In vizor

În loc să repare turnurile și pontonul pericol public din Stufărișurile de la Sic, inspectorii Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate se zborșesc la primarul comunei

Stufărișurile de la Sic, o rezervație de importanță națională, a doua cea mai mare întindere de stuf din România, vizitată anual de zeci de mii, poate chiar sute de mii de persoane, este ignorată total de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Agenția este administratorul rezervației, iar sarcina majoră a agenției este să protejeze stufărișurile și să aibă grijă de amenajările făcute în scop turistic astfel încât cei care vizitează acel loc să nu sufere accidente.

În loc să se ocupe de acest lucru, inspectorii de la ANANP se zborșesc la primarul comunei Sic, Sallai Ioan din cauză că a pus niște panouri de atenționare la intrarea în rezervație. Incidentul nu este recent, dar este relevant când vine vorba despre atitudinea ANANP vis a vis de o atracție turistică importantă. Într-o vizită în comună, inspectorii i-au spus primarului că denigrează Agenția prin montarea panourilor cu mesaje de avertizare a turiștilor.

Mesajul de pe panoul cu pricina este următorul:

„Starea pontonului și a turnurilor de observare este într-o stare avansată de degradare (putrezirea materialelor lemnoase). Prezintă pericol de accidentare!”.

Citește și:

Stufarisurile de la Sic, atractie turistica de INTERES NATIONAL, lasate in paragina – FOTO

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere reprezentanților ANANP cu privire la starea foarte proastă a amenajărilor pentru turiști din rezervație, despre care am scris în articolul menționat anterior. Răspunsul lor arată clar că ANANP nu are nici cea mai mică intenție să facă vreo reparație a pontoanelor și turnurilor de observare. Mai mult, într-un mod voalat, lasă să se înțeleagă că au pasat sarcina modernizării amenajărilor din lemn către Primăria Sic, o primărie săracă, fără bani, care este cu bugetul la cota de avarie.

„Prin prezenta vă aducem la cunoștință faptul că începând cu data de 13.01.2022 este în vigoare acordul de parteneriat intervenit între Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (nr. 236/13.01.2022) și Primăria comunei Sic (nr. 8135/13.12.2021) care are ca obiect asocierea în parteneriat pentru o informare și colaborare mai eficiente cu privire la statutul ariilor naturale protejate ROSCI0099 Lacul Știucilor – Sic – Puini – Bonțida și a sitului Natura 2000 ROSPA0104 Bazinul Fizeșului precum și în ariile naturale protejate de importanță națională cu care acestea se suprapun (inclusiv rezervația naturală IV.22 Sic conform Hotărârea nr. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone). De asemenea, prin acest parteneriat se dorește reabilitarea/îmbunătățirea și întreținerea infrastructurii de vizitare existente din raza UAT alături de însușirea de către comunitatea locală și turiști a unor norme de comportament ecologic necesar asigurării echilibrului dintre sănătatea individului, a societății și a mediului; formarea unei atitudini dezaprobatoare față de cei care încalcă astfel de norme și principii”, se arată în răspunsul transmis de ANANP la următoarea întrebare adresată de Ziar de Cluj: „Când se vor face lucrări de renovare a pontoanelor din lemn, a turnurilor de observare și a foișoarelor din Rezervația Naturală Stufărișurile din Sic, județul Cluj (acestea fiind acum într-o avansată stare de degradare)”.

Din răspunsurile la întrebările următoare reiese clar că ANANP este total dezinteresată de amenajarea Stufărișurilor de la Sic pentru a evita producerea de accidente în rândul turiștilor. Dacă tot nu există nici un interes în acest sens, ne întrebăm de ce nu se închide rezervația pentru turiști? Așa toată lumea ar fi liniștită (turiștii nu s-ar mai expune accidentelor, ANANP ar evita bătăile de cap, iar Primăria nu ar mai cheltui puținii bani pe care îi are).

Primăria comunei Sic este o primărie de rangul 3, în această categorie fiind incluse comunele cu cel mai mic număr de locuitori. Aceasta înseamnă că și banii din bugetul local sunt puțini, deci de unde bani pentru repararea amenajărilor din rezervație?

„Am venituri proprii 1,5 milioane lei și eu cheltui 180 mii lei doar pentru factura la curent. Deci bugetul meu este doar un sfert din venituri proprii, iar restul trebuie să fac rost din altă parte. Aveam stufărișurile concesionate la Agenția de Protecția Mediului, preluate ulterior de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și în 5-10 ani de când sunt preluate de ANANP nu s-a investit nici un leu. Am mai reparat noi câte ceva, dar dacă nu este al meu nu pot și nici nu am bani”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Ioan Sallai, primarul comunei Sic.

Chiar și așa, Primăria Sic a mai înlocuit pe ici colo scândurile rupte de pe ponton, dar cu frica în sân pentru că rezervația nu era în administrarea sa înainte de semnarea acordului cu ANANP, în ianuarie 2022. Acum că e totul legal, primarul spune că va face anul acesta reparații la ponton și turnul de observare pe cheltuiala comunei, dacă din partea ANANP există un total dezinteres.

„Tot m-am rugat de ei la Agenție, tot am făcut anunțuri către ei pentru că aparține de ei nu de Primărie și ca să pot repara pontonul am fost nevoit să închei un parteneriat ca să pot face totul legal. Ei nu fac nimic, nimic, nimic deși ei ar trebui să protejeze, să repare infrastructura, să întrețină. Acel ponton construit prin 2003-2004 este deja periculos. Eu am mai reparat, dar m-am temut că atunci când vine Curtea de Conturi mă întreabă cum am cheltuit banii publici. Dar anul acesta reparăm și podul și turnul”, a mai spus Ioan Sallai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *