Din oras

In ciuda taxelor mari, UMF a incheiat 2014 "pe minus". Cheltuielile au depasit veniturile

Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu” a realizat in 2014 venituri semnificative, de peste 205 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor au venit din taxe , “prestari servicii si alte activitati”, cercetare, dar si din fonduri europene. In ceea ce priveste cheltuielile incluse in raportul rectorului pentru perioada cu pricina, cea mai mare parte au fost reprezentate de cheltuielile cu personalul.

Potrivit Raportului privind starea UMF pe 2014, institutia a avut la 1 ianuarie un sold initiat de peste 65, 5 milioane de lei. Veniturile universitatii se ridica la o suma totala care depaseste 205 milioane de lei. 

Cea mai mare suma, de peste 88,3 milioane sunt venituri provenite din “prestari servicii si alte activitati”, capitol la care cea mai insemnata contributie o au taxele, insumand peste 80,3 milioane de lei. Se adauga patru milioane rezultate din prestari servicii, alte doua milioane din “prestari servicii si alte activitati”, venituri din concesiuni si inchiriei de aproximativ 800.000 de lei si “alte venituri din dobanzi” de peste 600.000 de lei. O alta categorie de venituri vine din donatii si sponsorizari, anul trecut abia depasind suma de 538.000 de lei, in timp ce din valorificarea produselor obtinute din productia proprie au rezultat 430.000 de lei. Cercetarea a adus in vistieria universitatii clujene peste 5,54 de milioane de lei. Au mai fost obtinuti peste 55 de milioane de lei din fonduri externe nerambursabile. Cinci milioane de lei au venit de la bugetul de stat. 

Procentual, potrivit calculelor din raport, 49,32% provine din taxe scolarizare, inmatriculari sau reinmatriculari, 31,02% este finantarea de baza de la Ministerul Educatiei, 5,94% din fonduri nerambursabile, 2,55% din camine si cantine, 2,94% din burse, plus alte surse de finantare in pondere mai mica.

Zeci de milioane de lei din fonduri europene

De la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) au fost virata catre UMF Cluj suma de 32 de milioane de lei, impartita pe mai multe categorii de fonduri. O parte, 26,5 milioane, a reprezentat “sume primite in contul platilor efectuate in anul curent”, iar 500.000 de lei corespundeau unor pplati din anii anteriori. De asemenea, UMF a mai primit 5 milioane de lei ca prefinantare.

O alta suma considerabila, respectiv 18 milioane de lei, au venit in 2014 de la Fondul Social European.

In ceea ce priveste cheltuielile efectuate de UMF Cluj, acestea se ridica la un total de peste 207 milioane de lei. Cea mai mare parte, peste 199 de milioane a fost clasificata in raportul mentionat la categoria “Invatamant superior universitar”. S-au realizat cheltuieli cu personalul de 81,8 milioane de lei, pentru bunuri si servicii s-au alocat 29,6 milioane de lei, iar pentru proiecte cu fonduri nerambrusabile s-au platit aproximativ 55 de milioane de lei. De asemenea, pentru asistenta sociala s-au alocat 552.000 de lei, iar restul de 8,2 milioane de lei corespund rubricii “alte cheltuieli”. La sectiunea Camine si cantine peste studenti s-au alocat 7,7 milioane de lei, din care 1,3 au fost “cheltuieli cu personalul” si 6,3 “bunuri si servicii”.

In anul universitar trecut, UMF Cluj a avut un total de 9.259 studenti, din care 5.690 la buget si 3.569 cu taxa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *