Anchete

CHIMU CAPUSAN si DORIN BOB – Regii Apartamentelor. TOP 10 cei mai puternici dezvoltatori imobiliari din Cluj. Cine nu e in top. Care sunt viitorii regi

In mod suspect si, am zice noi total nedrept, sectorul imobiliarelor, mai precis al dezvoltarii imobiliare, este exclus de la laude atunci cand se vorbeste despre dinamica incredibila pe care a luat-o economia Clujului in ultimii 10 ani.

Dar la Cluj exista dezvoltatori imobiliari de calibru, care au schimbat fata Clujului, atat din punct de vedere vizual, cat si si din punct de vedere financiar.

Atunci cand vorbim de IT si servicii, ar trebui sa aplaudam si munca acestor constructori de apartamente, fiindca activitatea lor a facut din Cluj-Napoca un oras mai puternic si mai bogat.

Sa faci un top al celor mai buni dezvoltatori imobilari necesita munca de cercetare si delicatete, pentru ca nu sunt oameni care sa isi doreasca sa fie expusi, ca sa nu mai discutam despre orgoliile imense pe care le au.

Daca acum 10 ani ani piata era dominata de tot felul de constructori, mai mult sau mai putin seriosi sau de catre bisnitari ce au mirosit peste noapte “pontul cu blocuri”, dupa criza din 2009-2012 si dupa tepe imobiliare precum Tower si Leontiuc, lucrurile s-au asezat pe un alt fagas, in special dupa arestarea lui Sorin Apostu si revenirea la putere a primarului Emil Boc.

S-au detasat in piata lideri adevarati, au iesit din piata companii care n-au mai putut sustine business-ul, au aparut noi investitori foarte puternici si lupi tineri in asteptare. Pe toti ii vom prezenta in acest top, ca sa aflati si dumneavoastra cine construieste Clujul.

 

Locrile 1-2, egalitate de puncte: Chimu Capusan si Dorin Bob

 

In 2017, doi sunt regii neincoronati ai imobiliarelor, care si-au impartit piata Clujului, marcand 3 puncte esentiale: istoric perfect de livrare a apartamentelor, credibilitate financiara, proiecte de anvergura.

Unul din cei mai discreti oameni de afaceri din oras este Chimu Capusan. O cautare pe Google v-ar putea face impresia unui om controversat datorita unor articole „piscacioase” de acum 12 ani, cand presa se facea pentru un mic santaj sau pentru un contract de publicitate. O alta serie de articole il vizeaza pe fiul lui Chimu Capusan, Bogdan Capusan, proprietarul unora din cele mai scumpe masini din oras, in colectia sa figurand bijuterii precum Ferrari sau Rolls Royce, scos de presa locala drept o beizadea. 

Forbes il credita pe Capusan in 2014 cu o avere de 7 milioane. In fapt, averea lui Capusan din imobiliare este mult mai mare.

 

In realitate, Chimu Capusan este considerat a fi unul din cei mai seriosi oameni de afaceri din industria imobiliara din oras, un om care este obisnuit sa decida singur in proiectele sale, sa si le construiasca singur, ba chiar sa vaneze singur terenuri cu potential.

Singuratatea lui Chimu Capusan se refera doar la asociati externi. Capusan e singur doar in aparenta, dar in realitate are cei mai buni asociati: fiul si sotia sa. Fiul sau, Bogdan Capusan, se ocupa de ansamblul Junior Residence, care s-a vandut foarte bine. Familist convins, Bogdan Capusan are intr-adevar o colectie impresionanta de masini, dar pasiunea pentru motoare este justificata si de faptul ca Bogdan Capusan este pilot profesionist si singurul pilot roman participant la cursele GT. Pasiunea pentru automobilism vine din copilarie.

Bogdan Capusan nu este nicidecum o beizadea. Familist convins, Capusan munceste cot la cot cu parintii.

Ferrari F12 Berlinetta, Supercar de Cluj. A costat 400 de mii de euro

 

Si mai putin cunoscuta este Anica Capusan, sotia lui Chimu Capusan, mana de fier in ceea ce inseamna vanzarea apartamentelor construite.

Familia Capusan are un background deosebit, sursele din piata estimand ca Chimu Capusan a livrat pana acum, in conditii foarte bune, peste 2500 de apartamente.

Viitorul suna bine pentru aceasta familie, se apropie de vanzare finala sau constructie finala cel putin 3 ansambluri de apartamente. Junior Residence, Bonjour Residence si Grand Park Residence, cu o estimare totala de peste 1000 de apartamente.

In 2015, firmele controlate de familia Capusan, adica CH Transbetonconstructii, Elite Grup au raportat cifre de afaceri de 10 milioane de euro si profit de 3.5 milioane euro (datele de pe 2015).

 

Dorin Bob ar putea fi pentru unii noua vedeta a imobiliarelor din Cluj-Napoca. In realitate, Dorin Bob este unul dintre cei mai pasionati si implicati investitori din piata imobiliara. Personaj complex, considerat dificil, Dorin Bob este de origine din Satu Mare si este inginer agronom ca profesie. Face business de peste doua decenii, are 47 de ani si s-a remarcat, in primul rand, prin fabrica de conserve de legume si fructe Arovit, infiintata in 1942, care a renascut si a devenit, datorita lui Bob, unul dintre jucatorii foarte importanti pe plan national.

Cu banii facuti pe Arovit si speculand la maxim bonitatea sa financiara, Dorin Bob s-a implicat, incepand cu 2007, si in afaceri imobiliare, in ultimii 10 ani construind peste 1200 de apartamente, dupa unele surse 1700. O particularitate a acestui om de afaceri este faptul ca el nu se limiteaza doar la construirea de locuinte, ci se straduie sa construiasca ansambluri rezidentiale complexe, spatii comerciale si birouri, ca si plus valoare pentru edificiile sale. Ultimele doua investitii ale sale au beneficiat si de prezenta LIDL.

Potrivit surselor din piata, Dorin Bob are cele mai spectaculoase proiecte in constructie din Cluj-Napoca. In zona Billa Manastur, in zona Agromec Iulius Mall, pe Taietura Turcului sau pe Frunzisului, Dorin Bob este asteptat sa livreze in urmatorii doi ani cel putin 1000 de apartamente dedicate segmentului mainstream si de lux, lucru care il face, cu siguranta, alaturi de Chimu Capusan, rege al imobiliarelor din Cluj-Napoca.

Pe 2016, compania Studium Green a avut o cifra de afaceri de 5 milioane de euro, iar Arovit a avut o cifra de afaceri de 8 milioane de euro.

Cifra mica de afaceri este oarecum ciudata pentru anvergura acestui dezvoltator, dar explicatia rezida din faptul ca este asociat in mai multe proiecte sau lucreaza in mai multe firme. Vezi proiectul Agromec.

In piata, Dorin Bob este considerat drept un om de afaceri extrem de abil, foarte intortocheat la minte, dar foarte serios. Considerat o vulpe in negocieri, Dorin Bob adora miscarile surpriza sau proiectele imposibile. Una dintre cele mai mari surprize ale acestui an a fost anuntul potrivit caruia Dorin Bob incearca preluarea totala si definitiva a complexului Tower, incercand sa repare falimentul omului de afaceri Mihai Chezan.

 

Locul 3, discretul domn Berciu

 

Stefan Berciu este, cu siguranta, un om foarte puternic de afaceri in domeniul dezvoltarii imobiliare. Foarte putin cunoscut de opinia publica, Berciu si-a construit o reputatie foarte interesanta, chiar daca ultra low-profile. Berciu este consul onorific al Romaniei in statul Burundi si are legaturi foarte puternice in lumea africana, unde este foarte respectat, la fel de respectat cum a fost Ovidiu Tender pana la arestarea sa. 

Nu e vorba, ca este respectat si in Cluj-Napoca de partenerii sai sau de colaboratori.

“Este un om foarte serios si de cuvant. Genul de tip cu care acum ai initiat un contract si intr-o jumatate de ora a banii in cont”, a decarat o sursa din mediul de afaceri clujean.

Se pare ca Berciu ar beneficia de increderea unor oameni de afaceri potenti din afara Romaniei, fiind un soi de administrator al banilor lor si dispunand de sume mari pentru investitii. Stefan Berciu are pe mana, de exemplu, o parte insemnata din banii primarului din Miami, un investitor sofisticat in imobiliare. Surse din piata il dau pe Berciu ca fiind “autorul” a peste 1200 de apartamente livrate in ultimii ani, urmand ca in urmatorii doi ani sa construiasca in Marasti sau pe Anton Pann sau pe strada Ploiesti peste 1000 de apartamente.

Compania SDC Imobiliare a avut anul trecut un million de euro profit.

 

 

Locul 4, Sile Puscas, a schimbat fata Clujului. Dar a fost alungat de administratia lui Boc.

 

Sile Puscas merita cu prisosinta un loc 4 in topul nostru, asta deoarece in ultimii ani impetuosul om de afaceri din Satu Mare a reusit sa construiasca si sa finalizeze cladiri care au schimbat cu adevarat fata Clujului. Platinia Lounge Residence, Platinia Elite Residence si Platinia Mall sunt exemple bune. Sile a dus designul de complex rezidential la un al nivel, invatandu-i pe taranoii care faceau blocuri de tip cutie de chibrit ce inseamna modernitate.

Artagos si infumurat, Sile nu a stiut (sau nu a vrut) sa isi faca prieteni la Cluj. Insa a construit impecabil.

 

Interesant pentru Sile Puscas este ca a reusit mereu sa vanda proiectele sale la preturi cu mult peste media pietei. Ultimele 300, de pe Calea Manastur fiind vandute la preturi cuprinse intre 1400 si 2000 de euro.

Din pacate, deocamdata, 2017 este singurul an in care Sile Puscas va mai figura in acest top al Ziar de Cluj. Confruntat recent cu un divort, dar iritat de piedicile constante pe care administrate locala, adica primaria, le-a pus in calea dezvoltarilor sale, Sile Puscas a decis sa stopeze orice investitii in imobiliarele clujene si sa se mute definitiv la Bucuresti.

Sile Puscas si-a inceput cariera in imobiliare folosind banii castigati din colectarea gunoaielor din Baia Mare si Satu Mare. In 2016, prin firmele Drusal si Florisal, Sile Puscas a facut peste 12 milioane de euro cifra de afaceri si 1.2 milioane de euro profit.

 

Locul 5, Horia si Dorel, cea mai veche prietenie din businessul clujean

 

Horia Ciorcila si Dorel Goia. Acesti doi oameni de afaceri pot fi considerati cu adevarat cei mai puternici, cei mai vechi si cei mai longevivi din mediul de business clujean.

Ei sunt mai cunoscuti pentru importantele hituri facute impreuna: fondatori ai Bancii Transilvania, fondatori ai Astral, compania vanduta catre UPC, creatorii brandului Maestro si actionari in ACI, una din cele mai serioase companii de constructii din regiune.

Ciorcila a reusit in ultimii 5 ani sa duca BT pe locul 2 in topul bancilor si recent a anuntat un joint-venture cu lantul de clinici si spitale Regina Maria pentru construirea unui spital pe strada Dorobantilor. Tot Ciorcila, in calitate de presedinte al CA al BT, va avea o influenta covarsitoare asupra companiei care va dezvolta si construi sediul-simbol al Bancii Transilvania.

Horia Ciorcila, cel mai proeminent om de afaceri al orasului

 

Dorel Goia este actionar majoritar al unui grup puternic de productie pe nume Terraplast, lider in bransa sa, dar si proprietarul lantului de magazine de panificatie si patiserie La Casa.

 

Multi au uitat insa ca cei doi detin impreuna o bijuterie inca nepusa in valoare, si anume platforma Tehnofrig. Pe aceasta platforma, conform noului PUZ, se pot construi cam 700 de locuinte, ceea ce ii face pe cei doi oameni de afaceri sa devina importanti in topul nostru. Intrebarea e vor construi? Unii spun ca Ciorcila ar vrea, dar ca Goia ar vinde. Cu siguranta, daca nu au facut nimic pe acest teren, e pentru ca deja sunt mult prea ocupati cu alte proiecte mai importante.

 

 

Locul 6, cuplul Dumitras-Bejan, intotdeauna in priza

 

Locul 6 in topul celor mai importanti dezvoltatori imobiliari este ocupat de cuplul Daniel Dumitras – Marius Bejan, care prin brandul Coratim au la activ cateva sute de apartamente deja construite in ultimii 10 ani si pregatesc inca unul sau doua ansambluri rezidentiale, in urmatorii doi ani.

In ultimii ani, cei doi au mai oprit motoarele dezvoltand afaceri pe partea HoReCa si evenimente sau inchiriere birouri, dar surse din piata spun ca sunt foarte hotarati sa revina in jocul construirii de apartamente unde, la un moment dat erau in top.

Marius Bejan

 

Locul 7, Daniel Metz, cel mai in forta debut in imobiliare

 

Locul 7 este ocupat de Daniel Metz, prin brandul EBS Real Estate Investment. Metz, mult mai cunoscut pentru calitatea de CEO a NTT Data Romania sau pentru cea de fondator al EBS, una din cele mai importante firme de IT din regiune, pare tot mai fascinat de partea de imobiliare, unde dezvolta cu banii sai particulari.

Reputatia lui Metz este foarte solida, ambitiile pe masura. Chiar daca este la inceput de drum, omul de afaceri nu va ramane pe locul 7 prea mult, ci va urca in top 3 in urmatorii ani.

Recent, EBS Real Estate Investment a finalizat ansamblul Contemporano, vandut foarte repede, si imediat au fost anuntate alte doua proiecte la Cluj-Napoca, BeauCiel si Belle Residence, dar si un surprinzator proiect la Sibiu, NewConcept Living.

La Selimbar, Metz dezvolta 8 vile, fiecare cu 21 de apartamente, ceea ce-l va transforma in cel mai mare proiect rezidential din zona.

 

 

Locul 8, Dan Pitic, de la covoare la imobiliare

 

Locul 8 este al lui Dan Pitic. Fondatorul companiei Ax Perpetuum nu este deloc pitic in business, ci este unul dintre liderii Romaniei la comertul cu covoare, tapet, linoleum, mochete, perdele si draperii, business din care Dan Pitic a facut numai in ultimii 7 ani un profit de peste 5 milioane de euro.

Cel mai recent pariu al lui Dan Pitic se numeste Scala Center, un proiect imobiliar mixt, rezidential si de birouri, dezvoltat prin societatea Napochim Imobiliare. Pentru acest deal, Dan Pitic a primit de la Libra Bank o finantare de peste 10 milioane de euro, urmand sa construiasca in zona 200 de apartamente.

Infumurat, dar tenace, Pitic socheaza prin faptul ca, desi milionar, empatizeaza cu miscarea #rezist pe Facebook dand share-uri la articole cu teme de stanga

 

Locul 9, Sorin Dan, capitan de imobiliare

 

Sorin Dan si ansamblul Andrei Muresanu Sud se califica pentru locul 9 din topul nostru. Antreprenor cu state vechi, fost proprietar al City Plaza si al fabricii Libertatea, Sorin Dan impreuna cu asociatii lui vor construi un numar mare de apartamente in una din cele mai interesante zone din oras. 

 

Locul 10, Calugaru-fantoma. 

 

Pe locul 10 sta, chiar daca e ascuns de actionari-tampon, Costel Calugaru, controversatul om de afaceri turdean ce a dezvoltat langa Iulius Mall mastodontul imobiliar Riviera Residence. Dupa o arestare si niste dosare in care a fost gabjit de procurorii DNA (posibila evaziune si retrocedari dubioase alaturi de Viorel Hrebenciuc), Calugaru a luat-o pe calea lui Dumnezeu, vorbeste numai de Dumnezeu, dar construieste in continuare. Adica e prezent in continuare in afaceri.

I & C TRANSILVANIA CONSTRUCTII SRL a raportat pe 2015 o cifra de afaceri de peste 8 milioane de euro. Indiferent de controverse, Calugar a construit bine apartamentele de la Riviera, clientii sai fiind multumiti.

 

De urmarit

 

De urmarit in anii ce urmeaza evolutia unor oameni de afaceri din Cluj precum Florin Timofte de la compania Luca Prest, Dorin Oltean de la TCI, Gabriel Boca si Septimiu Muntean (patronul Irish Music Pub), Nicolae Coborzan si Vasile Bulzan de la firma Vialin, Tibor Konti de la Decorint, Andrei Timofte de la Transilvania Constructii, Gicu Buzdugan, un potent om de afaceri care are in pregatire proiecte foarte interesante si Beniamin Timari, proprietar al firmei Doralex si constructor al complexului Sunny Hill Residence. Un om foarte interesant de afaceri este si Sabin Funar, fiul fostului primar, cu interese in constructii, farma si hoteluri.

Lucrurile se pot schimba oricand in topul nostru, in functie de cash si de disponibilitatea pamanturilor pe care se poate construi. Aceasta din urma va reprezenta o serioasa problema in curand, deoarece raman tot mai putine terenuri interesante disponibile pe piata clujeana.

Mai exista terenuri cu potential la Mucart sau la Dacia Service, pe Dorobantilor. Armatura si terenul de dedesubt sunt de vanzare, unii discuta si despre relocarea lui Remarul 16 Februarie. Nu e de ignorat nici terenul de la Expo Transilvania, controlat de spaniolii lui Adam Ambrus, om de afaceri clujean, si unde s-ar putea construi circa 2000 de apartamente (discutii au fost cu Gadola si Dorin Bob).

 

De ce Gadola nu e in top?

 

Ati observant probabil ca din acest top lipseste in mod surprinzator unul din cei mai importanti oameni de afaceri ai Clujului, Stefan Gadola. Desi s-a lansat destul de vartos in businessul cu imobiliare, in ultimii ani a construit mult prea putin ca sa merite sa fie in topul nostru. Sophia Residence, singurul in curs de finalizare a lui Gadola este foarte frumos, dar prea mic ca sa prinda topul. Insa cu Gadola nu se stie niciodata. In traista sa se afla pamanturi foarte valoroase si autorizate, care pot pusca intr-o clipita.

Insa in piata se vorbeste de o oarecare indecizie a lui Gadola in privinta imobiliarelor. Se pare ca Gadola inca nu are curajul sa isi asume proiecte de anvergura de unul singur si cauta parteneriate. Cauta ancore cu care sa se asocieze.

Niste oameni de afaceri belgieni care printre altele au cumparat de la Gabriel Carlig platforma Argos (a propos, pentru cei interesati, groparul Jolidon sta din nou pe cash) i-ar fi oferit o suma interesanta lui Gadola pentru a cumpara partea de mall din proiectul zonei Abator. Insa mai e mult pana departe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *