Din oras

În unele tramvaie, CTP a luat decizia ca POS-urile pentru plata cu cardul să nu mai elibereze deloc chitanță pentru că rola de hârtie… se termina!

Scris de 1,736

În ultima vreme, în tramvaiele CTP, POS-urile pentru plata cu cardul a călătoriei, care dintotdeauna dădeau eroare, în sensul că nu funcționau deloc, au început să dea o eroare costisitoare pentru călătorii de bună-credință: luau cei 2,5 lei de pe card, contravaloarea unei călătorii, dar nu mai eliberau și chitanța care servea pe post de bilet. De frica unei amenzi, unii călători încercau din nou și din nou să plătească cu cardul și de fiecare dată li se luau din cont 2,5 lei, fără a li se elibera chitanță, o călătorie ajungând astfel să coste 7,5 lei, 10 lei, în funcție de numărul de încercări ale fiecărui călător.

Recent, POS-urile din unele tramvaie nu mai eliberează deloc chitanță, în mod deliberat, tranzacția fiind confirmată doar de mesajul „APROBAT” de pe ecranul verde al POS-ului.

Ziar de Cluj l-a întrebat pe Alin Oaida, șeful Serviciului Exploatare și Siguranța Circulației din cadrul CTP Cluj, de ce s-a luat această decizie, de eliminare a eliberării de chitanțe, și cum vor fi controlați călătorii care plătesc cu cardul bancar.

Cei care plătesc cu telefonul mobil au dovada plății în aplicațiile instalate pe telefon, însă călătorii care folosesc cardul fizic și nu au activat serviciul SMS Alert nu pot dovedi că au achitat contravaloarea călătoriei.

Reprezentantul CTP ne-a explicat că au fost eliminate chitanțele pentru că rola de hârtie… se termina:

„Validatorul nu mai eliberează chitanță!

Au fost situații în care POS-ul nu mai avea rolă de hârtie, iar conducătorul auto nu era semnalizat asupra acestui fapt. În numeroase cazuri, conducătorul auto fiind la volan nu avea posibilitatea de a interveni imediat asupra POS-ului. Călătorul de bună credință apropia cardul de mai multe ori și de fiecare dată se reținea contravaloarea călătoriei. Pentru a elimina acest inconvenient, s-a anulat opțiunea de eliberare a chitanței și modificarea softului pentru a nu putea achita decât o călătorie. Validările multiple pot fi efectuate doar prin alegerea opțiunii dedicate, astfel că nu există riscul validărilor multiple prin apropierea accidentală de validator a cardului bancar.

Tranzacția este confirmată de mesajul “APROBAT”, afișat pe ecranul verde al validatorului. Aprinderea succesivă a celor 4 leduri ale validatorului confirmă citirea corectă a datelor de pe card și inițierea tranzacției. Dacă ecranul terminalului devine roșu și este afișat mesajul “DECLINAT”, tranzacția nu a fost aprobată, iar călătoria trebuie achitată prin modalități alternative.

Controlorii de bilete pot constata dacă plata călătoriei a fost efectuată, la echipamentul la care a fost validat cardul bancar, prin verificarea ultimelor 4 cifre ale cardului, care vor fi comunicate de călător.

Până în prezent au fost modificate doar câteva POS-uri amplasate în tramvaie și urmează ca în perioada următoare, în funcție de feedback-ul primit de la publicul călător, acest proiect să fie implementat pe toată flota companiei”, ne-a transmis ing. Alin Oaida.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 14 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 16 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 16 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 16 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 16 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 17 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 17 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 18 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 18 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 19 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 19 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE