Din oras

In interpretarea Primariei Cluj-Napoca: Lacul Lebedelor terorizate

Recent, pe lacul din Parcul Central din Cluj-Napoca au fost aduse, de la Gradina Zoologica din Targu Mures, doua lebede mature. Devenite rapid atractia copiilor, dar si a adultilor, cele doua lebede, un mascul si o femela, au devenit din prima zi bucuria vizitatorilor din parc, care nu s-au sfiit sa le admire si sa le hraneasca. Bucuria clujenilor a durat putin, pentru ca, pe perioada Untold, perechea de pasari a fost doar la dispozitia festivalierilor.

Lebedele sunt pasari acvatice de mari dimensiuni. Obisnuite sa traiasca intr-un mediu natural, atunci cand ajung in captivitate sunt supuse unor stresuri suplimentare. De exemplu, prea mult zgomot produce teama si anxietate, lucru care va dauna, in timp, starii lor de sanatate. Este parerea specialistilor consultati de Ziar de Cluj.

In timpul festivalului Untold, Administratia locala a primit zeci de recomandari de la cetateni pentru ca lebedele sa fie duse din zona Parcului Central datorita zgomotului infernal. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult, pe timpul noptilor de festival, cand basii au fost dati la maxim, lebedele au ramas captive pe lac.

„Lebedele au fost acolo si noaptea si ziua, pe toata durata festivalului. Lebedele sunt ok pentru ca am inteles ca si la gradina zoologica au fost obisnuite cu agitatia. Nu au ce sa pateasca, sunt in grija unui medic veterinar”, au declarat pentru Ziar de Cluj reprezentantii Primariei.

Ne e greu sa credem ca la gradina Zoologica din Targu Mures pasarile au fost nevoite sa suporte un nivel de zgomot de peste 80 de dB. In conditiile in care chiar si multi participanti au declarat ca in unele momente muzica era prea tare, ne intrebam, oare cum s-or fi simtit lebedele in timpul concertelor? Faptul ca pasarile beneficiaza de medic veterinar la discretie e un lucru imbucurator, insa, se stie ca in cazul animalelor salbatice, problemele de sanatate pot aparea mult timp dupa ce stresul cauzat de zgomot a fost inlaturat. In plus, este suficient sa ne amintim de cazul ratei salbatice care bantuie malurile Smesului de cateva luni cu o sageata infiptă in gat, pentru a pune la indoiala eficienta autoritatilor publice locale, in ceea ce priveste gestionarea acestui tip de probleme.

„Sunt specii protejate. Categoric, orice vietate e stresata de zgomot, mai ales daca e cu caracter salbatic. Implicatiile difera de la specie la specie. In general apar  tulburari metabolice si hormonale. Acestea se pot manifesta  prin lipsa de pofta de mancare, prin comportament, devin sperioase si stresate etc. Problemele nu trebuie sa apara acum, ele pot aparea si in timp. In general animalele cu caracter salbatic, in urma stresului pot chir si sa moara. De aceea nu se prea tin in captivitate animale salbatice care sa si supravietuiasca mai ales daca sunt si mature”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Ceuca Vasile de la USAMV.

Momentan, perechea de lebede e bine, chiar daca din video-ul de mai sus se poate lesne vedea ca sunt destul de sperioase si agitate. Despre diversele boli care pot aparea din cauza stresului la care au fost supuse in ultima perioada, ramane de vazut daca ele vor aparea sau nu. Noi speram ca nu vor fi probleme pe parcurs si ca lebedele ne vor bucura privirea inca multi ani de acum incolo.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *