Jos palaria

În luna cadourilor, studenții mediciniști îi încurajează pe clujeni să ofere cel mai de preț dar: șansa la viață!

Scris de 180

În luna cadourilor, „o gaşcă de studenţi energici, glumeţi, dar şi serioşi, atunci când trebuie”, majoritatea studenţi la Medicină Generală, dar nu numai, încearcă să îi încurajeze pe clujeni să le facă semenilor lor cel mai de preț cadou: șansa la viață!

Grupul de voluntari de la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj organizează, între 5 și 9 decembrie, proiectul „Donează sânge! Fii erou!”, care îşi propune să ajute la depăşirea deficitului de sânge şi preparate din sânge cu care se confruntă clinicile universitare clujene. Studenții își propun ca, pe parcursul celor 5 zile de campanie, numărul de donatori să se ridice la 350 şi să se recolteze o cantitate de aproximativ 150 de litri de sânge.

„Prin organizarea periodică si repetată de campanii de donare de sânge, ne-am propus să sensibilizăm populaţia cu privire la actul donării de sânge, să îi conştientizăm despre efectele grave care rezultă din lipsa acută de sânge, şi, în acelaşi timp, să mobilizam cât mai mulţi semeni să răspundă apelului nostru şi să vină să doneze sânge într-un număr cât mai mare, în timpul campaniilor organizate de noi, dar şi în afara acestora”, explică reprezentanții OSM.

Orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 și 60 de ani, poate dona sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină de pe strada N. Bălcescu, nr. 18. 

Oricine poate dona sânge, dar, pentru sănătatea, atât a donatorului, cât și a primitorului, cel care donează trebuie să îndeplinească anumite condiții: să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihnit, să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă o greutate corespunzătoare (femei > 55kg, bărbați > 60kg), să nu aibă herpes, să nu fi avut hepatită, TBC sau malarie, să nu fie alergic, răcit sau sub tratament, să nu fi suferit vreo operație minoră în ultimele 3 luni sau una majoră în ultimele 6 luni, iar fetele să nu fie la menstruație.

Pe lângă mulțumirea actului în sine, care poate însemna salvarea unei vieți, donatorii primesc și 7 bonuri de masă, în valoare totală de peste 57 de lei, și beneficiază de o serie de analize de sânge gratuite (hepatita B şi C, HIV – SIDA,  VDRL – sifilis, HTLV – leucemie, hemoglobină, anticorpi antieritrocitari – pentru fetele cu Rh-). În plus, donatorii primesc și o reducere de 50% pentru transportul în comun, pentru o lună de zile, și o zi liberă. Sângele se reface ca volum imediat, în cursul aceleiași zile, iar celular, în maximum două săptămâni.

Pentru a îi încuraja pe potențialii donatori, studenții OSM le prezintă 12 motive pentru care ar trebui să facă acest act profund umanitar:

„1. Adulții au aproximativ 5000 ml/5l de sânge în corp. Mai puțin de 1/10 parte din sânge este recoltat în timpul unei donări.

2. Scade nivelul colesterolului din sânge. 

3. La pacienții diagnosticați cu Hemocromatoză, scade nivelul fierului din organism. 

4. Arde calorii. 1 donare, aproximativ 420 ml sânge donat, 650 calorii!

5. Regenerarea celulelor sangvine.

6. Scade riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

7. Reduce riscul de a dezvolta cancer.

8. Analize medicale gratuite: Donatorii sunt testați pentru HIV, HBV, HCV, HTLV, Sifillis, Hemoglobina, grupa sangvină și Rh.

9. Aduce un plus de semnificație în viața ta!

10. Sângele donat de o singură persoană poate salva până la 3 vieți. 

11. Nu există substituent pentru sângele uman, cel mai de preț dar pe care îl poți oferi cuiva – darul vieții. 

12. Fiecare are ceva de câștigat: donarea de sânge este benefică pentru organismul salvatorului/donatorului și e chiar esențială pentru cei care au nevoie de sânge!”ULTIMA ORĂ

 • Acum 16 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 18 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 20 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 22 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 22 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 22 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE