Politica

În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?

Consilierul județean USR, Cătălin Sălăgean, anunță noi tarife de salubritate care vor fi votate în următoarea ședință de Consiliu Județean. ”E vorba de tariful pentru depozitarea în noua groapă de gunoi (CMID), dar care sigur se vor reflecta și în factura către populație”.
  • Consilierul județean face și o schemă a scumpirilor care au loc tot la șase luni: ”prea mulți actori în sistem”. De aceea nici nu există ”vreo asumare pentru startul ratat al noului sistem de management al deșeurilor. Pentru că așa e construit sistemul de management al deșeurilor: dacă merge prost, nimeni nu e vinovat. Dacă ar fi fost un succes, toți și-ar fi arogat meritele, de la primării până la consiliul județean și operator.”

Să vedem cum funcționează, în viziunea consilierului județean, acest sistem și ”de ce dacă întrebi vreo autoritate, te pasează de la unul la altul la infinit”:

  • operatorul (Supercom) colectează de la oameni gunoiul și îl duce în stațiile de transfer (Gherla, Mihai Viteazu, Huedin, Pata Rât).
  •  în stațiile de transfer, operate tot de către Supercom, se compactează, se încarcă în camioane mai mari și se aduce la Pata Rât
  • la Pata Rât se depozitează, în prima fază, la groapa temporară, care e operată de RADP (care e în subordinea Primăriei Cluj). Aici Supercom achită o taxă către RADP.
  • la groapa temporară (care trebuia închisă de ani de zile) se mimează o sortare pentru a separa reciclabilul de rezidual, iar rezidualul se mută apoi la celula nouă de depozitare (CMID)(, operată de Supercom. Aici intervine altă taxă de depozitare.
  • noua celulă (CMID-ul) nu e operațională 100% pentru că încă nu e terminată. Lucrările sunt executate de, surpriză!, RADP.
  • până la finalizare și predare, responsabil de CMID e Consiliul Județean
  • peste tot acest lanț se mai așează un strat – ADI Eco-Metropolitan, care trebuie să supervizeze întregul drum al gunoiului, de la tomberonul din fața casei până depozitare / reciclare (apropos, ADI Eco-Metropolitan este una, CJ rămâne asociat în această structură, ADI Zona Metropolitană Cluj este cu totul altceva – din ADI ZMC s-a retras CJ Cluj, că așa-i cere legea)
  • în ADI Eco-Metropolitan sunt asociate toate primăriile din județ, deci primarii ar trebui să fie primii care să știe și să fie preocupați de ce se întâmplă cu gunoaiele Clujului.

În concluzie: dacă întrebi Supercom de ce nu funcționează sistemul sau de ce mărește tarifele, îți spune că nu e gata CMID-ul și că trebuie să ducă gunoiul la RADP unde trebuie să plătească.

Dacă întrebi Consiliul Județean de ce nu e gata CMID-ul, te trimite la RADP.

Dacă întrebi Primăria Cluj-Napoca (care are în subordine RADP) te trimite la județ, pentru că județul se ocupă de gunoaie.

Primăriile dau vina pe ADI pentru majorările de preț, deși ele sunt cele care formează ADI și votează majorarea prețurilor…