De cartier

În Gheorgheni, dai 1944 euro/mp pentru un apartament vechi, dar îți poți lăsa calul la scară, punctele menajere fiind dotate chiar și cu căpițe de fân

Gheorgheniul este unul dintre cele mai scumpe și mai bine cotate cartiere ale Clujului. În cartierul construit în anii ’60 în estul municipiului, după un plan urbanistic ce a inclus numeroase spații verzi, prețul mediu/mp pentru un apartament a ajuns la 1944 euro, conform compariimobiliare.ro.

Zona a fost bine gândită de către comuniști, blocurile fiind aerisite, cu alei verzi de jur împrejur, care dau cartierului mai degrabă un aer de stațiune, decât de mahala, cum se întâmplă în cazul cartierelor-dormitor postdecembriste, în care vecinii din blocuri alăturate folosesc aceeași telecomandă pentru a schimba canalele la tv.

În ultimii ani însă, aleile verzi dintre blocuri au fost murdărite cu diverse amenajări pentru gunoiul menajer, care s-au suprapus și care coexistă în prezent: lângă cotețele metalice insalubre, ce conțineau vechile pubele, au apărut clopote pentru reciclabile, cu forme și culori țipătoare, stridente, iar lângă ele, pe alocuri, găsim și moderne pubele îngropate, pe lângă care oamenii, din lipsă de educație, aruncă gunoiul.

Punctele menajere din Gheorgheni strică tot farmecul cartierului, prin care altfel este o plăcere să te plimbi. Sau să locuiești.

E fain la Cluj?

E fain, în unele locuri, care sunt pozate și postate pe pagina edilului, ca realizări și exemple de: „Așa, da!”

Dar chiar și unde e fain, cei mai puțin educați „sfințesc” locul. Poliția Locală umblă prea puțin prin cartiere, pentru a îi amenda pe clujenii care merită, și prea mult prin Centru, pentru a da autografe cu amenzi pe parbrizele celor care ar merita mai multe parkinguri:

În inima cartierului, pe lângă punctele menajere, există chiar și căpițe de fân, ca la Mărișel. În Gheorgheni, dai 1944 euro/mp pentru un apartament vechi, dar îți poți lăsa calul la scară, să se hrănească în tihnă:

Și căpițele de fân nu sunt cireașa de pe tort. Clopotele sunt așezate pe străzi ca aruncate la întâmplare din avion – unde s-a nimerit:

Un municipiu bogat, cu un buget care îi permite să promită proiecte fantasmagorice, gen metrou, căruia îi dă mâna să bugeteze toate halucinațiile pseudoculturale, nu are bani pentru a desființa vechile cotețe pentru aruncarea gunoiului și pentru a implementa, în tot Clujul, un sistem unitar, modern, de puncte menajere? Sau nu are viziune?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *