In vizor

În plină pandemie, ANAF îi trimite pe clujeni la poștă pentru recomandate cu notificări inutile

Clujenii de bine ar putea avea un șoc în această perioadă, când își vor verifica cutiile poștale, la vederea unui bilețel sec, maroniu, ce îi înștiințează că trebuie să se prezinte la poștă pentru a ridica o recomandată din partea ANAF. Cum ANAF rareori te caută pentru a-ți da bani, e firesc, chiar sănătos fiind, să ai palpitații la vederea biletului care te poate face să crezi că urmează să plătești datorii nebănuite către stat, acumulate din timpuri imemoriale.

Ați vrut să faceți un dram de bine și ați completat formularul 230, care prevede redirecționarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit plătit statului către entități non-profit/unitați de cult? Atunci, cel mai probabil, recomandata pe care trebuie să o ridicați de la oficiul poștal de care aparțineți conține doar o notificare privind opțiunea voastră „filantropică”.

La ce vă ajută această notificare? Pe voi, la nimic. Nu aveți nici de dat, nici de luat. Ajută însă statul să identifice anumite fraude (privind virarea sumelor de 2 sau 3,5% din impozitul pe veniturile realizate în anul 2019, în cazul în care nu ați optat pentru redirecționarea acestor sume spre un anumit ONG/unitate de cult).

Conform procedurii, în cazul în care formularul 230 a fost depus pe bază de borderou de către entitățile non-profit/unitățile de cult, ANAF emite și transmite contribuabililor „Notificarea privind destinația unei sume din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult”, pentru a verifica dacă aceasta reprezintă opțiunea lor.

Măsura este necesară, consideră ANAF, deoarece majoritatea persoanelor fizice care depun formularul 230 obțin venituri din salarii și pensii și nu sunt înrolate în Spațiul privat virtual. Ca urmare, comunicarea notificărilor se realizează prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Deși legislația prevede transmiterea notificării către persoanele în numele cărora este depus formularul 230, ANAF a pregătit în luna aprilie un proiect de ordin de președinte care amâna verificarea, scopul fiind limitarea extinderii epidemiei de Coronavirus, sumele fiind virate în continuare către beneficiari, verificările urmând a avea loc la o dată ulterioară:

„Luând act de evoluția situației epidemiologice pe teritoriul României și de evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, în scopul prevenirii răspândirii virusului, propunem ca pe perioada stării de urgență, precum și în intervalul de 30 de zile de la data încetării stării de urgență, organele fiscale să nu emită și să nu transmită contribuabililor notificarea privind destinația unei sume din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, (prevăzută în anexa nr. 3 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.147/2020). Prin această măsură se va evita deplasarea contribuabililor la oficiile poștale pentru primirea notificărilor comunicate de organul fiscal, precum și în vederea transmiterii răspunsului ca urmare a notificării”, prevedea proiectul ANAF, potrivit profit.ro.

„Plicurile cu înştiinţări trimise de Fisc ar putea fi eliminate, pentru că anual se cheltuiesc 10 milioane de euro cu acest lucru”, susţinea ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în februarie 2018:

„Vrem o simplificare radicală în ceea ce priveşte zona publică. Vă dau un exemplu ca tip de cheltuială ce să dispară. Fiscul trimite acele plicuri către contribuabili. Cheltuiala anuală pe această zonă este undeva la 10 milioane de euro. E total nejustificat. Încercăm să aplicăm aici o măsură care să ducă la evitarea remiterii prin Poştă a acestor plicuri, pe care de foarte multe ori cei care sunt vizaţi nu le ridică. Sumele sunt foarte mari”, a spus Teodorovici, citat de economica.net.

Cheltuiala nejustificată a ANAF cu trimiterea costisitoarelor și inutilelor recomandate a continuat însă și în 2020, an pandemic, în care sumele irosite pentru trimis plicuri puteau fi plătite pentru spitale, ajutoare sociale, tratamente COVID ș.a.

În plus, dacă purtarea oamenilor pe drumuri la poștă pe timpul stării de urgență și timp de 30 de zile după a fost considerată drept o situație de risc epidemiologic, de ce ar fi acum, în septembrie, mai puțin riscant? În timp ce o autoritate a statului raportează aproape zilnic peste 1000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, ANAF îi trimite pe oameni la poștă, după recomandate! Recomandate din care doar statul câștigă (depistând posibile fraude), în urma cărora cetățenii numai pierd timp și nervi.

„Am primit sâmbătă dimineața o notificare în cutia poștală, că trebuie să mă prezint la oficiul poștal XX, să ridic o recomandată din partea ANAF. Brusc mi-am revăzut, într-o secundă, cu ochii minții, ultimii 10 ani din viață: oare ce, cât, pentru ce am datorii de plătit la ANAF?! Nu am firmă, nu am venituri din chirii, din alte câștiguri, practic, de ani de zile, nu mai am nicio treabă cu ANAF! Ce treabă mai are atunci ANAF cu mine?

Am pus imediat mâna pe chei, am luat mașina și am fugit la poștă. Era ora 10, dar bineînțeles că era închis! Am încercat să îmi fac cont în Spațiul Privat Virtual de la ANAF, pentru ca să îmi verific acolo eventualele datorii. Bineînțeles că nu am reușit să fac asta sâmbătă. De abia pe marți m-am putut programa să îmi verifice vizual identitatea, pe Zoom, un funcționar al ANAF, pentru a putea ulterior accesa serviciile online ale statului. După 4 zile de la încercarea a îmi crea un cont! Încercarea mea de a îmi face un cont online a fost însă luni curmată brusc de un mail primit de la ANAF, care mă înștiința că înregistrarea SPV a fost refuzată.

Luni însă am mers la Poștă și am ridicat recomandata, care arăta sinistru, anonimizată cu negru, ca de doliu. De parcă nu e destul că așteptarea te bagă în mormânt, și plicul e cu motive funerare! Am răsuflat însă ușurat când l-am deschis – nu aveam nimic de plată, ANAF doar făcea risipă de hârtie și de bani publici!”, a povestit, pentru Ziar de Cluj, un clujean care a primit sâmbăta aceasta, de la ANAF, inutila înștiințare, care l-a pus pe drumuri la poștă, în plină pandemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *