In vizor

În orașul cu cele mai scumpe chirii din țară, cu sute de solicitanți de locuințe sociale, primarul Boc se laudă cu repartizarea a 12 locuințe, finalizate cu o întârziere de 2 ani de zile

În orașul cu cele mai scumpe chirii din țară, cu cele mai mari prețuri/mp la cumpărare, cu sute de solicitanți de locuințe sociale, primarul Emil Boc se laudă cu repartizarea a 12 locuințe sociale, finalizate cu o întârziere de 2 ani de zile.

Blocul de locuințe sociale de pe strada Ghimeșului din Cluj-Napoca avea un prim termen de finalizare în anul 2019, dar de abia la jumătatea anului 2021 (în luna mai) au fost încheiate, ardelenește, lucrările.

Contractul a fost atribuit, în 2018, firmei Ceconi din Bixad, județul Satu-Mare, valoarea inițială fiind de peste 2,8 milioane lei (aproape 600.000 euro), fără TVA. Firma Ceconi a fost penalizată, până la finalul anului 2020, cu 165. 000 de lei, pentru întârzierile, atunci, de peste un an. Deși Ceconi a depășit foarte mult termenul de încheiere a proiectului, Primăria nu a reziliat contractul.

Pe parcursul derulării lucrărilor, au existat și grave probleme de execuție. După cum a arătat Ziar de Cluj în 20 ianuarie 2020, când am „inspectat” șantierul, BCA-ul folosit pentru pereții exteriori părea a fi provenit din demolări. Zidurile erau strâmbe, sparte, ciobite, cu plăci de BCA lipsă sau poziționate cu spații între, pentru a avea pe unde bate vântul. Un bloc astfel construit poate avea deficiențe mari de exploatare, cel puțin din punctul de vedere al eficienței energetice – mai pe românește, cheltuielile cu încălzirea vor fi foarte mari.

În luna iulie a acestui an, primarul Emil Boc declara la radio că locuințele sociale vor fi distribuite în luna septembrie. De abia acum, în 21 octombrie, edilul a anunțat triumfal, pe pagina sa electorală de Facebook, faptul că „au fost repartizate locuințele sociale de pe str. Ghimeșului”:

„Locuințele sociale de pe strada Ghimeșului au fost predate beneficiarilor. Imobilul cu funcțiuni publice și locuințe sociale este structurat în 2 scări, fiecare cu un număr de 6 apartamente, locuințele fiind alocate potrivit listei de priorități stabilite de către Consiliul local.

Detalii tehnice privind investiția de pe str. Ghimeșului:

– imobilul cuprinde un număr total de 12 locuințe (6 apartamente cu o cameră, respectiv 6 apartamente cu două camere)

– spațiile cu funcțiunile publice se află la parterul construcției

– au fost amenajate 14 locuri de parcare

– suprafața desfășurată este de 1258,40 mp, din care suprafața construită a imobilului este de 293,54 mp

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca implementează o serie de politici publice menite să vină în sprijinul comunității clujene:

– ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social

– îngrijire la domiciliu pentru bătrâni

– îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse

– tichetele acordate în cadrul programului social „Alimente”

– cantina de ajutor social

– programele de transport dedicat

„Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat la Cluj-Napoca”. Avem nevoie și de solidaritatea fiecăruia dintre dumneavoastră pentru a rămâne o comunitate puternică. Dacă puteți sa faceți UN BINE sa nu ezitați sa îl faceți. Ceea ce pentru dumneavoastră poate reprezenta foarte puțin, reprezintă foarte mult pentru mulți alții”, a postat primarul, oferindu-ne și 12 fotografii, în caz că nu îl credem pe cuvânt.

Clujenii ”smart” i-au atras atenția edilului liberal, prin intermediul comentariilor:

„Cam puține locuințe pentru un oraș așa mare!!!”

„La cât este lista de mare la locuințele sociale, ați dat 12 locuințe; se tot fac dosare în fiecare an, pur și simplu degeaba.”

Potrivit activiștilor „Căși sociale acum!”, „accesul la locuințe pentru comunitățile marginalizate trebuie abordat în cadrul unui plan general de creștere a fondului de locuințe sociale, un aspect care s-a neglijat în ultimii ani, chiar dacă în strategia 2014-2020 adoptată de Consiliul Local s-a prevăzut deja acest lucru (realizându-se ZERO locuințe sociale în perioada 2015-2020)”.

Într-o scrisoare deschisă adresată Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, semnată de 99 de persoane, publicată în 8 ianuarie 2021, pe site-ul casisocialeacum.ro, cetățenii scriau:

„ESTE TIMPUL SĂ REPARTIZAȚI LOCUINȚE SOCIALE PENTRU TOȚI SOLICITANȚII ELIGIBILI

Subsemnații, solicitanți de locuințe sociale cu cereri depuse în anul 2020 la primăria Municipiului Cluj-Napoca, suntem eligibili la locuință socială și am obținut punctaj la evaluarea dosarelor noastre. Mulți dintre noi solicităm locuință socială de peste 2 ani, unii dintre noi chiar de 20 de ani!

Considerăm că locuința socială este un drept al nostru, din moment ce suntem eligibili conform Legii locuinței din 1996. Dar ne temem că Primăria Cluj-Napoca va oferi și în acest an un număr modic de locuințe și vor lăsa cu ochii în soare multe persoane de pe lista de așteptare. Cu toate că locuința este un drept, nu un privilegiu! De aceea facem acum acest apel.

Toate persoanele merită și au nevoie de locuință socială. Nimeni nu ar trebui să fie în competiție pentru asta, cum am fost puși noi să fim an de ani!

Vă solicităm ca în anul 2021:

– să repartizați 222 de locuințe sociale, deci să alocați o locuință socială tuturor celor pe care i-ați declarat eligibili;

– să alocați sumele necesare din bugetul public pe anul 2021, pentru a crea 222 de locuințe sociale prin construcții noi, prin renovarea locuințelor vechi din proprietate de stat, prin renovarea altor spații care sunt în proprietatea Statului Român.

În 2008 a fost posibilă repartizarea a peste 270 de locuințe sociale. Ar trebui să poată să fie și în acest an, precum și de acum încolo. Pe lângă noi, sunt tot mai mulți tineri care ar avea nevoie de o locuință socială la început de carieră în orașul Cluj, cel mai scump oraș din țară din punct de vedere imobiliar. A venit timpul să acționați!

Solicitarea noastră este cu atât mai stringentă cu cât pandemia ne-a arătat că dreptul la sănătate depinde și de dreptul la o locuință adecvată. Iar mecanismul european pentru tranziția justă la economia verde și digitală prevede nevoia și posibilitatea financiară de a crea noi locuințe sociale eficiente din punct de vedere energetic, care să asigure că în perioada redresării economice nimeni nu este lăsat în urmă. Domnule primar Emil Boc, ați spus de multe ori că în Cluj nimeni nu este lăsat în urmă. A venit timpul să dovediți acest lucru.

Așadar, realizarea postată pe pagina de Facebook a primarului Boc reprezintă de fapt o lipsă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *