In vizor

În România mori cu citostaticile în mână. Unui bolnav i-a fost refuzat tratamentul pentru că își procurase citostaticile din altă țară. În România acestea nu se găsesc

Bolnavii din România sunt supuși adesea la umilințe greu de înțeles. Țara noastră a rămas repetentă la copitolul medicamente pentru bolnavii de cancer. Adesea aceștia nu au de unde să își procure tratamentul care le poate salva viața, iar când reușesc cu mari eforturi să le cumpere din străinătate, medicii îi refuză, pe motivul că nu provin din sistemul de stat. Care sistem de stat nu le are.

Cazul acesta a fost făcut public de reprezentanta asociației Voluntari în Europa, cea care îi ajută pe bolnavii de cancer să facă rost de tratamente atunci când acestea nu se găsesc în România.

De cinci ani de zile și noi ajutăm prin rețeaua noastră bolnavii din România să cumpere diverse medicamente ce ar trebui să fie și acasă, dar nu se găsesc.

În special citostatice. 

Azi vreau să vă povestesc despre ultimul caz la care am fost rugați să ajutăm.

Pacientul are cancer de pancreas, spitalul nu are citostaticele necesare tratamentului, iar familia și prietenii s-au dat peste cap să le cumpere din străinătate …nu e normal, dar când e vorba de viață și sănătate știm cu toții ce se întâmplă.

Ei bine, acum vine partea incredibilă!

După achiziționarea dozelor necesare pentru prima lună de tratament, tratament prescris de medicii oncologi de la respectiva clinica, rezultă că acea clinică refuză administrarea pe motivul că nu este din sistemul de stat ….poate pentru că nu le iese pasența? Comisionul de la casa de sănătate?

Cine poate răspunde la întrebări?

Nu pot da mai multe detalii, deoarece pacientului și familiei le este frică de consecințe și au decis să aștepte până plouă cu citostatice in România, deși este urgent și au peste o lună de când ar fi trebuit să înceapă tratamentul.

Se aude?

Incedibil este faptul că bolnavii au dreptul la tratament GRATUIT în România, dacă acesta s-ar găsi. În schimb, ei ajung să plătească mii de euro pe medicamente aduse din străinătate și pe care uneori medicii refuză să le administreze.

O investigație Recorder din luna februarie dezvăluia faptul că în baza datelor de la Institutul Național de Sănătate Publică, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer avertizează că peste 500.000 de oameni sunt în prezent în evidențele medicilor. Doctorii și pacienții deopotrivă așteaptă încă să intre în posesia a aproape 40 de tratamente noi, incluse pe lista celor gratuite și compensate.

Potrivit lui Cezar Irimia, președintele Federației, deşi fondurile alocate sănătății au sporit, tratamentele continuă să întârzie, iar decalajul față de Uniunea Europeană în privința celor inovatoare se menține constant la cinci-șase ani.

Practic în România cetățenii care se îmbolnăvesc de cancer pornesc din start cu mai puține șanse decât cei din alte țări europene. Poate că acesta este și motivul pentru care România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de sân şi de col uterin, dar şi a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.

În mod incredibil Ministerul Sănătății este singurul care are de câștigat din lipsa citostaticilor. Astfel face economii de zeci de milioane de lei pe spatele bolnavilor de cancer și cu pierderi de vieți omenești ale celor care nu au bani să își cumpere tratamentul de care ar trebui să beneficieze gratuit.