In vizor

În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri

Direcția Generală Anticorupție a aniversat, marți dimineața, 18 ani de la înființarea instituției, cu o festivitate oficială și o recepție amenajată în parcarea instituției. La eveniment a participat și ministrul Lucian Bode, deși la ora aceea, polițiștii Sindicatului Europol protestau în fața Ministerului de Interne. Președintele Sindicatului Europol Cristian Andreică a scris pe Facebook că angajaților instituției fără funcții importante li s-a transmis să nu coboare ca ”invitații să nu fie stânjeniți de angajați”.
  • La festivitate au participat parlamentari, adjunctul procurorului general, doi ambasadori și personal diplomatic.
Au mai fost prezenți parteneri instituționali din structurile de aplicare a legii, reprezentanții instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale, ai structurilor din Aparatul Central al MAI., șefii de  armă, precum și șefii serviciilor județene anticorupție. La eveniment nu a fost invitată și presa.
Din cadrul DGA, Cristian Andreică spune că doar șefii de direcții și de servicii au avut voie să coboare în curte alături de invitați. Restul personalului a putut participa la recepția din parcarea instituției numai după plecarea invitaților importanți.
”Fiecare director, șef, șefuleț, șef mai mic sau chiar polițiști cu funcție de execuție au fost nevoiți să ‘doneze’ 200 lei pentru ‘buna desfășurare a ceremoniei’. Este peste capacitatea noastră de înțelegere abordarea directorului general al DGA de gira astfel de practici neortodoxe tocmai la nivelul unei structuri anticorupție, interzise de altfel de art. 43 lit. e) din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului ‘Polițistului ii este interzis, în orice împrejurare: e) să colecteze sume de bani de la persoane fizice sau juridice’”, a scris Sindicatul Europol, într-o postare pe Facebook.
Sindicatul a precizat că din meniu au făcut parte friptura de vânat, sarmalele și micii și prossecco. La eveniment a cântat și Marcel Pavel.

Ce acuză Europol

„Liviu Vasilescu s-a gândit să organizeze o „chermeză” în adevăratul sens al cuvântului, nicăieri altundeva decât în parcarea instituției. După ce a mutat toate autospecialele peste drum, la o unitate militară, a întins zeci de metri de mese în parcare, cam cum fac unii cetățeni nunțile pe stradă și a dat drumul la paranghelie cu următoarele ingrediente, relatate de colegii de la fața locului:

– Preparate din carne de vânat;

– Sarmale și mici;

– Prosecco fără număr;

– Lăutari;

– Marcel Pavel în carne și oase (nu avem confirmarea dacă a cântat „Frumoasa mea”);

– Invitați din toate structurile, inclusiv ministrul Lucian Bode;

– Pază extinsă asigurată de jandarmi;

– Echipaje de la rutieră pentru „însoțire” (oficial instituția nu mai recunoaște că ar asigura „coloane oficiale”).

Din păcate însă, această ceremonie nu a fost pentru toată lumea. Angajaților DGA li s-a „ordonat” să nu iasă din birouri pe parcursul vizitei „preaînstelaților”. Chiar și pentru folosirea toaletelor de la etajul 1 și 2 a existat interdicție de acces pentru angajați, ca nu cumva să dea nas în nas cu invitații. Doar în partea a doua, la ceea ce a mai rămas din mâncare, au avut acces și angajații, care evident au refuzat. Această umilință pentru propriii subalterni a fost probabil în semn de mulțumire pentru rezultatele pe care aceștia le generează și cu care conducerea DGA se laudă.

Ceea ce este însă de-a dreptul halucinant, dincolo de organizarea de tip „Las Fierbinți” este mecanismul de „chetă” declanșat de conducerea DGA. Fiecare director, șef, șefuleț, șef mai mic sau chiar polițiști cu funcție de execuție au fost nevoiți să „doneze” 200 lei pentru „buna desfășurare a ceremoniei”. Este peste capacitatea noastră de înțelegere abordarea directorului general al DGA de gira astfel de practici neortodoxe tocmai la nivelul unei structuri anticorupție, interzise de altfel de art. 43 lit. e) din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului „Polițistului ii este interzis, în orice împrejurare: e) să colecteze sume de bani de la persoane fizice sau juridice;”. Atât de jos a ajuns DGA-ul?!

Și pe final o întrebare de tip „Radio EREVAN”: Cât costă o chermeză plătită din banii angajaților?”, au precizat cei de la Europol.

Evenimentul nu a fost anunțat presei, dar o echipă TVR a ajuns la petrecere

Evenimentul aniversar al DGA nu a fost anunțat presei. Când echipa TVR a ajuns la sediul Direcției, poarta era larg deschisă pentru invitați. Apoi a fost închisă. Iar ministrul de Interne tocmai plecase, informează în exclusivitate TVR. Nu a trecut mult timp și un jandarm a fost trimis să îi legitimeze pe jurnaliști.

În comunicatul publicat pe site, DGA nu menționează nimic despre acest moment descris mai sus.