Reportaj

In sanctuarul lui Erno

La 20 de kilometri de Cluj, intrarea in Vlaha, pe partea stanga, o casa din lemn adusa din Maramures iti zambeste de pe o culme inverzita. Am ajuns in sanctuarul lui Erno Bartha, artistul clujean ale carui lucrari unice au facut inconjurul batranului Continent. Acum s-au intors acasa, langa crama lui Bachus, pazite de doua oi si trei caini.

Casa lui Erno Bartha este deschisa pentru toata lumea, mai ales acum, de Zilele Culturii Maghiare, cand curtea din Vlaha este destinatie de turism cultural. Am ajuns aici cu microbuzul, o cursa speciala in aceste zile, care aduce oamenii din zgomotul orasului in linistea micului sat.

In curtea artistului te asteapta, la intrare, trei masini de epoca. Erno le-a lasat acolo, poate intr-o zi o sa le restaureze. Sau poate nu, oricum doar imaginea unui viitor altfel ii aduce zambetul pe buze.

Micul grup de turisti intra, timid, pe proprietatea-muzeu. Erno Bartha ne intampina voios, iar in pas saltaret isi rauceste mustata pe jumatate carunta. E bucuros de oaspeti, mai ales ca traieste aici singur.

„Mi-ati facut o surpriza placuta, ieri eram pregatit de oaspeti, dar azi am uitat ca trebuie sa veniti. Oficial, deschidem turistilor din septembrie”.

Erno Bartha ne marturiseste ca din toamna vrea sa aduca aici tururi organizate de turisti, astfel ca „Spirala timpului”, prima lui lucrare, cea care a fost expusa anul trecut la Jocurile Olimpice de la Londra, sa poata fi vazuta de oricine doreste.

Terenul dim Vlaha l-a cumparat in urma cu zece ani. „Nu cunosteam nici satul, nu stiam ca exista, stiam doar de Savadisla, desi sunt clujean de 100 de ani”, rade artistul.

Era un teren virgin, acoperit de lanuri de porumb. Prima constructie a fost gardul, nu pentru a imparti lumea in doua, ci pentru a delimita lumea diferita de aici.

A continuat cu Sanctuarul lui Bachus, o crama sapata in deal cu o usa de stejar veche de o suta de ani. „Noi numai in Bachus credem, ca simtim imediat efectul”, glumeste el. Din toamna, planurile sale se extind: micul sanctuar va deveni o adevarata vinoteca, unde vizitatorii vor putea degusta din licorile aduse din indepartatul Mexic sau de pe dealurile Cotnarului.

Asemenea unui Creator al propriului univers, Erno a adus la Vlaha o casa din Maramures, veche de 100 de ani. A tinut-o doi ani si jumatate drept casa de oaspeti, acum el este oaspete permanent. Incaperile pastreaza aspectul rural al intregului domeniu, singura dovada de civilizatie este un aspirator uitat in mijlocul camerei – Erno se pregatea de curatenie, uitase de vizitatori.

Langa usa de la intrare are agatata o oglinda mica si veche, pe care e desenata o mustata. In fiecare dimineata, artistul isi potriveste mustata cu matrita de pe oglinda invechita de timp, un tabiet de care nu se poate lipsi.

O panorama a artei 

De pe ultima terasa a curtii, de sub o umbrela din paie construita de mana lui, vedem in departare masinile ce gonesc cu viteza pe autostrada. Mai incoace, cateva lanuri de porumb se intind pana aproape de intrarea in curte. Micul lui camin e in contrast cu vilele standard, construite pe marginea autostrazii.

De sus, il vegheaza operele de arta create in ani de zile. Oricum, nimic nu e intamplator aici.

„E un proces continuu de creatie, fiecare piatra trebuie sa isi gaseasca locul ei si atunci eu sunt fericit”.

Jos, ar vrea sa construiasca o galerie de arta, unde sa-si expuna lucrarile. Nu ar vrea sa faca naveta intre Vlaha si Cluj pentru expozitii.

„De cate ori ajung in oras, imi caut traseul cel mai scurt, ca sa ma intorc cat mai repede acasa. Nu mai vreau sa plec de aici niciodata”.

E fericit cu lucrarile lui, cei trei caini, cateva pisici, niste pasari si doua oi. Iar cand vrea sa evadeze si din acest peisaj edilic, Erno Bartha intra in capsula timpului si inchide usa, iar gandul il poarta spre un viitor creativ fara granite.

Viata de artist

Erno Bartha este unul dintre cei mai cunscuti sculptori din Romania. Creatia sa include atat sculpturi spectaculoase in fan, de mari dimensiuni, cat si sculptura mica, in bronz, sau proiecte artistice complexe. Despre arta lui, spune ca nu vrea sa fie nemuritoate, ci efemera, la fel ca toate lucrurile pamantesti.

Printre cele mai cunoscute lucrari se numara „Pasarea”, „Zgarie-nori” si „Spirala timpului”. Sculpturile sale sunt construite cu fan strans in plase de otel, element care face aspectul vizual spectaculos. Anul trecut, cele trei lucrari enumerate mai sus au fost expuse in Victoria Park si London Pleasure, in cadrul programului romanesc „Olimpiada culturala”, un eveniment conex Jocurilor Olimpice, care anul trecut s-au desfasurat la Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *