Din oras

În semi-buricul Clujului „pietonal”, pe strada Someșului, se construiesc doar clădiri, nu și trotuare

Pe strada Someșului, în zona semicentrală a Clujului în care Primăria promovează mersul pe jos și trotinetistic în defavoarea mașinii personale, se construiesc și s-au construit în ultimii ani doar clădiri noi rezidențiale și de birouri, nu și trotuare.

Practic, cel mai sigur e să circuli în această zonă cu mașina, fiindcă, per pedes, ești nevoit să împarți carosabilul cu autovehiculele și cu bicicletele. Carosabilul e aici ”shared space”, dar în sensul prost, nu în cel în care este utilizată expresia pentru străzile ”smart”.

Și mașinile au însă o problemă în a circula în acest areal, care este o fostă zonă de case bătrânești. Cum, în ultimul deceniu, blocurile și clădirile de birouri au luat locul caselor, vechile drumuri „de căruțe” au devenit neîncăpătoare la orele de vârf.

În „orașul pentru oameni, nu pentru profit”, cine să investească în trotuare decente, corect dimensionate, când trotuarele sunt gratuite, iar metrul pătrat construit în zonă se învârte undeva în jurul sumei de 2500 de euro?

Strada Someșului, semi-buricul Clujului pietonal, eco, green ș.a.m.d.: