Anchete

Țeapă cu miros de premeditare: Gadola Jr. și Buta confiscă în mod nejustificat banii necheltuiți ai festivalierilor

Scris de 5,979

O clujeancă ne-a contactat pentru a ne sesiza faptul că fiului ei îi sunt luați cu japca banii rămași necheltuiți de pe cardul Untold, 80 de lei pe care nu și-i mai poate recupera. Erika Katrinecz încearcă de două zile să contacteze personalul Untold, pentru a lămuri situația și pentru a-și recupera banii, dar organizatorii Untold – ”The world capital of night and magic”, ca prin magie, sunt de negăsit, iar banii s-au pierdut în noapte, blocați în conturile lui Buta și Gadola Jr.:

„Fiului meu i-au rămas 80 de lei necheltuiți pe cardul Untold, bani pe care nu îi poate recupera. Ieri a fost primul pas în încercarea de a ne recupera banii aceștia. Am zis să încercăm. Anul trecut s-au rambursat banii rămași pe card, la Banca Transilvania. Au avut la dispoziție 3 sau 4 zile să își scoată banii. Ieri am fost să mă interesez la Banca Transilvania și mi-au spus că ei habar nu au, nu știu ce se întâmplă, nu au primit nici un email sau o înștiințare că vor fi banii, dacă va fi exact așa ca anul trecut procedura. Dar ei nu știu. Anul trecut s-au putut vira banii de pe Untold pe contul fiului meu de Banca Transilvania. Dar anul acesta, cei de la Banca Transilvania nu știu nimic. 

Astăzi am tot umblat să caut sediul Untold, care este într-un loc ascuns, nicio tablă, nici nimic, este exact în spatele Chiosului, un restaurant, iar sediul Untold e chiar acolo, în incinta restaurantului, și nu am găsit de la Untold pe nimeni, am discutat acolo cu un domn, mi-a spus că cei de la Untold sunt în vacanță. Nu știu exact cine era domnul acela, eu m-am interesat și mi-au trimis pe cineva, cu care am putut să discut. El nu era de la Untold, cei de la Untold sunt în vacanță, nimeni nu știe de ei, pe unde sunt, absolut cu nimeni nu poți să iei legătura.

Ieri am încercat prin site-ul lor să trimit un email, dar nimic nu găsești, un număr de contact. Astăzi am fost iar să mă interesez și te izbești de pereți că nici nu știi pe unde să o iei, că nu știi cu cine să iei legătura, nu ai un punct de legătură. Astăzi am fost la sediul lor și nu am putut lua legătura cu nimeni, nici nu știu cum o să se întâmple, dacă o să mai primească banii înapoi sau nu. Și nu mi se pare normal ca în ziua concertului, s-a terminat concertul, festivalul, în data de 8, la ora 6 dimineața, până la ora aceea tu puteai să consumi de pe cardul tău cât voiai… Fiul meu a încărcat cardul cu 100 de lei de două ori și ziua limită era tot 8 august, ora 10, să îți scoți banii. Nu mi se pare normal, când tu ești la un festival de 4 zile și ziua limită să fie în ziua când se termină concertul și să stai la cozi până să îți scoți banii. 

Anul trecut a fost mult mai logic, să ai la dispoziție 3-4 zile să îți recuperezi banii ce ți-au rămas pe card. Acum nu ai cum și, ce e cel mai enervant, este faptul că nu poți să iei legătura cu nimeni. N-ai cu cine! Eu am încercat să iau legătura și la sediul lor, personal, dar și de acasă mă tot uitam să intru să iau un număr de telefon, un email, și nu este. Pe site-ul oficial, nimic! Ei nu răspund de nimic! Am completat pe site-ul lor un formular, unde mi-au cerut numele, toate datele, și nu am putut să trimit. Nu s-a trimis. Nu știu de ce. Am văzut pe internet că mulți se plâng deja că nu și-au luat banii, și ce să facă, unde să meargă… Sunt mulți și e normal să fie oamenii nemulțumiți, pentru că nimeni nu poate să își recupereze banii necheltuiți și au fost și mulți străini, sau persoane din alt oraș, poate au avut tren, au plecat, nu au putut să stea la cozi kilometrice, să își ridice banii până la ora 10. Eu sper totuși să îmi recuperez și eu cumva banii rămași”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Erika Katrinecz.

Am încercat, fără succes, să îl contactăm telefonic pe Gadola Jr., coproprietar al SRL-ului care a organizat anul acesta festivalul, pentru a ne oferi un punct de vedere privitor la această situație, a imposibilității recuperării banilor necheltuiți de pe cardurile Untold.

Am fi dorit să îl întrebăm pe tânărul Gadola dacă el consideră că este corect să se beneficieze în acest mod de sute de mii de euro, care practic sunt bani confiscați de pe carduri. Cum Gadola Jr. nu răspunde la telefon, fiind probabil, la rândul său, în vacanță, am încercat să contactăm și alte persoane din staff-ul festivalului, însă demersul nostru s-a lovit de un site unde adresele de mail de contact dau eroare. La mailul pe care l-am trimis am primit înapoi următorul mesaj:

„A message that you sent could not be delivered to one or more of its recipients. This is a permanent error. The following address(es) failed:
  commercial@untoldfestival.com
    SMTP error from remote mail server after RCPT TO::
    550-5.1.1 The email account that you tried to reach does not exist
  sales@untoldfestival.com
    host aspmx.l.google.com [74.125.133.26]
    SMTP error from remote mail server after RCPT TO::
    550-5.1.1 The email account that you tried to reach does not exist.”

Adică adresele de mail oferite pe site-ul oficial Untold nu există. Mai precis, adresele de ”Sales” și ”Commercial”, cele pe care s-ar putea pune întrebări legate de bani. Dar asta nu e tot. Cireașa de pe tortul bătăii de joc ne este oferită prin intermediul formularului de contact de pe același site oficial, unde, după ce alegi departamentul, după ce îți completezi numele, adresa de mail, numărul de telefon și după ce scrii mesajul, când să apeși pe butonul „Trimite”, butonul este automat acoperit de o pădure care glisează din stânga peste acest buton, click-ul de „trimite” nefiind înregistrat, fiind în schimb marcată căsuța „Voluntari” din pădurea virtuală în care te trimite Untold-ul.

Site-ul oficial Untold – ”The world capital of night and magic” devine o adevărată pădure Hoia-Baciu, atunci când vrei să îi contactezi pe organizatorii festivalului, nimic nu merge, totul dispare în ceață și, ca prin magie, ești lăsat cu ochii în soare și cu banii teleportați de pe card.

Totul cu premeditare, pentru că, după cum putem citi din regulamentul oficial:

„Participantul are dreptul să-și preschimbe Cardul/Brățara înapoi în bani pe întreaga perioadă a Festivalului, dar nu mai târziu de 08.08.2016 ora 10:00.
Cardurile/Brățările nepredate la timp vor rămâne în posesia Participantului, fără posibilitatea ulterioară de a mai solicita restituirea sumelor neutilizate și a garanției;

Sumele neutilizate și garanțiile rămân în posesia Organizatorului devenind proprietatea acestuia.”

Ne întrebăm, de fapt îi întrebăm pe organizatorii festivalului, și sperăm să își pună și instituțiile abilitate ale statului întrebarea: în baza cărei legi este redactat acest regulament, în această formă, sau ce lege este încălcată prin trecerea în proprietatea organizatorului a sumelor de bani necheltuite de pe cardurile festivalierilor, sume care pot însemna câteva milioane de lei.

Pic cu pic se face lacul și în amănunte se ascunde întotdeauna dracul, uneori și cu premeditare.

Stratagema este una ingenioasă. Prin acest regulament, organizatorii s-au asigurat că vor mai ciupi niște milioane de lei de la participanții Untold, milioane nemuncite, pentru că organizatorii își însușesc niște bani pentru care nu oferă absolut nimic în schimb. Banii, fiind necheltuiți, sunt ai oamenilor și nu pot fi însușiți fără acordul acestora, fără a oferi în schimbul acestor bani un produs sau un serviciu. 

Organizatorii Untold s-au bazat probabil pe oboseala festivalierilor care, era de prevăzut că, după ce vor petrece până dimineața, nu vor mai sta la cozi infernale pentru a-și recupera, până la ora 10, banii rămași pe card. Mai ales cei cu 5, cu 10 lei necheltuiți, era clar că nu vor mai îngroșa cozile. Dar, dacă iei câțiva lei de la zeci de mii de participanți, sumele rechiziționate abuziv devin unele considerabile.

Ne întrebăm cum se poate încadra penal fapta aceluia care se face proprietar pe banii altuia, fără a oferi nici un produs sau serviciu în schimb. Pentru că noi nu suntem procurorii, această întrebare rămâne una deschisă, pentru cei în măsură să se autosesizeze să răspundă. 

Legea civilă și penală bate oricând orice regulament de funcționare întocmit de organizatorii unui festival și, cu toate că staff-ul Untold are impresia că poate încropi un regulament care să justifice absolut orice, aceștia se înșală.

Regulamentul lor mai prevede și că ei pot schimba oricând regulile în timpul jocului, lucru complet abuziv:

„Untold își rezervă dreptul de a modifica, restructura și dezvolta ulterior Festivalul, Serviciile și Produsele oferite în cadrul Festivalului, la alegerea sa, în funcție de necesități. Vizitatorii nu au dreptul să ridice pretenții împotriva Untold cu privire la respectivele modificări, restructurări sau dezvoltări ulterioare.”

În regulamentul oferit pe site-ul oficial, organizatorii Untold au prevăzut și faptul că site-ul nu va funcționa, că probabil formularul de contact te va trimite în pădure, lucruri pentru care, de asemenea, organizatorii nu își asumă nicio responsabilitate, ba, mai mult decât atât, ei se exonerează din start de orice fel de responsabilitate:

„Untold nu va avea nicio responsabilitate, de nicio natură, pentru:

• orice fel de prejudiciu (direct sau indirect) ce rezultă din utilizarea sau din incapacitatea de utilizare a informaţiei prezentate pe Site în legătură cu Festivalul;

• orice tip de erori sau omisiuni în conţinut ce pot genera prejudicii.

Untold, fără nicio notificare prealabilă, poate şterge, modifica sau adăuga orice informaţie pe Site, suspenda orice activitate pe Site, iar în cazul în care se fac referiri la alte site-uri Untold nu garantează şi/sau confirmă sub nicio formă tipul de informaţie care poate fi găsit pe aceste site-uri.

Untold nu este responsabil nici pentru comentariile afişate de către utilizatori pe Site. Orice informaţie, date, text, fotografii, grafică etc. conţinute pe Site sunt responsabilitatea acelei persoane/entităţi de la care provine. În aceste condiţii Untold nu poate garanta conţinutul Site-ului incluzând, dar nelimitându-se la, informaţii trunchiate, incomplete sau greşite sau pentru orice consecinţe ale utilizării acestora.

Untold nu oferă garanţii, de nicio natură cu privire la faptul că Site-ul va funcționa neîntrerupt, sigur şi fără erori de orice fel. Site-ul poate fi întrerupt de către proprietar sau administratori în orice moment fără nicio notificare prealabilă şi fără niciun fel de pretenţie de orice fel din partea utilizatorilor acestuia.”

Le-am scris celor de la Untold și pe pagina lor oficială de Facebook, unde i-am întrebat cum se pot recupera banii necheltuiți de pe cardul Untold. Spre surprinderea noastră, de această dată am primit și un răspuns:

„Salut, banii se puteau recupera pana luni la ora 22:00.”

Mulțumim pentru răspuns, însă regulamentul vostru oficial prevede faptul că banii se puteau recupera până luni, la ora 10. 10, 22, ce mai contează, atâta timp cât banii oricum nu se mai pot recupera! Poate doar prin căile legale la care cei care se consideră prejudiciați pot apela.

Foto: bogdananghelina.roULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 3 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 5 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 7 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 9 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 9 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 10 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 11 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 24 hours Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE