In vizor

ÎN TIMP CE NE UITAM LA RĂZBOI, Codul Comunicațiilor, prin care serviciile secrete pot spiona internetul românesc, a fost adoptat de Parlament

Scris de 834

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de cameră decizională, forma finală a Codului Comunicațiilor, actul normativ urmând să meargă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Organizațiile neguvernamentale acuză că acesta lărgește în mod nejustificat interceptările pe internetul românesc.

Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), cere parlamentarilor și Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională actul în cauză.

„Este cam același lucru cu alte cuvinte. Acum că s-a adoptat am speranța că un număr de deputați și senatori și Avocatul Poporului să atace proiectul la CCR. Ar trebui făcut înainte să intre în vigoare”, a declarat Manolea, pentru Libertatea.

Serviciile secrete primesc date noi Principala îngrijorare o constituie un articol prin care procurorii și serviciile secrete primesc dreptul de a cere de la furnizorii de servicii de găzduire asistență în anchetele lor.

Furnizorii de servicii de găzduire sunt cei care susțin pe serverele lor alte site-uri.

Aceștia vor putea fi obligați să pună la dispoziție datele de identificare a abonaților sau clienților, modalitățile de plată ale acestora și istoricul de trafic.

De asemenea, sunt obligați să acorde conținutul criptat tranzitat în rețelele proprii și să permită interceptarea legală a comunicațiilor. În comisiile de specialitate s-a introdus prevederea că aceste date pot fi cerute în acord cu prevederile Codului de Procedură Penală și ale Legii privind siguranța națională.

„Ei nu înțeleg ce au votat”

Manolea acuză parlamentarii că se folosesc de războiul din Ucraina pentru a adopta un act ce restrânge libertățile fără să știe ce presupune legea.

“Mi se pare extrem de grețos că în dezbaterea din plenul Senatului argumentul a fost că e război în Ucraina, fără să fie dezbateri pe Codul de Procedură Penală. Nu au argumente și ei nu înțeleg ce au votat. Este grețos să propui de 6 luni același lucru și să nu explici de ce vrei asta și să nu faci dezbateri publice.”

Lărgirea fără justificare a interceptărilor

Directorul ApTI este nemulțumit deoarece articolul în cauză lărgește în continuare spectrul interceptărilor, căci prin Codul de Procedură Penală furnizorii de servicii de găzduire nu au obligația furnizării de date. Acum furnizorii de servicii de găzduire vor avea obligația ca în 60 de zile să notifice ANCOM, autoritatea de telecomunicații, să își dea datele și să prezinte tipul de serviciu oferit.

ActiveWatch: Codul, adoptat fără dezbateri Organizația non-guvernamentală

ActiveWatch a criticat adoptarea Codului Comunicațiilor fără dezbateri.

„Proiectul de Cod al Comunicațiilor a fost retrimis luni, 28 februarie, de plenul Senatului în Comisii, care în ziua următoare au adoptat, din nou fără consultare, o formă cosmetizată a articolul 10 indice 2. Iar peste o zi (adică astăzi) au adăugat proiectul în plen cu 10 minute înainte de începerea ședinței și l-au votat rapid.”

ActiveWatch: Conform organizației, Codul Comunicațiilor obligă furnizorii telecom, de internet și pe cei care ofere servicii de găzduire „să își creeze propria infrastructură de interceptare, pe banii lor, pe care să o pună la dispoziția organelor pentru un acces, care va fi imposibil de verificat de cineva din punct de vedere tehnic”.

Un număr de 15 organizații neguvernamentale au criticat recent acest lucru.

Acestea au spus că lărgirea interceptărilor nu trebuie realizată prin Codul Comunicațiilor, ci prin modificarea Codului de Procedură Penală, după dezbateri transparente și cu respectarea garanțiilor cerute de Constituție. ONG-urile acuzau că articolul vizat „nu respectă garanțiile Curții Constituționale a României, care a precizat în mod constant că astfel de texte vagi și neclare nu pot sa fie constituționale, în special în domeniul interceptării comunicațiilor și a datelor de trafic”.

Un articol sulfuros a fost introdus de Guvernul Cîțu

Proiectul trebuie să transpună în legislație prevederile Codului european al comunicațiilor, o directivă europeană. Prima formă a acestuia a fost pusă în dezbatere în noiembrie 2020, de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor. Documentul inițial nu cuprindea referirea la obligația asistării organelor judiciare și de informații.

Articolul a fost introdus în proiectul de lege adoptat de Guvernul Cîțu și trimis în Parlament în data de 2 octombrie.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 5 hours Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 6 hours Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 7 hours Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
 • Acum 8 hours In vizor
  După ce li s-a bătut obrazul de către clujeni și mass media și li s-a atras atenția că, de 5000 de lei pe lună redevență, nu sunt stăpânii Pieței Universității și nu ei decid cine ”se integrează în peisaj”, organizatorii Târgului de Crăciun a reprimit Asociația NUCA în spațiul public
 • Acum 22 hours Politica
  CINE NU SARE, NU VREA SCHIMBARE! Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024
 • Acum 1 day In vizor
  De Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou
 • Acum 1 day Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 1 day Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 1 day Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 2 days Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 2 days PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE