Anchete

Concursurile sunt măsluite la Spitalul Județean Cluj? Un angajat care a picat două examene își cere dreptatea în instanță

Un angajat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj susține că în cadrul instituției există o adevărată „caracatiță” birocratică care s-ar manifesta când vine vorba de examenele de angajare. Rareș Olteanu a participat la două examene pentru postul de asistent și s-a lovit de probleme de fiecare dată la proba orală. Bărbatul a dat în judecată instituția și cere de luni de zile înregistrările video și audio de la examene. Conducerea spitalului promite că i le arată, dar îl tot duce cu zahărelul. Clujeanul se teme că aceste probe nici măcar nu există. Cum văd lucrurile reprezentanții instituției?

Rareș Olteanu lucrează de 17 ani ca brancardier la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și în urmă cu doi ani a vrut să evolueze profesional, așa că a învățat pe rupte și s-a prezentat la examenul pentru postul de asistent. La proba scrisă a luat cea mai mare notă dintre toți candidații, dar la proba orală a avut surpriza să primească o notă mică, care, nici după contestație nu s-a modificat.

Clujeanul a ajuns la concluzia că membrii comisiei de examinare l-au nedreptățit, prin urmare a intentat proces spitalului. Din 2016, de când a început procesul, Rareș Olteanu solicită prin avocatul său, să vadă probele de la examen pentru a afla ce greșeli a făcut. A trimis cereri peste cereri la departamentul de Resurse Umane al spitalului și a așteptat degeaba un răspuns.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj se mândrește cu faptul că toate probele orale de la examenele de angajare sunt monitorizate audio și se pot asculta pe baza unei cereri scrise. Brancardierul afirmă că cei care eșuează la un examen sunt amânați la nesfârșit după ce depun cererea.

Anul acesta, în plin proces cu angajatorii săi, Rareș Olteanu s-a încăpățânat să se prezinte din nou la examen. A trecut prin același coșmar. La proba scrisă a luat o notă foarte bună, la proba orală a picat cu o notă jenantă. Încercările de a obține probele audio au avut același rezultat, adică zero barat. Bărbatul a ajuns în culmea disperării și din cauza zbuciumului interior s-a îmbolnăvit.

„Am terminat Școala Postliceală în 2016 și am încercat să îmi schimb funcția, să trec de pe brancardier pe asistent medical. La primul examen am luat nota cea mai mare, 8,60, dar la interviu pe un singur subiect am luat 7,90. Am făcut contestație pentru nota orală, nu s-a modificat nimic. Supărarea mea fiind mare, am deschis anchetă, am dat institutul în judecată, avocata nici până în ziua de azi nu a obținut ceva. Nu pot să spun că postul e plătit, nu mi s-au cerut bani. Dar se vehiculează în spital între colegi că dacă dai, ai. La al doilea examen am luat notă mai mare la scris 8,80 și la interviu îmi dă 2,29. Am făcut contestație și mi-au scăzut la 2,04. Mi s-au dat 3 subiecte, pot să vă spun și acum cu ochii închiși două subiecte, mi-au pus și o întrebare la care m-am bâlbâit, dar eu consider că acele 3 subiecte nu sunt de nota 2. Nota 2 o ia cineva care intră, se uită la comisie, și dă din umeri că nu știe nimic.

Părerea mea e că la noi, vorba cuiva, competenți sunt cei care au pile. Eu nu cer post acum, ci să se facă dreptate, să nu se mai întâmple și cu alții. Sunt mulți în situația mea și nu au curaj să vorbească. Am vorbit cu liderul de sindicat și dânsul a dat din colț în colț. E legat de mâini și de picioare. Mi se pare normal ca la contestație să îți arate unde ai greșit. Mi-au spus că sunt înregistrate examenele orale. Avocata mea le tot cere și nu primește. Eu vreau să știu ce s-a întâmplat la proba mea, nu mă interesează ce au făcut alții. Eu am ajuns cu diabet pe bază de stres”, a povestit Rareș Olteanu pentru Cluj 100%.

Dacă instanța locală nu îi va da câștig de cauză, clujeanul este hotărât să meargă până la CEDO. Rareș Olteanu a renunțat la visul de a deveni asistent medical și cere doar să i se respecte dreptul de a intra în posesia probei audio. Dezamăgirea i-a lăsat un gust foarte amar față de instituția unde lucrează.

„Vreau să ajung la CEDO, pentru un simplu examen și atunci cer daune statului român, dacă nu se poate. Nu vor să îmi dea lucrarea, deși a făcut cerere avocata mea. Înregistrarea și filmarea o cer. Ei susțin că e înregistrat și filmat. Dar de ce nu vor să mi le dea? Am făcut cererea și nu m-au mai chemat, nu mi-au spus nimic. Mie post de asistent în Spitalul Județean nu o să-mi mai trebuiască. Dacă am post, vor urmări orice greșeală minoră și am zburat. Asta este caracatița”, a afirmat brancardierul. 

Conducerea Spitalului Clinic Județean evită să răspundă concret la întrebarea de ce nu se pot obține probele audio. În răspunsul pe care îl dau reprezentanții instituției, sunt enumerate doar punctajele obținute de Rareș Olteanu și problema înregistrării este pusă în cârca comisiei de contestație, în care nu au fost membri din interiorul spitalului.

„În data de 13.07.2017 a fost organizat concurs pentru ocupare post asistenți medicali. Domnul Olteanu Rares concurează pe post asistent medical, primește la proba scrisă 88 puncte, iar la interviu 29 puncte.Depune contestație pentru proba de interviu. Contestația a fost rezolvată de o altă comisie decât comisia de concurs, în data de 18.07.2017.

Comisia de contestație a audiat înregistrarea interviului domnului Rareș Oltean, și a notat interviul cu 20,04 puncte. Conform metodologiei de examen, fiecare proba de concurs trebuie să aibă minim punctajul de 50 puncte pentru a promova. Concluzia comisiei a fost Respins”, ne-a informat Monica Costin, directorul de Îngrijiri al Spitalului Clinic Județean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version