In vizor

In Turda totul se face contra cost. Chiar si serviciile sociale platite din banii statului

Un proiect social, gratuit, ce trebuia sa vina in ajutorul familiilor defavorizate, s-a transformat, in Turda, intr-o afacere banoasa. Desi trebuiau sa faca baie si sa isi spele hainele gratuit intr-un centru construit cu bani de la stat, romii de aici baga acum mana in buzunar pentru a beneficia de un serviciu ce, culmea, a fost premiat ca fiind „cel mai bun din regiunea Nord-Vest”

In cadrul Programului de Interventii Prioritare (PIP), Primaria Municipiului Turda, in parteneriat cu Grupul de initiativa al romilor de pe strada Margaretelor, cartier Poiana – Turda, a obtinut de la Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), fonduri pentru imbunatatirea conditiilor de trai din comunitatea de romi de pe strada Margaretelor, din cartierul Poiana.

Prin intermediul proiectului integrat „Centrul comunitar de igiena si sanatate” s-a reabilitat o cladire cu o suprafata utila de 202,81 mp, care gazduieste acum un punct de tratament, o baie publica (cu dusuri si toalete) si o spalatorie de haine. Astfel, comunitatea locala ar trebui, teoretic, sa beneficieze de servicii sociale si medicale primare gratuite.

Valoarea totala a investitiei realizata in cadrul proiectului a fost de 111.645,73 de euro reprezentand finantare FRDS, la care se adauga o contributie locala in valoare de 12.374 de euro la realizarea proiectului, din care contributie de la bugetul local in valoare de 9.429 de euro si contributie in munca voluntara a membrilor comunitatii de romi in valoare de  2.945 de euro.

Pardoxal, proiectul administratiei locale turdene intitulat a castigat premiul de cel mai bun proiect din domeniul Servicii Sociale – regiunea Nord-Vest, la Concursul National de Proiecte din Administratia Publica Locala „Cele bune sa se-adune”, editia 2013, organizat de Revista Romana de Administratie Publica Locala.

Faima si bani

Dupa reusita, insa, la baia publica si la spalatoria de haine au inceput sa se perceapa taxe de intrare. O spun mai multi romi din cartierul turdean, care sustin ca nu mai pot accesa serviciile fara sa bage mana in buzunar.

“Sta un domn batran acolo si nu ne mai lasa sa intram daca nu platim. Va dati seama ca nu ma mai duc nici eu, nici vecinii mei. Trebuia sa fie gratuit”, spune Dorina Neamt din Turda.

Altii spun ca in spatele “afacerii” ar sta chiar fosti consilieri locali din Turda, care s-au implicat si in reconditionarea centrului.

“In acele spatii – spalatorie, baie comunala etc, se percepe taxa de intrare de la romii ce doresc sa beneficieze de serviciu. Cu banii astia isi platesc alesii cheltuielile”, spun oamenii.

Primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, nu a putut fi contactat pentru a-si spune punctul de vedere vizavi de situatia de la Centrul Comunitar pentru igiena si sanatate.

 

sursa foto: stiridecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *