Rautacisme

În Clujul ”smart”, digital, Primăria nu poate angaja un IT-ist competent, deși oferă un salariu de 10 000 de lei

Referitor la transformarea digitală a Primăriei Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a fost întrebat astăzi la radio dacă va fi completată echipa, care la ora actuală este formată dintr-un singur angajat. 

„Din nefericire, nu vine nimeni! Am organizat și încă o dată licitația, nu a venit nimeni! Se pare că nu e, un salariu de aproape 10 000 de lei pe lună nu este atractiv pentru domeniul respectiv”, a răspuns edilul.

Concursul pentru postul cu un salariu net de 10 000 de lei a fost lansat în zadar de 3 luni de zile:

„Nu a venit nimeni!”, a repetat primarul, care a precizat că externalizarea unui asemenea serviciu nu este posibilă:

„Cum să externalizezi un asemenea serviciu? Nu este funcțională o asemenea structură pentru că trebuie să îi ai aici, integrați, la tine acasă, pentru că aici se întâmplă lucrurile și trebuie să îi ai sub un control al funcției publice. Trebuie să fie exercitate aceste activități în speță pentru că sunt multe lucruri care presupun exercițiu de funcție publică: plătire de impozite, taxe, corelarea bazelor de date, nu poți să le dai la privați, să aibă acces în baza de date ale unor autorități publice. Aici trebuie să aibă acces numai persoana din funcție publică, cu statut aferent, și care să poată avea păstrate urmele intrării în sistem. Pentru că integrarea bazelor de date înseamnă că voi putea să intru la dumneavoastră pe componenta de proprietate, să văd ce aveți, în cazul în care vă depuneți o cerere pentru, știu eu, pentru o autorizație de construcție sau pentru cadastrare sau pentru alte domenii sau pentru buletin, ca să văd domiciliul acolo. Aici este exercițiu de funcție publică și integrarea aceasta a bazelor de date nu este o chestie ușoară, trebuie făcută de persoane sub egida și autoritatea statului, nu le putem externaliza.”

Să fii IT-ist la Primărie nu este, așadar, o treabă ușoară, funcția presupunând multe responsabilități. Se pare că nici un profesionist nu vrea să se înhămeze la această funcție, chiar dacă salariul oferit este similar cu cel al IT-istul șef din Primăria Cluj-Napoca, Marcel Ielcean.

De un nou IT-ist ar fi nevoie, după cum a semnalat Ziar de Cluj:

IT-iștii lui Boc, plătiți degeaba? Mega digitalizata Primărie are un site cu variantă de mobil de toată jena

Pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea „Concursuri ocupare posturi”, ultimul anunț de angajare pentru postul de Consilier, clasa I, grad profesional asistent, în cadrul Serviciului Transformare Digitală și Inovare, a expirat, postul fiind, în continuare, disponibil.

Pentru acest post au fost depuse 5 dosare, două fiind respinse în faza inițială, fiindcă nu îndeplineau condițiile de vechime și de studii, iar două dosare au fost respinse ulterior, în urma probei scrise. 


Mai există încă un post disponibil, cu concurs expirat, pentru funcția de Consilier, clasa I, grad profesional superior, în cadrul aceluiași serviciu de Transformare Digitală și Inovare. Din păcate, când încercăm să deschidem pagina acestui anunț, pentru a afla mai multe detalii, site-ul dă eroare:

Așadar, doritori au existat pentru postul de IT-ist la Primărie și nevoie de ei este. Dar, la stat, cel mai greu e să intri în sistem. După ce ai intrat, e trai pe vătrai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *