Premierul Marcel Ciolacu a oferit un amplu interviu publicației Euractiv, în care a vorbit inclusiv despre obiectivul României de a adera la spațiul Schengen. Ciolacu a spus că România a învățat din greșelile trecutului, iar miniștri care au fost implicați în acest dosar nu se mai regăsesc în noul Guvern. Pe dosarul Schengen, principalele atribuții le aveau Ministerul de Externe și Ministerul de Interne, acolo unde în locul lui Bogdan Aurescu și Lucian Bode au venit figuri noi în funcții.
- ”Voi cere noului ministru de interne [Cătălin Predoiu] și noului ministru de externe [Luminița Odobescu] să prezinte un plan extins pentru lunile următoare pentru a vedea ce se poate face pentru a schimba veto-ul aplicat de guvernul de dreapta din Austria”, a declarat Ciolacu.
Liderul social-democrat a evitat să facă predicții cu privire la data aderării pentru a nu crea „false așteptări”.
„Am avut o șansă anul trecut, cei de la conducere au ratat această oportunitate. Acest lucru nu înseamnă că vom renunța. Am luat deja legătura cu viitoarea președinție spaniolă la Consiliul UE și cu Comisia Europeană pentru a vedea ce au de gând să facă în acest dosar în a doua parte a anului”, a declarat Ciolacu.
El a adăugat că țara ar trebui să învețe din greșelile de anul trecut și a precizat că în noul guvern, cei responsabili de acest dosar nu mai sunt în funcție.
„Trebuie să implicăm pe toată lumea în proces și în elaborarea strategiei și să construim o coaliție națională cu toți cei interesați să ajute România să atingă acest obiectiv. Dacă pot face ceva pe baza acelor recomandări venite din partea experților, cu siguranță o voi face”, a spus el.
Întrebat despre prioritățile sale economice, el a subliniat că obiectivul guvernului său este de a fi în prima linie a noului impuls al UE în domeniul industriei.
„Cred cu tărie că continentul nostru – și în special țara mea – trebuie să redevină centrul industrial al lumii, desigur, o industrie modernă, eficientă din punct de vedere energetic și ecologică, care să ofere locuri de muncă bine plătite”, a spus el.
Ciolacu a explicat că statul va „interveni imediat” în susținerea sectoarelor agroalimentar și al materialelor de construcții prin mecanisme specifice de sprijin financiar menite să dezvolte aceste industrii.
„În plus, intenționăm să accelerăm proiectele cheie deja definite cu partenerii noștri strategici din energie, agricultură sau sectorul digital”.
El a spus că principalul obiectiv al noului guvern va fi „să dea un sens” acestei mari coaliții prin lansarea unei modernizări economice și sociale a României pentru a crește nivelul de trai, a stimula investițiile, a dezvolta infrastructura și a moderniza economia pentru ca oamenii să fie mai bine pregătiți și mai bine plătiți.
„Vom veni cu noi măsuri, cum ar fi dezvoltarea sectoarelor noastre agricole și de construcții, accelerarea implementării proiectelor finanțate de UE și de Fondul de redresare și reziliență (FRR), în special în domeniul transporturilor, și vom încerca să fim mai prezenți pe piețele europene și mondiale cu produse și servicii românești”, a spus el.
Pe radar se află, de asemenea, industria de apărare a UE și a NATO, Ciolacu afirmând că România ar putea deveni un „centru strategic cheie” prin „investiții semnificative” în creșterea și modernizarea industriei de apărare, ceea ce ar face din România un actor viabil al NATO și al UE în regiune.
„Sperăm să folosim, de asemenea, noile facilități create pentru a sprijini industria la nivel european și valoarea adăugată oferită de Facilitatea de recuperare și reziliență (RRF). România are infrastructura brută, muncitorii calificați, resursele energetice și minerale și este o locație regională strategică pentru astfel de tipuri de investiții”, a spus el.
El a explicat că România va continua să fie un partener „fiabil și previzibil” în regiune, folosindu-se în același timp de rolul său pentru a-și consolida poziția cu aliații săi din partea de sud-est a Europei, din regiunea Mării Negre și din Caucaz.
„Toate aceste măsuri economice cheie sunt legate de noua noastră viziune pentru națiune, concepută pentru a face din România un centru regional cheie în parteneriat cu UE și NATO, asigurând stabilitate în regiunea Mării Negre, promovând democrația, sprijinind aderarea la UE a Republicii Moldova și participând activ cu aliații săi la reconstrucția Ucrainei.