In vizor

530 de noi locuri de parcare in Piata Mihai Viteazu sau clujenii vor plati 5 milioane de euro din buzunar

Potrivit unui proiect tinut la sertar de primaria Cluj-Napoca, clujenii ar fi putut beneficia, de mai bine de 7 ani, de 530 de locuri de parcare in zona centrala, intr-un parking subteran ce urma sa fie construit in Piata Mihai Viteazu. Acest lucru ar rezolva in buna parte problema lipsei acute a locurilor de parcare din oras. Cum firma Cogedir Gestao de Projectos SA, castigatoarea, in 2009, a licitatiei pentru realizarea acestui parking subteran, a sesizat reprezentantii primariei cu privire la problemele tehnice aparute din cauza magistralei de alimentare cu apa a orasului ce traverseaza Piata Mihai Viteazu, proiectul a fost amanat ani in sir. Iar in urma proceselor si a celor 6 runde de negocieri, cetatenii sunt pe cale sa plateasca, din buzunarul lor, incompetenta administratiei clujene sub forma de despagubiri firmei portugheze, care are pe rol un proces in acest sens. 

Potrivit proiectului scos la licitatia din 2009, in Piata Mihai Viteazu trebuia sa se construiasca un parking subteran cu 530 de locuri. Firma portugheza Cogedir Gestao de Projectos SA, castigatoarea licitatiei, a sesizat Primaria cu privire la problemele tehnice aparute din cauza magistralei de alimentare cu apa a orasului ce traverseaza Piata Mihai Viteazu. In urma discutiilor de la acea vreme, solutia tehnica propusa de municiplaitate a fost reducerea  numarului locurilor de parcare cu 200. Acest lucru a dus la neintelegerile dintre constructorul portughez si Primarie in ceea ce priveste recuperarea investitiei constructorului, fapt ce a determinat intentarea a doua procese in instanta indreptate impotriva Primariei Cluj Napoca, care a revocat concesiunea. 

Zona centrala din Cluj-Napoca a fost modernizata in ultimii ani, insa, pentru modernizarea Pietei Mihai Viteazu, clujenii mai aveau de asteptat cel putin pana in luna septembrie a anului trecut, pentru a afla cand va fi refacuta piata. In septembrie 2015 urma sa aiba loc inca o runda de negocieri intre Primaria Cluj-Napoca si firma portugheza Cogedir Gestao de Projectos SA, castigatoarea in 2009 a unei licitatii pentru realizarea unui parking subteran.

Timp de opt luni, nimeni din primaria clujeana nu a iesit public sa anunte care au fost rezultatele intalnirii cu portughezii, semn ca negocierile au decurs prost pentru administratia clujeana. Daca se ajungea la un consens, ar fi trebuit sa inceapa sapataturile la lucrarile parking-ului subteran din Piata Mihai Viteazu, iar statuia domnitorului sa fie mutata si reabilitata, dupa modelul grupului statuar Matei Corvin, pana la finalizarea investitiei portugheze.

Emil Boc declara in luna august a anului trecut, in plenul Consiliului Local, ca asteapta inca o intrevedere cu reprezentantii firmei Cogedir Gestao de Projectos SA, pentru a putea anunta daca clujenii vor putea beneficia de un nou spatiu de parcare in zona centrala si totodata de modernizarea singurei piete lasate in paragina. Au trecut 9 luni de la termenul anuntat de primar si clujeii nu au aflat inca daca vor avea sau nu un nou parking in Piata Mihai Viteazu.

“Despre Piata Mihai Viteazu trebuie sa va precizez faptul ca nu s-a incheiat problema realizarii sau nerealizarii parkingului subteran.  Instanta ne-a obligat sa ii dam terenul constructorului portughez. Noi am avut 5 runde de negocieri pana acum, pe care le-am desfasurat. Asteptam la sfarsitul lunii septembrie alta discutie. Constructorul  obiecteaza in acest moment, ca noua formula a zonei propuse ar afecta cladirile din extremitatea dreapta cum ne uitam la statuia lui Mihai Viteazul si ar fi costuri prea mari, uriase, sa faca stabilizarea terenului ca sa nu afecteze cladirile. Atunci ar trebui regandit intregul contract, inclusiv numarul de locuri de parcare si un nou proiect si se pune intrebarea cine suporta aceste costuri care apar din sentinta  judecatoreaca. Pana la urma, decizia apartine investitorului si care are pe rol acea actiune suspendata de a cere daune municipalitatii, dar este suspendata incercand acum sa gasim solutii amiabile, de compromis. In luna septembrie ne-am programat o noua runda de intalniri pe marginea acestui subiect. Sunt doua variante cu constructia parkingului lasand amplasamentul statuii si constructia parkingului cu mutarea temporara a statuii si modernizarea ei. Sunt doua solutii deschise, oricum va fi reabilitata asa cum a fost reabilitata statuia lui Matei Corvin, exact aceeasi procedura: va trebui licitatie si la statuia lui Mihai Viteazul”, a afirmat Emil Boc in plenul sedintei de Consiliul Local in 5 august 2015.

Curtea de Apel a decis irevocabil in favoarea firmei Cogedir Gestao de Projectos SA cu privire la anularea hotararii de Consiliu Local ce viza revocarea concesiunii. Pe rolul Tribunalului Cluj se afla o alta cerere a portughezilor, suspendata in prezent, prin care acestia solicita despagubiri municipalitatii in valoare de 5 milioane de euro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *