Analiza

În ciuda pandemiei, la Cluj vânzările de imobile au crescut în iunie 2020 cu 32% față de iunie 2019

Scris de 143

Imobiliarele au început în forță anul 2020, cu creșteri pe linie, atât la Cluj, cât și la nivel național, atât ca prețuri medii, cât și ca număr de tranzacții. Pandemia, în perioada de lockdown, din cauza restricțiilor de circulație impuse de autorități, a dus la o blocare temporară a acestui domeniu. Criza „salvatoare”, care ar duce la o prăbușire a prețurilor, așteptată, de ani de zile, de mulți potențiali cumpărători, se întrevedea acum la orizont. Potrivit datelor oficiale publicate de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, domeniul construcțiilor se pare însă  că nu s-a îmbolnăvit – a stat la carantină, pe timpul stării de urgență, iar ulterior, în starea de alertă, și-a revenit la starea de sănătate pe care o avea înainte de pandemie. Ba chiar pare să fi revenit în forță, vânzările depășind, atât la Cluj, cât și la nivel național, cifrele din anul anterior.

Potrivit imobiliare.ro, în primele șase luni ale acestui an s-au tranzacționat, la nivel național, 239.109 imobile, cu sub 2.500 mai puține față de intervalul corespunzător din 2019.

În topul celor mai multe case, terenuri și apartamente vândute în prima jumătate a anului 2020 este Capitala, urmată de Ilfov.

Locul al treilea în topul național este ocupat de Cluj, cu aproape 15.000 de imobile vândute în șase luni. Anul trecut, la Cluj au fost tranzacționate circa 13.000 de imobile, creșterea din acest an fiind de 10,1%.

Conform imobiliare.ro, în decursul celor patru luni de pandemie s-au tranzacționat, la nivel național, 154.307 imobile. Anul trecut, în același interval de timp, au fost vândute în jur de 170.000 de case, terenuri și apartamente.

Pandemia, așadar, a influențat domeniul imobiliar doar în măsura și în perioada în care tranzacțiile nu au fost posibile datorită îngreunării vizionărilor și semnărilor de acte, după cum au constatat, bazându-se pe statisticile ANCPI, și specialiștii imobiliare.ro:

„În iunie 2020, prima lună de activitate (relativ) normală după relaxarea restricțiilor impuse pe fondul epidemiei de COVID-19, achizițiile de imobile au revenit pe o traiectorie ascendentă.

Astfel, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare a ajuns, în prima lună de vară, la un total de 46.818 la nivel național, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Această cifră marchează un avans de 16,4% față de iunie 2019, când în întreaga țară erau tranzacționate 40.207 imobile.

În județul Cluj, achizițiile de imobile s-au cifrat la 2.486 în prima lună de vară a acestui an, în creștere cu 32% față de perioada similară a anului anterior – când aveau loc doar 1.883 de asemenea operațiuni. Achizițiile de terenuri intravilane fără construcții au fost cele mai numeroase (891 de operațiuni), deținând o pondere de 36% din total.

Potrivit compariimobiliare.ro, prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca a scăzut, în iunie 2020, la 1632 euro, față de valoarea maximă înregistrată în acest an în luna martie – 1861 euro, sau față de perioada de dinainte de pandemie, în februarie 2020 prețul mediu/mp fiind de 1801 euro.

O scădere, așadar, de prețuri, însă una temperată, nicidecum o prăbușire, o „criză”.

Conform aceluiași site, prețul mediu/mp al terenurilor din Cluj-Napoca a crescut de 4 ori în iunie 2020, față de luna februarie – de la 125 euro în februarie, a ajuns la 481 euro în iunie. În ianuarie 2020, prețul mediu/mp al terenurilor din Cluj-Napoca era de 296 euro.

Toate aceste cifre arată încăpățânarea domeniului imobiliar, unul care a intrat stabil și sănătos în criza sanitară, de a nu se lăsa virusat, pe termen lung, de pandemie. Nevoia de locuire a rămas la fel de importantă ca și nevoia de sănătate, imobiliarele adaptându-se rapid la noua situație.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Justitie
  JUSTIȚIE DE DRAGUL PENSIEI SPECIALE: Delia Purice, de la Curtea de Apel Cluj, se cere în pensie
 • Acum 6 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre mandatele președintelui Iohannis: ”Au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”
 • Acum 7 hours Rautacisme
  Sabin Sarmas – dusmanul Clujului. A muscat mana lui Boc si s-a dat cu securistii de la STS, inclusiv in problema cloud-ului!
 • Acum 10 hours In vizor
  PÂNĂ CÂND OSĂ NE MAI MINTĂ BOC, CA PE ULTIMII OAMENI? Criza gunoaielor pândește din umbră: Supercom n-a primit încă ordinul de începere a contractului pentru că nu îndeplinește obligațiile asumate
 • Acum 10 hours Eveniment
  TÂLHAR LA 27 de ani: A fost arestat preventiv după ce a agresat o femeie de 96 de ani şi i-a furat trei tablouri. A fost recuperat unul dintre tablouri
 • Acum 13 hours Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 14 hours Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 16 hours In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 1 day Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 2 days Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 2 days Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE