In vizor

În Clujul în care sunt mii de apartamente „pod” sau „garaj” în acte, primarul Boc declară: „Am avut vreo 2 sau 3 cazuri în Cluj, evident că i-am prins imediat!”

Blocurile Clujului sunt pline de apartamente care în acte sunt altceva: garaje, beciuri, adăposturi de protecție civilă, poduri, spații comerciale sau de birouri.

Motivele pentru care se construiesc și se vând asemenea apartamente sunt simple. Ți se aprobă să ridici 4 etaje, iar tu vrei să îți maximizezi profitul, vânzând 5. Așa că faci 5, iar ultimul etaj îl treci în acte drept pod. Vinzi la etajul 5 puțin mai ieftin, iar fraierii cumpără, entuziaști că au dat de un pont!

Rețeta antreprenorială e similară și în cazul garajelor și clădirilor de spații comerciale. Reușești să ridici autorizat una, dar nu te mulțumește profitul, așa că îl crești, vânzând fizic alta: apartamente de locuit.

În toate zonele orașului există asemenea poduri, garaje, adăposturi sau spații comerciale care au destinația reală de spații locative. Și la periferie, și în zonele bune. Pot fi recunoscute ușor, de obicei, pe site-urile de imobiliare pe care sunt scoase la vânzare, prin faptul că sunt puțin mai ieftine decât apartamentele care sunt apartamente și în acte. Însă, nu întotdeauna, existând cazuri în care un pod în acte se vinde la preț de apartament, dacă este situat într-o zonă bună și e finisat modern.

Există în Cluj blocuri întregi care sunt locuite, deși în acte toate apartamentele figurează drept spații comerciale sau de birouri. Sunt în Cluj blocuri în care ultimul etaj este pe de-antregul pod în acte, uneori fără vreun semn vizibil, apartamentele nefiind construite ca mansarde. Sau, în care parterul ori demisolul este garaj, beci și chiar adăpost de protecție civilă.

Dacă, în cazul spațiilor comerciale, destinația le poate fi schimbată în acte în spații locative, cu puține cunoștințe juridice sau unde trebuie, garajele și podurile rămân în acte definitiv ceea ce nu sunt de fapt. Proprietarii își fac însă contracte de utilități, iar podurile și garajele le oferă exact aceleași condiții de trai ca și apartamente în regulă în acte. Singura problemă cu apartamentele „pod” și „garaj”” în acte e că ele nu pot fi vândute/cumpărate cu credit bancar, iar proprietarul nu își poate face buletin pe adresa respectivă. În rest, trai pe vătrai!

Întrebat astăzi, la o emisiune la un post de radio local, despre aceste șmecherii imobiliare, primarul Boc i-a numit criminali pe cei care vând asemenea „apartamente”, afirmând că „am avut vreo 2-3 cazuri în Cluj”, „cremenalii” fiind prinși imediat. Ori, în Cluj nu sunt numai 2-3 cazuri, ci cel puțin 2-300, dacă nu chiar 2-3000. Poliția Locală, dacă ar fi realmente interesată de aplicarea legii, ar verifica blocurile cu asemenea probleme, care în general se cam cunosc, iar Primăria ar cere în instanță ca respectivele imobile să fie aduse la conformitate, prin desființarea amenajărilor ilegale. Ar ieși însă un scandal cât casa, sute sau mii de oameni rămânând, dacă s-ar aplica legea, fără case, după ce au plătit totuși zeci de mii de euro pe podurile și pe garajele în care locuiesc.

Primăria, așadar, nu face exces de zel în aplicarea legii, nici Inspectoratul de Stat în Construcții, instituțiile abilitate preferând să se uite în altă parte, în timp ce fenomenul ia amploare, tocmai fiindcă este ignorat de autorități, fiindcă dezvoltatorii știu că „se poate și-așa!”

Una zice, alta face!

„Se pare că se practică o mică șmecherie aici, la eliberarea autorizațiilor, spun oamenii, blocurile sunt prevăzute cu parcări la subsol, după care acele parcări se transformă în apartamente”, i-a atras astăzi atenția primarului Boc moderatorul emisiunii radiofonice la care edilul participa telefonic.

„Sunt niște criminali urbanistici oamenii ăia care fac chestiunea aceea! Bineînțeles că sunt cu plângeri penale, sunt cu procese în instanțe, cu desființare, că asta este calea legală.

Am avut vreo 2 sau 3 cazuri în Cluj, evident că i-am prins imediat, i-am… oamenii care au acolo, locuiesc, niciodată nu vor avea un contract de casă, nu vor putea să întăbuleze, nu vor putea nimic în regulă. Și vom și demola prin instanță lucrările acelea! Nu se poate! Este o crimă urbanistică și care ține de cea mai urâtă formă de manifestare a spiritului antreprenorial! Nu așa se fac afaceri într-o societate democratică! Nu asta este esența democrației, să îți bați joc de calitatea vieții oamenilor, cu orice scop, profit, profit, profit, profit!

Eu le-am tot spus de atâtea mii de ori în Clujul acesta, că acest oraș nu este pentru profit, este pentru oameni, și la asta m-am referit! Nu este posibil să își bați joc de calitatea vieții unor oameni care locuiesc în zonă, să îți bați joc de străzile din preajmă și să îi obligi pe alții să suporte ca să bagi mai mulți bani în buzunar! Asta este absolut  inacceptabil! Numai că revolta asta pe care o am și o simt tot timpul nu o pot canaliza decât prin căile justiției legale! Nu am altă modalitate!”, a răspuns Boc.

„Dumneavoastră ce puteți face într-o situație din-aceea? Dumneavoastră, Primăria”, l-a mai întrebat pe Boc moderatorul.

„Să sesizez, să îi dăm în instanță pentru desființare, lucru care s-a și făcut și sunt în instanța de judecată!”, a precizat primarul.

„Pentru că oamenii care merg să cumpere acolo sunt de bună-credință!”, a adăugat moderatorul.

„Ei, săracii, cred că l-au prins pe Dumnezeu de un picior, dar întotdeauna am spus, de fiecare dată: dragii mei, nu cumpărați decât cu extras de carte funciară în mână, cu dovadă de proprietate. Alea niciodată nu au fost întăbulate ca și apartamente! Scrie garaj dacă te uiți în cartea funciară a imobilului! Dar oamenii merg după chilipiruri, zic lasă că e mai ieftin cu nu știu cât, lasă că om vedea și s-a rezolva, așa cum au construit și ăia pe nu știu ce dealuri, că lasă ca s-a rezolva! Nu se va rezolva! Se demolează! Eu nu am ce Dumnezeu să fac, ca să pot ține un oraș sub control, trebuie să am o singură unitate de măsură: legea! Toți trebuie să respectăm legea! Mic și mare, tânăr, bătrân, trebuie să stăm în lege, că atunci putem să conviețuim, că altfel e junglă! În junglă numai se fac genul acesta de activități în care să își bați joc!

Ăla și-a construit blocul cum a fost autorizat, legal ș.a.m.d., cu 50-60-80 de parcări la subsol, s-a semnat procesul-verbal de recepție, când a mers lumea a văzut, da, sunt parcări, și, a doua zi, ce a început? După ce s-a întăbulat cu parcările, a început să le desființeze! Se fac acolo garsoniere mici ș.a.m.d. Bineînțeles că i-am prins! Bineînțeles că nu îl poți lua pe om de gât că ești în democrație, trebuie să-l trimiți în instanță! S-au oprit lucrările, trimiți în instanță, instanța va da demolare până la urmă, sunt 3 căi de atac, durează un an-doi de zile procesele astea, oamenii au o nesiguranță totală, în fine…”, a conchis Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *