In vizor

In razboiul dintre colmatari si decolmatari, colmatarile au castigat detasat

In 16.03.2016, Primaria a dat anunt de achizitii pentru lucrari de intretinere si decolmatare a rigolelor de colectare a apelor pluviale si a cursurilor de apa aflate in administrarea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca. Licitatia a fost castigata de S.C. Strict Prest SRL iar contractul a fost semnat pentru un an de zile. Pretul estimat a fost de 430.317 RON, iar firma castigatoare a ofertat un pret de 431.000 de lei. Potrivit caietului de sarcini, firma castigatoare s-a angajat sa organizeze lucrari de intretinere si decolmatare a paraurilor Calvaria, Tiganilor I si II, Popilor, Becas, Muratori, Valea Chintaului, Canalul Morii, Nadas si Valea Seaca. Tot potrivit caietului de sarcini, intretinerea pe Canalul Morii se va face cel putin o data pe saptamana iar monitorizarea va fi zilnica.

Strict Prest SRL face parte din lista lunga de firme ce „se are bine” cu Primaria Cluj Napoca. Cu o cifra de afaceri 6.389.387 RON, in 2014 firma a inregistrat un profit brut de 580.796. Colaborarea cu primaria a inceput de foarte mult timp, aproximativ din anul 2006 cand firma Vaserv SRL si Strict Prest au castigat, dubios, lictitatii de intretinere a orasului. Responsabilitatea firmei Strict Prest era de a aduce municipiul la rang european, modernizand si ecologizand orasul prin implementarea si intretinerea unor toalete ecologice in oras. Planul de ecologizare a esuat lamentabil, asa cum suntem obisnuiti, municipiul fiind „acuzat” ulterior chiar pentru faptul ca duce o lipsa acuta de toalete ecologice.

Canalul Morii, oaia neagra a municipiului

Firma Strict Prest SRL, condusa de familia Veres, cea care de ani de zile are exclusivitate in ceea ce privesc gunoaiele Clujului, a fost de mai multe ori acuzata ca nu a facut decolmatarile cum trebuie in oras. Cu toate acestea, ea continua sa castige licitatii pe banda rulanta. In mai 2015, firma a fost desemnata sa demareze lucrari de intretinere si decolmatare pe Canalul Morii. Din nefericire, la cateva luni dupa lucrari, canalul arata sub orice critica. Mai mult, in ianuarie 2016 situatia acestuia era si mai deplorabila. Primaria nu organizase nicio licitatie, asa incat problemele s-au accentuat. Intre timp, in martie, a fost organizata si mult asteptata lictiatie, castigata de nimeni alta decat firma Strict Prest, cea care in urma cu un an avea contract cu primaria, dar nu a decolmatat cum trebuie Canalul Morii.

Apahida si Chinteni, prinse in hora mafiei gunoaielor

Tot la inceputul anului, Mircea Veres a declansat un nou scandal cand s-a constatat ca acesta este in relatii foarte apropiate cu primarul din Apahida, Grigore Fati, acesta din urma fiind nasul de cununie al lui Veres. Pe baza acestei relatii se banuieste ca firma Strict Prest SRL ar fi fost favorizata prin instituirea unei taxei speciale de salubritate in Apahida. Mai mult, in Chinteni, unde tot Strict Prest SRL are contract de salubritate, locuitorii au facut mai multe sesizari cu privire la faptul ca gunoaiele lor nu sunt ridicate cu zilele, chiar daca si-au platit contributiile. Scandalul a inceput in primavara lui 2015 cand firma de salubritate a decis, ad-hoc, sa majoreze tarifele de ridicare a gunoiului – asta in conditiile in care avea o intelegere cu locuitorii. Ulterior, prin interventia viceprimarului comunei, procesul de ridicare a gunoaielor a reintrat pe fagasul normal.

Harta decolmatarilor versus harta colmatarilor

Datorita ploilor din ultimele luni, in Cluj au fost inundate nu mai putin de 33 de strazi. Dintre acestea, doar 5 au beneficiat de decolmatari la rigole. In rest, decolmatarile s-au facut tot in alte zone. Strazile norocoase au fost: Maramuresului, Doinei, Visinilor, Vrancei si Septimiu Muresan. Din pacate, lucrarile de intretinere au fost initiate abia dupa ce aceste strazi au fost inundate, dar suntem optimisti, mai bine mai tarziu decat niciodata. Dintre strazile cu probleme care nu au beneficiat de acelasi tratament, amintim: Str. Fabricii, Horea, Corneliu Coposu, Bd-ul Muncii, Calea Floresti, Sanatoriului, Macesului, Ceahlau, Zorilor, Clinicilor, Republicii, drumul Sopor, Remus ladea, Pastorului, Remetea, Marginasa, Sighisoarei, Victor babes, Breaza, Migdalului, Piata Garii, Tudor Vladimirescu, Decebal, Razboieni, Cetatii, Aleea Vlahuta si Calea Baciului.

Chiar daca e evident ca in Cluj-Napoca avem nevoie majora de o curatare a tuturor rigolelor infundate de deseuri menajere, de resturi provenite din constructii, frunze si alte materiale care blocheaza accesul apei in canalizare atunci cand ploua, primaria a gasit de cuviinta ca e necesara doar decolmatarea paraurilor municipiului. Astfel, de la demararea contractului, au fost decolmatate paraurile Calvaria, Murator, Becas, Nadas, Popii, Lomb, Valea Seaca, Valea Chintaului si Canalul Morii. Strazile incluse in programul de intretinere a rigolelor au fost: Str. Sobarilor, Zarandului, Piezisa, Codrului, Colonia Breaza si Giordano Bruno. Practic, 6 strazi din sutele pe care le are municipiul Cluj-Napoca. Pentru lunile aprilie si mai, firma Strict Prest SRL urmeaza sa incaseze de la Primarie suma de 56.000 de lei, asta in conditiile in care strazile din Cluj-Napoca au fost de atunci inundate de doua ori. Restul strazilor, in special cele care de obicei se inunda la prima ploaie, nu stim cand vor fi curatate. Ramane de vazut daca la finalul contractului incheiat intre Primaria municipiului Cluj-Napoca si firma Strict Prest SRL, ne vom putea lauda cu un oras curat, ecologic si bine intretinut. Altfel, vom ajunge din nou la concluzia ca gospodarirea orasului lasa de dorit, atributie care ii revine, ghiciti voi cui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *