Sanatate

În perioada următoare, vaccinul împotriva Covid-19 ar putea fi inoculat exclusiv în cabinetele medicilor de familie. Dr. Elena Nagy: „Virusul este încă prezent, încă sunt îmbolnăviri, deci nu am scăpat”

Centrele de vaccinare împotriva noului coronavirus (devenit deja vechi) vor fi închise în perioada următoare, inocularea urmând să fie realizată doar în cabinetele medicilor de familie.

„Campania de vaccinare este, clar, foarte scăzută, se fac doar câteva zeci de doza întâi pe zi la nivelul județului. În prezent mai funcționează 20 de centre de vaccinare. Tendința și dorința – pe care, de altfel, am recomandat-o încă din vara trecută, este de a trece vaccinarea COVID-19 în Planul Național de Vaccinare, la medicii de familie, așa cum se întâmplă cu alte vaccinuri. Astfel că, cel mai probabil, centrele de vaccinare își vor sista activitatea și vaccinarea va rămâne doar la medicul de familie. Aceasta va fi procedura, așteptăm datele clare, vom vedea cum închidem, în funcție și de programările care mai există în platformă”, a declarat prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, la Ziua Live, în cursul zilei de ieri.

Ziar de Cluj a discutat cu dr. Elena Nagy, medic de familie, pentru a afla cum va afecta această decizie activitatea cabinetelor medicilor de familie, dacă cabinetele sunt pregătite cu logistica necesară, cum va impacta campania de vaccinare, sănătatea pacienți și dacă, în lumina noilor evoluții, mai este necesar sau nu să ne vaccinăm cu doza booster.

„Urmează să primim un ordin de la Ministerul Sănătății, încă nu am primit. Sunt numai afirmații publice, dar încă nu s-a legiferat. Noi, medicii de familie, orice hotărâre se ia la nivel guvernamental sau la nivel de minister, primim o ordonanță sau un ordin, sunt precizate niște norme, cum vom face, împreună cu Direcția de Sănătate Publică”, a precizat dr. Elena Nagy.

E benefică o astfel de măsură, de trecere a vaccinării Covid-19 exclusiv în sarcina medicilor de familie?

„Atâta timp cât încă nu știm ce va fi cu acest virus, încă sunt multe necunoscute, vaccinul va rămâne valabil, undeva trebuie cineva să-l efectueze, dacă pacienții or să ceară. Va fi la cerere, cum facem vaccinarea anuală antigripală. Vaccinul antigripal nu e obligatoriu. Cum facem în fiecare campanie de vaccin antigripal, se informează pacientul – care doresc, să se vaccineze, care nu, nu e obligatoriu. Probabil așa va fi și cu vaccinarea aceasta anti-Covid: care doresc.

Dar o să fie de lucru și o să fie o problemă, pentru că întotdeauna Ministerul, DSP-urile ne cer un fel de catagrafie înainte, ca să se facă necesarul pentru vaccinare. Dacă noi în fiecare an aveam un istoric, cât de cât, la vaccinarea antigripală, aici nu avem istoric! Atâta timp cât nu este obligatoriu, noi, practic, de acum încolo o să vedem pe grupele de vârstă, mai ales cele cu risc, cele cu comorbidități ș.a., o să vedem care dintre ele, ținând cont de faptul că un procent semnificativ s-au vaccinat, au mai rămas puțini, eventual copiii sub 18 ani, care nu prea… Deci va fi o muncă destul de stresantă pentru că trebuie să facem un fel de sondaj. Neavând istoric în această vaccinare, să sunăm noi pacienții, să îi întrebăm: nu te-ai vaccinat, vrei să te vaccinezi împotriva Covid, cu vaccinul cutare? Cele care vor fi prezente în meniul de la DSP, de la Minister”, a explicat dr. Elena Nagy.

Mai recomandă medicul de familie în prezent vaccinarea și doza booster?

„La cei care au făcut deja și care au nevoie, pentru că sunt țări care cer, și de a treia doză, aceia se vor vaccina. Cei care au vaccinarea de bază, conform ordinului, care au făcut două doze, nu este obligatoriu să facă a treia, boosterul”, a declarat medicul.

Au medicii de familie condițiile necesare pentru depozitarea vaccinurilor împotriva Covid-19?

„Condiții avem, avem frigidere care sunt anume pentru vaccinuri, dar acuma să vedem ce hotărâre va fi, care dintre vaccinuri. Eu, dacă, de exemplu, ar fi să optez care dintre vaccinuri aș achiziționa, probabil că aș alege Johnson & Johnson, care este fabricat după tehnologia vaccinului antigripal și nu necesită alte condiții, ci exact ca antigripalul. Pentru cel care este congelat și care necesită o temperatură foarte scăzută, eu nu am, la cabinetul meu, cel puțin, nu am așa ceva și cred că niciun medic de familie nu are. Dar, probabil că, dacă vor fi cerințe, oricum vaccinurile se iau de la Direcțiile de Sănătate Publică, noi de acolo le luăm în fiecare lună, probabil că ei au și le depozitează în condițiile necesare și noi, când efectuăm vaccinarea, că o să avem sigur pacienți care doresc, mergem și luăm de acolo de la DSP, ei au condițiile necesare. Noi, pentru unele avem, pentru Pfizer nu avem”, a precizat dr. Elena Nagy.

A trecut valul cinci de Covid-19? Care este situația pacienților care se prezintă la cabinetele medicilor de familie? Este justificată ieșirea din starea de alertă?

„Ieșirea din starea de alertă ei au declarat-o după numărul de cazuri care a scăzut, de internări în spital. Dar, acum cât este valul acesta de frig, zilnic avem pacienți pozitivi. Deci virusul este încă prezent, încă sunt îmbolnăviri, deci nu am scăpat, inclusiv sunt vaccinați cu două sau cu trei doze și fac boala. Deci, până ține starea de alertă, la noi, din punct de vedere medical, e până în 31 martie… Noi, ca sănătate, aplicăm măsurile legate de Covid până în 31 martie. Din 31 martie, mai vedem! Pe noi ne sună, să stea în carantină, să stea izolați. Vă dați seama ce nebunie este acuma pe capul nostru, pentru că toate măsurile care s-au luat, s-au luat pe perioada de alertă! Și, atunci, ce faci cu certificatele de izolare și de carantină? Trebuie să îi dau pacientului concediu medical, dar nu cu Covid, sau nu știu cum pot face, pentru că eu, de exemplu, la mine la cabinet, nu am pregătită platforma Corona Forms, să declar în continuare. Și aici vor fi niște modificări, probabil va fi etichetată ca orice boală de sezon, intră într-o altă codificare, ca o boală, ca și virusul gripal, și atunci sigur că dau concediu medical cu o infecție virală.

Dacă îi dai pacientului concediu medical, după legea concediului medical, el trebuie să stea acasă. Dacă ești bolnav, stai în casă, nu te plimbi pe stradă! Legea specifică asta, și înainte se făceau controale la cei care erau în concediu medical și mergeau să vadă dacă sunt la domiciliul declarat pacienții. Recomandările rămân în continuare”, a explicat dr. Elena Nagy.

Exit mobile version