Jos palaria

În luna cadourilor, studenții mediciniști îi încurajează pe clujeni să ofere cel mai de preț dar: șansa la viață!

În luna cadourilor, „o gaşcă de studenţi energici, glumeţi, dar şi serioşi, atunci când trebuie”, majoritatea studenţi la Medicină Generală, dar nu numai, încearcă să îi încurajeze pe clujeni să le facă semenilor lor cel mai de preț cadou: șansa la viață!

Grupul de voluntari de la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj organizează, între 5 și 9 decembrie, proiectul „Donează sânge! Fii erou!”, care îşi propune să ajute la depăşirea deficitului de sânge şi preparate din sânge cu care se confruntă clinicile universitare clujene. Studenții își propun ca, pe parcursul celor 5 zile de campanie, numărul de donatori să se ridice la 350 şi să se recolteze o cantitate de aproximativ 150 de litri de sânge.

„Prin organizarea periodică si repetată de campanii de donare de sânge, ne-am propus să sensibilizăm populaţia cu privire la actul donării de sânge, să îi conştientizăm despre efectele grave care rezultă din lipsa acută de sânge, şi, în acelaşi timp, să mobilizam cât mai mulţi semeni să răspundă apelului nostru şi să vină să doneze sânge într-un număr cât mai mare, în timpul campaniilor organizate de noi, dar şi în afara acestora”, explică reprezentanții OSM.

Orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 și 60 de ani, poate dona sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină de pe strada N. Bălcescu, nr. 18. 

Oricine poate dona sânge, dar, pentru sănătatea, atât a donatorului, cât și a primitorului, cel care donează trebuie să îndeplinească anumite condiții: să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihnit, să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă o greutate corespunzătoare (femei > 55kg, bărbați > 60kg), să nu aibă herpes, să nu fi avut hepatită, TBC sau malarie, să nu fie alergic, răcit sau sub tratament, să nu fi suferit vreo operație minoră în ultimele 3 luni sau una majoră în ultimele 6 luni, iar fetele să nu fie la menstruație.

Pe lângă mulțumirea actului în sine, care poate însemna salvarea unei vieți, donatorii primesc și 7 bonuri de masă, în valoare totală de peste 57 de lei, și beneficiază de o serie de analize de sânge gratuite (hepatita B şi C, HIV – SIDA,  VDRL – sifilis, HTLV – leucemie, hemoglobină, anticorpi antieritrocitari – pentru fetele cu Rh-). În plus, donatorii primesc și o reducere de 50% pentru transportul în comun, pentru o lună de zile, și o zi liberă. Sângele se reface ca volum imediat, în cursul aceleiași zile, iar celular, în maximum două săptămâni.

Pentru a îi încuraja pe potențialii donatori, studenții OSM le prezintă 12 motive pentru care ar trebui să facă acest act profund umanitar:

„1. Adulții au aproximativ 5000 ml/5l de sânge în corp. Mai puțin de 1/10 parte din sânge este recoltat în timpul unei donări.

2. Scade nivelul colesterolului din sânge. 

3. La pacienții diagnosticați cu Hemocromatoză, scade nivelul fierului din organism. 

4. Arde calorii. 1 donare, aproximativ 420 ml sânge donat, 650 calorii!

5. Regenerarea celulelor sangvine.

6. Scade riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

7. Reduce riscul de a dezvolta cancer.

8. Analize medicale gratuite: Donatorii sunt testați pentru HIV, HBV, HCV, HTLV, Sifillis, Hemoglobina, grupa sangvină și Rh.

9. Aduce un plus de semnificație în viața ta!

10. Sângele donat de o singură persoană poate salva până la 3 vieți. 

11. Nu există substituent pentru sângele uman, cel mai de preț dar pe care îl poți oferi cuiva – darul vieții. 

12. Fiecare are ceva de câștigat: donarea de sânge este benefică pentru organismul salvatorului/donatorului și e chiar esențială pentru cei care au nevoie de sânge!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *