In vizor

În timp ce Primăria „imaginează viitorul”, sufocată de gunoaie, Pădurea Făget rămâne fără copaci

În vreme ce Primăria imaginează proiecte de viitor, demarând strategii virtuale pentru Pădurea Făget, zona este cuprinsă de deșeuri, iar copacii dispar zilnic dintre puținele spații verzi ale orașului. 

Deși din birourile spațioase ale administrație locale viitorul este văzut doar în culori verzi, după ultimul concept promovat de edilul clujean Emil Boc  – green și digital – chiar de la intrarea în pădurea Făget, amatorii de drumeţii se izbesc de saci cu deşeuri din construcții și cioturi de copaci. 

Altfel spus, imaginea din prezent contrastează puternic cu viitorul verde imaginat de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) din Primăria Cluj-Napoca.

„E gunoi în Făget, plus tăieri ilegale! Rezolvări simple, dar și soluții complexe.

Am făcut o nouă sesizare privind deșeurile aruncate în Făget între drumul de Sfântul Ioan și drumul neasfaltat care urcă spre complexul rezidențial Citadela (la vreo sută de metri de drumul asfaltat în sus, dar și în jos, spre pârâu).

La pârâu, la Sfântul Ioan, sunt vizibile tăieri ilegale, ceea ce mai taie din bucuria plimbării cu copiii și cu Bicicleta”, semnalează deputatul independent de Cluj, Adrian Dohotaru.

Cât timp reprezentanții administrației locale închipuie viitorul verde al orașului, unul dintre puținele spații verzi rămase, Pădurea Făget, este cuprins de gunoaie, iar copacii sunt rași în mod constant. 

Din păcate, după cum Ziar de Cluj a semnalat în repetate rânduri, nici situația din Pădurea legendară Hoia-Baciu nu este mai bună: defrișările continuă și aici, iar autoritățile de mediu și cele politice continuă să trateze cu indifernță problema protecției mediului și a pădurilor.

Astfel, după ce deputatul clujean Adrian Dohotaru a făcut o nouă plângere cu privire la sacii de deșeuri din construcții aruncaţi, la întâmplare, în pădure, acuzând tăieri ilegale de copaci, acesta propune câteva soluții, printre care și înființarea unei asociații de protecție a Pădurii Făget. 

„Am câteva soluții simple:

1. Când vedem gunoi, să sesizăm autoritățile (Garda de Mediu și Primăria), pentru că nu merge cu curățenii voluntare. Am mai făcut curățenie, dar nu asta e soluția.
2. Trebuie instalate câteva containere pentru deșeuri în locurile de picnic pentru ca oamenii să nu mai arunce cu nesimțire la Sfântul Ion.

Partea complexă nu va fi pe placul autorităților, nici a partidelor de opoziție ori a societății civile locale, din păcate puțin vizibilă pe teme locale, pentru că implică atât muncă de organizare serioasă, dar și activism în profunzime pentru a pune tema pe agenda publică:

1. Trebuie înființată o „Asociație a Pădurii Făget” care implică Primăria, Direcția Silvică, proprietari privați de pădure, locuitori, ONG-uri de mediu, pasionați de drumeții etc. Pădurea trebuie să aibă rol de protecție pentru oraș. Nu doar exploatarea ilegală, ci și cea legală să înceteze.

2. Cei care fură cu căruța nu sunt mari hoți, ci fură pentru supraviețuire. Ca acest fenomen să înceteze sunt necesare proiecte sociale și economice de sprijin pentru a le oferi o alternativă celor care fură dintr-o combinație de sărăcie și obișnuință, pentru că amenda, închisoarea ori alte practici punitive nu ajută!”, notează Dohotaru pe pagina sa de socializare. 

Recent, intenția specialiștilor din cadrul Primăriei clujene de a „amenaja” spațiul Pădurii Făget, discutat în cadrul unei ședințe online, a stârnit reacții aprinse din partea comunității. 

Dacă precedentele dezbateri în privința dezvoltării cartierelor ori de regenerare urbană și Clujul „verde” nu par să fi trezit interesul cetățenilor, aspect care spune ceva despre încrederea populației în proiectele proiectate de administrația liberală exclusiv în viitor – atât timp cât nu îi afectează în mod direct, clujenii tratează cu indiferență promisiunile funcționarilor din Primărie – nu același lucru se poate susține și referitor la ultima dezbatere care a vizat amenajarea Pădurii Făget.

Orice amenajare a spațiului verde, mai cu seamă a unui cadru natural, presupune o intervenție umană mai mult sau mai puțin agresivă, motiv pentru care comunitatea a reacționat, bănuind niscaiva interese imobiliare care se întind până în Pădurea Făget. 

CITEȘTE ȘI: Primăria intră cu proiectele în cadru natural. Strategia orașului, văzută de clujeni, în comentarii: „Nu vă atingeți de Pădurea Făget!”

În acest context, reacțiile critice din partea clujenilor nu au întârziat să apară. 

 

 

 

 

sursa capturi: adriandohotaru/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *