Din oras

În timp ce arborii din oraş sunt infestaţi cu păduchi, primăria ignoră reclamaţiile cetăţenilor

Administraţia locală dă dovadă de delăsare atunci când e vorba de întreţinerea spaţiilor verzi din oraş. Un exemplu prin care banii publici, şi nu puţini, sunt folosiţi fără cap de către municipalitate este şi activitatea de dezinsecţie, dezinfecție şi deratizare din Cluj-Napoca. Teii de pe strada Dorobanţilor sunt plini de păduchi,  fapt ce îi obligă pe cei care îşi parchează autovehiculele în zonă să treacă de 2-3 pe săptămână pe la o spălătorie auto. 

Pentru că administraţia locală l-a tratat cu indiferenţă şi nu a reuşit să rezolve timp de două sezoane problema arborilor infestaţi de păduchi de pe strada Dorobanţilor, un clujean a ajuns să se adreseze presei pentru a-i sensibiliza pe cei care coordonează activitatea de dezinsecţie şi deparazitare de pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca.

“Prima sesizare la primărie am facut-o în toamna 2014, septembrie-octombrie. Ei mi-au răspuns atunci că nu se mai poate face tratamentul, că vine iarna. Am revenit cu o altă adresă prin iunie 2015 şi atunci mi-au spus că au luat în seamă cererea mea şi de îndată ce vor avea fonduri o să vadă ce pot face. De atunci nu m-au căutat niciodată şi au trecut 2 ani”, a afirrmat C. B.   

 

Clujeanul a încercat să rezolve problema pe cont propriu, stropind pe cheltuiala sa câţiva arbori din apropierea locului în care îşi parchează maşina, însă efectul a fost aproape zero. 

“Maşinile sunt murdărite de excreţiile acestor purici, Myzus persicae. M-am uitat la microscop, am luat o frunză infestată şi am vrut să văd ce lighioae sunt acolo, mai mult din curiozitate ştiinţifică. După ce am văzut,  m-am uitat în dicţioanr să văd ce e. Ştiu şi cu ce substanţă se stropeşte. Am încercat să stropesc local dar nu am avut posibilitatea în toată coroana arborelui. Am dat pe câteva crengi cu o pompa de mână o căzut cu miile. Au căzut şi pe maşină dar practic a fost un efect zero pe tot ansamblul copacului.Copacul e foarte mare şi ar trebui stropit de sus cumva.”

Potrivit lui C.B. activitatea de dezinsecţie se face mai mult la nivelul solului iar din această cauză păduchii au afectat în proporţie de 80% teii de pe strada Dorobanţilor. 

“Cei de la primărie prin firma Coral dau în fiecare an cu soluţie K-OTHRINE. Nu sunt specialist dar e pentru altfel de paraziţi,pentru gândaci în special. Ei pun tot tipul afiş că au stropit cu K-OTHRINE  şi să fim atenţi. Într-un anumit fel îşi fac datoria, dar tratamentul aplicat nu afectează coroana pomilor. Ei dau pe tufişurile de lângă. Nişte colegi mi-au spus că dacă îi solicităm în mod expres pot să stropească şi pe copac. În cazul meu nu au venit. Zice lumea că pe alte străzi ar fi stropit şi în coroana arborelului. 

Am observat că în timp, cam 80 % din teii de pe Dorobanţilor sunt afectaţi. Ia proporţii infecţia asta, dar probabil că nu se plâng cetăţenii. E groaznic ce se întâmplă pentru că la o zi două trebuie să spăl maşina”, a declarat C.B 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *