In vizor

În Clujul secolului XXI, oficial, sute de femei sunt bătute. Cele mai multe se împacă cu agresorul

Anul trecut, 667 de femei din județul Cluj au fost victime ale unor acte de violență. Acestea fie au fost lovite pe stradă, de necunoscuți, fie au  fost bătute în propriul cămin, de partenerii de viață. Din numărul total al femeilor agresate, 379 au fost semnalate doar în municipiul Cluj-Napoca. Reprezentanții autorităților care preiau aceste cazuri spun că femeile agresate de soți își retrag plângerile, se întorc acasă și ajuns în aceeași situație. 

Violența domestică se află printre primele 30 de cauze de deces la femei, dintr-un total de 51 de cauze monitorizate de Ministerul Sănătății. Statisticile spun că în România, o femeie este agresată la fiecare 30 de secunde. De asemenea, trei din zece femei au fost agresate fizic sau psihic cel puțin o dată în viața lor. 
În anul 2017, în care lumea evoluează de la un minut la altul, femeile încă sunt bătute de bărbați. Cele câteva sute de cazuri aflate în statisticile autorităților ar putea fi doar vârful unui iceberg cu rădăcini mult mai adânci. În mod cert există alte câteva sute sau chiar mii de femei bătute, care păstrează secretul de rușinea celor din jur. 

„Legat de violența domestică, în primul rând încurajăm victimele să reclame ce li se întâmplă, dar rar au curajul să facă acest lucru. Și în cazul în care reclamă, de foarte multe ori retrag plângerile. În momentul în care plângerea este retrasă se opresc și cercetările. Violența domestică e o chestiune ciclică. De cele mai multe ori se întâmplă ca agresorul să își ceară iertare și atunci victima se întoarce. Dar apoi iar se reia violența. Cel mai grav este când sunt și copii la mijloc”, afirmă comisarul Gina Pop, șef al Biroului de Prevenție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj. 

Cine le ajută pe femeile care au totuși curajul să reclame faptul că au fost victimele unor acte de violență? În județul Cluj, un grup de oameni a luat inițiativa să ajute femeile care se află în astfel de situații. Medici, polițiști, avocați, psihologi sau asistenți sociali fac parte din acest grup și, de multe ori, și oferă ajutorul în mod gratuit. În județul Cluj problema femeilor agresate de partenerii de viață nu este ignorată. Aceste femei primesc ajutor și din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj. 

„Se oferă adăpost, găzduire, sprijin, consiliere pentru femeile care au fost agresate de parteneri. Ori apelează ele la serviciile noastre ori le aduce Poliția ca măsură de urgență. Sunt cazuri pe care le avem în evidență și care ocazional revin și primesc găzduire pentru o perioadă scurtă de timp. Sunt situații în care se întorc la domiciliu după o perioadă de timp, majoritatea fac asta. Dar sunt altele care stau mai mult timp și le ajutăm să se pună pe picioare. Din păcate, cazurile sunt multe,  lunar vin alte femei care au suferit abuzuri din partea partenerilor”, explică Daniel Tămaș, director DGASPC Cluj. 

Pe lângă violența din familie, femeile cad victime și ale agresiunilor stradale. În ultimul an, în Cluj-Napoca au fost semnalate mai multe cazuri ale unor femei care au fost tâlhărite sau chiar violate pe stradă, iar polițiștii recomandă să aibă grijă la bunurile personale, tâlhăria fiind principala cauză care duce la violență fizică. Pentru a evita situații de acest gen, polițiștii clujeni au o serie de recomandări. 

“În ceea ce privește femeile care sunt agresate pe stradă, noi le recomandăm să fie precaute. De foarte multe ori sfaturile noastre se referă la purtarea bijuteriilor. Agresiunile fizice de multe ori însoțesc fapte cu violență, dar care au ca și mobil smulgerea unor bunuri de valoare precum telefon, bijuterii sau poșete. Rezistența pe care victima o poate opune de multe ori e benefică și atunci agresorul renunță sau îi face mai mult rău. În sensul în care dacă se luptă cu el, femeia nu are aceeași forță. Dar noi recomandăm de fiecare dată strigătul, pentru a le atrage atenția celor din jurul lor, să sară în ajutor”, explică Gina Pop. 

Poliția recomandă de asemenea femeilor să evite seara aleile întunecoase și puțin circulate, dar și să nu țină bunurile la vedere. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *