Politica

Încă 4,5 milioane de euro vor fi cheltuiţi de la bugetul judeţului pentru finalizarea CMID

Consilierii judeţeni au votat azi alocarea sumei de 20,6 milioane de lei pentru lucrări suplimentare la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, lucrări considerate neeligibile de Comisia Europeană. Această sumă se adaugă celor 15,5 milioane de euro returnaţi deja Uniunii Europene din bugetul judeţean. Preşedintele Alin Tişe consideră că suplimentarea sumei pentru consolidarea versantului pe care este amplasată Celula de depozitare din cadrul CMID nu putea fi prevăzută iar principalii vinovaţi sunt cei care au furat dealul pe care este amplasat CMID-ul.
 
Reprezentanţii  Asociaţiei Kranz Eurocenter, antreprenorul cu care Consliul Jdueţean Cluj a încheiat anul trecut un contract de 25  milioane de euro pentru continuarea lucrărilor la CMID,  au cerut mai mulţi bani de la Consiliul Judeţean pentru cheltuielile cauzate de alunecările de teren. Constructorul a solicitat alocarea sumei de 20,6 milioane de lei pentru stoparea şi prevenirea alunecărilor de teren. 

“Necesitatea executării în regim de urgență a unor categorii de lucrări în vederea consolidării zonelor destabilizate și pentru stoparea și prevenirea cât mai rapidă a extinderii zonelor afectate, respectiv a lucrărilor pentru realizarea unui zid de sprijin cu piloți din beton armat precum și a lucrărilor  pentru punerea în siguranță a digurilor perimetrale Celulei de depozitare”, se arată în notificarea  Asociaţiei Kranz Eurocenter. 
După ieşirea în public a proaspătului prefect Aurel Cherecheş care a acuzat conducerea că se face vinovată de alunecările deşeurilor de pe vechea rampă a Clujului, reprezentanţii CJ au explicat situaţia 
 
“Pe rampa de gunoi s-au depus gunoaiele de 50-60 de ani. În monentul în care noi am început să o închidem şi era 90% închisă, undeva jos, s-a făcut acum o expertiză, nu am putut să dăm răspuns concret la ce adâncime sunt izvoare,  ceva pungă de apă şi  nămol adunat acolo dedesubt. Noi, acoperind cu pământ, pentru că aşa e tehnologia, gunoiul fiind în straturi de atâţia zeci de ani s-a mişcat. Nu ştie nimeni la ce adâncime s-a mişcat. Nu o poate controla nimeni. Noi am luat măsuri pe procedură de urgenţă pe care ni le-au trimis proiectanţii, executanţii că nu poţi să intervi mai mult decât spun experţii. ”a afirmat Alin Tişe pentru Ziar de Cluj. 
Preşedintele CJ Cluj a mai precizat că suplimentarea sumei cu 4,5 milioane de euro alocată azi de la bugetul judeţean este rezultatul furtului de pământ de la baza dealului pe care este construit CMID-ul. 
“Sunt lucruri moştenite pentru că timp de 4 ani nu au făcut nimic. Alunecările de teren de la CMID se datorează şi furtului de deal de pământ. Nu interesează pe nimeni cine o furat pământul de la Pata Rât de l-a dus la Aeroport? De ce alunecă terenul? Alunecă pentru că s-a furat pământul. Eu l-am furat? Eu sunt de vină pentru că alunecă terenul? Eu ce să fac dacă alunecă. Am luat măsuri pe termen scurt cu drenuri cu tot ce s-a cerut de către proiectanţi de către specialişti. Acuma fac expertiza tehnică la adâcime dar responsabilitatea pentru aluencarea de teren nu îmi aparţine că nu eu am împins terenul. Au contribuit la alunecare cei care au furat dealul de acolo. Au luat pământul de la baza dealului. Şi tot eu sunt responsabil că Pata Rât e în întârziere? De ce au furat pământul alţii? Dacă nu era chestiunea asta cu alunecarea cred că anul viitor era gata CMID-ul şi aşa cred că îl terminăm anul viitor. Sunt optimist că se lucrează intens. Mai sunt ziduri de sprijin. Ne-au crescut chetuielile pentur că trebuie să stabilizăm dealul. Trebuie spusă realitatea. Avem refazarea închiderii şi a construirii CIMD-ului conform legală. Uniunea Europeană ne-a acceptat să refazăm toată procedura. Noi suntem cu acordul Comisiei Europene cu o refazare până în 2020. Nu se pune problema să luăm amenzi.Nu suntem în ilegalitate. Nu este singurul proiect din Europa refazat. Dacă nu acceptau refazarea atunci eram în afara reglementărilor europene dar acum suntem în procedură fazată de ei, cu un contract adiţional senat de ei atât pentru închidere cât şi pentu reconstruirea CMID-ului.Contează să ne ţinem de aceste termene acordate de ei”, a mai adăugat Ain Tişe.

Cei 4,5 milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru lucrări de consolidare suplimentare ce presupun efectiv lucrări de consolidare stabilite prin expertiza tehnică şi lucrări suplimentare conexe apărute ca urmare a “necesității translatării în amonte a structurii de consolidare”  
“Lucrări de consolidare suplimentare presupun executarea unei structuri de sprijin formată dintr-un ansamblu spațial de piloți armați forați amplasate în amonte de zona afectată de alunecări, realizarea unui drenaj vertical  de adâncime din foraje dren secante, umplute cu material granular, executate între cele două șiruri de piloți, excavarea pământului alunecat pe o adâncime de 5,00 – 7,00 m în zona din aval față de structura de sprijin și refacerea zonei cu pământuri armate, realizarea unui drenaj tip coș de 0,50 m din două straturi de material granular. Lucrări suplimentare conexe presupun extinderea lucrărilor de terasamente aferente digurilor celulei de depozitare, lucrări suplimentare pentru impermeabilizarea bazei depozitului de deșeuri, lucrări suplimentare aferente capitolului de colectare a levigatului, de tratare a levigatului, lucrări suplimentare aferente capitolului de management a biogazului, lucrări suplimentare aferente capitolului pentru protecția împotriva inundațiilor a depozitului de deșeuri”, se precizează în documentul înaintat de Asociaţia Kranz Eurocenter executivullui CJ.
Cu sau fără aceşti bani judeţul Cluj se confruntă în continuare cu problema depozitării deşeurilor menajere. Sigurii care au reuşit să “rezolve problema” fiind reprezetanţii administraţiei municipiului Cluj-Napoca. Rămâne de văzut însă dacă, odată cu deschiderea CMID-ului se va respecta programul de transfer a gunoaielor de la rampa RADP în prima celulă a CMID. În cazul înc are graficul de transfer nu va fi respectat prima celulă va fi umplută de ce au produc clujenii în utimii ani şi va lăsa pe dinafară celelalte unităţi teritorial administrative, mult mai sărace şi fără soluţii pentru gestionarea crizei gunoaielor. 
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version