arată încă o dată că Uniunea Europeană nu finanțează proiecte care nu susțin dimeniunea verde și nepoluantă. Nu primim bani europeni, pur și simplu, dacă nu urmărim această dimensiune verde nepoluantă. Veți vedea la sfârșitul proiectului aceste lucruri despre care am vorbit”, a atătat primarul Emil Boc în cadrul unei conferințe de presă de chitanțier (că și-a invitat numai presa care consemnează, nu pune întrebări), susținută miercuri, 10 mai, la Primăria Cluj-Napoca.

Deci, nici o vorbă despre întârziere. Nici o vorbă despre discrepanța dintre planșe și realitatea din teren, doar vorbe despre ce OSĂ aibă proiectul într-un final. E drept că și presa de chitanțier doar a consemnat, nu a și întrebat. Ce-i cu întârzierea? De ce fiecare lucrare de investiții nu este finalizată la timp? De ce e discrepanță între planșe și ce e pe teren?

Hai să vă arătăm câteva imagini despre cum arată cei 75% masaj cifric ”cu finalizare”:

OSĂ mii și sute de copaci, piste dalate pentru biciclete să-și rupă bucile bicicliștii și să dăm de lucru chiropractorilor din Cluj-Napoca.

Din trotuar OSĂ direct în gard.

Și, că tot sunt bani de azvârlit, mai montăm niște lemn de exterior peste structura de brad care a crăpat tot așteptându-și inaugurarea.

În rest bla-bla-bla-bla despre vicisitudinile vieții de șantier, despre ”iarna nu-i ca vara”, despre ”vine valul și-mi ia calul”, pentru a justifica încă o întârziere majoră a predării unei investiții. Lasă, că clujenii OSĂ aibă cea într-un final.

”Proiectul va fi finalizat și vom putea oferi clujenilor în totalitate, încheiat, în luna octombrie, după graficul actual, după calcularea perioadelor de iarnă când nu s-a putut lucra, după dirigintele de șantier care a oferit prelungire în condițiile în care au fost fisuri la magistralele de apă și au trebuit să facă lucrări complementare. Astăzi vă pot spune că în luna octombrie acest proiect va fi finalizat. Vom veni cu graficul exact pe luna octombrie pe măsură ce lucrurile evoluează”, a declarat, nestingherit de întrebări, Excelența Sa, Însuși El, Primarul.