Analiza

În Cluj-Napoca, jumătate din locurile de muncă sunt ocupate de sălăjeni, bistrițeni sau băimăreni

Cluj-Napoca este un oraș în plină dezvoltare și populația orașului crește de la an la an. Tinerii care își termină studiile universitare aleg de cele mai multe ori să se stabilească în Inima Ardealului. Din acest motiv, aproape jumătate din populația reședinței de județ este alcătuită din persoane care au migrat din alte orașe.

Banca Mondială a lansat un raport oficial în care este specificat că din populația totală de 471.000 de locuitori ai orașului, aproape jumătate nu sunt clujeni în adevăratul sens al cuvântului. Mai exact, 204.000 de persoane au venit în Cluj-Napoca pentru studii sau pentru a găsi un loc de muncă mai bine plătit și au ales să rămână. 

Motivul principal pentru care oameni din toate colțurile țării se adună în Inima Ardealului este șansa de a avea acces la locuri de muncă mai bune sau mai bine platite. Majoritatea celor stabiliți în oraș provin din Zalău și Bistrița (peste 2.700 de persoane). La o diferență destul de mică se află băimărenii și turdenii ajungând la un număr de peste 2.250 de persoane. Pe ultimele locuri se află persoanele venite din Târgu Mureș, Oradea și Gherla, care însumează puțin peste 1.300 de persoane. 

Dintre acești oameni care au migrat masiv în Cluj-Napoca, 54% sunt din alte orașe aflate în apropierea reședinței de județ, iar restul de 46% provin din mediul rural. 

În raportul publicat de Banca Mondială este specificat că peste 35% din migranți s-au mutat în Cluj-Napoca în perioada 2001-2011. La fel s-a întâmplat și în alte orașe mari precum Iași sau Timișoara. Astfel, în acea perioada, în Cluj-Napoca au migrat peste 54.000 de persoane. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *