Sanatate

În vreme ce RUJEOLA face ravagii în Cluj, raportările noilor cazuri de GRIPĂ au fost stopate: Autoritățile au fost preocupate exclusiv de noul coronavirus

Declanșarea stării de urgență și izolarea românilor în propriile locuințe par să fi reprezentat singurele preocupări ale autorităților pentru evitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus, context în care rujeola a înregistrat un trend ascendent la nivelul județului Cluj, iar raportările oficiale al instituțiilor medicale în privința noilor cazuri de gripă și infecții respiratorii au fost stopate subit în urmă cu o lună de zile, chiar înainte de sărbătorile pascale, chiar dacă sezonul gripal nu se încheiase. 

Astfel, în perioada în care în România s-a ajuns la un număr de 15.000 de infectări cu SARS-COV-2, statisticile pentru celelalte tipuri de infecții respiratorii, cum ar fi gripa, au fost oprite brusc. Dacă în anii precedenți autoritățile făceau centralizări săptămânale ale numărului de cazuri și deceselor până în luna mai, când se încheia sezonul gripal, în 2020 curba raportărilor s-a oprit abrupt la declanșarea stării de urgență, notează profit.ro

În Cluj, în schimb, numărul cazurilor de rujeolă a fost într-o continuă creștere: în 8 mai erau raportate 6 noi cazuri la nivel județean, iar la data de 1 mai, Institutul Național de Sănătate Publică raporta 23 de noi cazuri, plus alte 20 de cazuri la finele lunii aprilie. 

Avalanșa cazurilor de rujeolă a dus la un număr record de infectări, însumând un număr total de 20.024 cazuri, din care 64 de decese. 

În acest sens, cât privește situația numărului de cazuri confirmate cu rujeolă la nivel național, Clujul se situează într-un top negativ, înregistrând noi și noi cazuri de infecție virală extrem de contagioasă, precum rujeola. 

Totuși, în perioada în care eforturile Guvernului Orban au fost orientate exclusiv spre combaterea infecției cu noul tip de coronavirus prin impunerea stării de urgență și izolarea forțată a populației în propriile locuințe, perioadă în care în România au fost înregistrate 15.000 de infectări și peste 1.000 de decese, raportările privind cazurile altor tipuri de infecții respiratorii, precum este cazul gripei, au fost stopate subit. 

Rapoartele săptămânale cu privire la 4 alte virusuri gripale și a incidenței deceselor au fost sistate încă dinainte de Paști, după ce primele sincope în ceea ce de ani de zile a fost o informare constantă au apărut de la instituirea stării de urgență, notează profit.ro

Raportările s-au oprit brusc înainte de Paști, când numărul de infectări era situat la 1.925 de cazuri, iar decesele au rămas în număr de 73, cu 63% mai puțin decât cele 197 de cazuri mortale prinse la același moment în timp, respectiv la jumătatea lunii aprilie, pentru anul 2019.

Încă de la finalul lunii martie, Ziar de Cluj nota că numărul redus al cazurilor de gripă era datorat subraportărilor de la nivel național a direcțiilor de sănătate publică și a datelor statistice întârziate ale autorităților centrale: deși sezonul gripal era încă deschis, la nici două săptămâni de la acea dată, noile cazuri de gripă nu au mai fost înregistrate și raportate ca atare.

CITEȘTE ȘI: Dinamica în scădere a cazurilor de gripă, explicată prin subraportarea autorităților, implicate în gestionarea pandemiei de COVID-19

Cel mai bun exemplu în acest sens este reprezentat de Suceava, unde numărul infectărilor cu noul coronavirus a fost de peste 3.000 de cazuri, context în care orașul a fost prezentat constant drept un „focar de Covid-19”, unde managementul sanitar a fost unul militar, iar statisticile înregistrate în urma ne-raportărilor prezintă o situație controversată: zero cazuri de gripă și alte infecții respiratorii. 

Situația dezastruoasă de la nivel guvernamental este resimțită cu precădere și în domeniul sanitar, la nivelul instituțiilor de sănătate publică, care raportau decesele provocate de infecția cu noul coronavirus și după o lună de zile, cum este cazul DSP Arad, ori raportau de la nivel central un număr eronat de morți, menționări duble ale deceselor, dar și o subraportare în cazul celorlalte infecții respiratorii. 

Numai la nivelul județului Cluj, până la data de 12 Aprilie 2020, când au fost publicate ultimele date statistice în privința noilor cazuri de gripă, erau înregistrate 4 decese.

La nivel național, numărul deceselor urca la un număr total de 73 de cazuri.

După instituirea stării de urgență și în urma ultimei raportări de la mijlocul lunii aprilie, Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile nu a mai făcut public nici numărul noilor cazuri de gripă înregistrate, nici numărul persoanelor vaccinate antigripal, nici numărul deceselor. 

În acest fel, răspândirea infecțiilor cu noul COVID-19 pare să fi distras atenția publică de la efectele produse de un alt virus, și anume virusul gripal. Chiar și autoritățile, care și-au concentrat eforturile pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, au practicat subraportarea cazurilor de infecție cu virusul gripal, chiar dacă sezonul gripal nu se încheiase, iar până în prezent doar la nivelul județului Cluj au fost înregistrate 4 decese cauzate de gripă, iar la nivel național numărul total al deceselor este de 73 de persoane. De fapt, numărul descendent al cazurilor de infecție cu virusul gripal este explicat prin neraportarea ori subraportarea numărului de cazuri reale. Datele statistice privind numărul cazurilor de infecții respiratorii au încetat brusc la mijlocul lunii aprilie. 

 

 

 

sursa foto: cnscbt.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *