Analiza

În ciuda pandemiei, la Cluj vânzările de imobile au crescut în iunie 2020 cu 32% față de iunie 2019

Imobiliarele au început în forță anul 2020, cu creșteri pe linie, atât la Cluj, cât și la nivel național, atât ca prețuri medii, cât și ca număr de tranzacții. Pandemia, în perioada de lockdown, din cauza restricțiilor de circulație impuse de autorități, a dus la o blocare temporară a acestui domeniu. Criza „salvatoare”, care ar duce la o prăbușire a prețurilor, așteptată, de ani de zile, de mulți potențiali cumpărători, se întrevedea acum la orizont. Potrivit datelor oficiale publicate de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, domeniul construcțiilor se pare însă  că nu s-a îmbolnăvit – a stat la carantină, pe timpul stării de urgență, iar ulterior, în starea de alertă, și-a revenit la starea de sănătate pe care o avea înainte de pandemie. Ba chiar pare să fi revenit în forță, vânzările depășind, atât la Cluj, cât și la nivel național, cifrele din anul anterior.

Potrivit imobiliare.ro, în primele șase luni ale acestui an s-au tranzacționat, la nivel național, 239.109 imobile, cu sub 2.500 mai puține față de intervalul corespunzător din 2019.

În topul celor mai multe case, terenuri și apartamente vândute în prima jumătate a anului 2020 este Capitala, urmată de Ilfov.

Locul al treilea în topul național este ocupat de Cluj, cu aproape 15.000 de imobile vândute în șase luni. Anul trecut, la Cluj au fost tranzacționate circa 13.000 de imobile, creșterea din acest an fiind de 10,1%.

Conform imobiliare.ro, în decursul celor patru luni de pandemie s-au tranzacționat, la nivel național, 154.307 imobile. Anul trecut, în același interval de timp, au fost vândute în jur de 170.000 de case, terenuri și apartamente.

Pandemia, așadar, a influențat domeniul imobiliar doar în măsura și în perioada în care tranzacțiile nu au fost posibile datorită îngreunării vizionărilor și semnărilor de acte, după cum au constatat, bazându-se pe statisticile ANCPI, și specialiștii imobiliare.ro:

„În iunie 2020, prima lună de activitate (relativ) normală după relaxarea restricțiilor impuse pe fondul epidemiei de COVID-19, achizițiile de imobile au revenit pe o traiectorie ascendentă.

Astfel, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare a ajuns, în prima lună de vară, la un total de 46.818 la nivel național, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Această cifră marchează un avans de 16,4% față de iunie 2019, când în întreaga țară erau tranzacționate 40.207 imobile.

În județul Cluj, achizițiile de imobile s-au cifrat la 2.486 în prima lună de vară a acestui an, în creștere cu 32% față de perioada similară a anului anterior – când aveau loc doar 1.883 de asemenea operațiuni. Achizițiile de terenuri intravilane fără construcții au fost cele mai numeroase (891 de operațiuni), deținând o pondere de 36% din total.

Potrivit compariimobiliare.ro, prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca a scăzut, în iunie 2020, la 1632 euro, față de valoarea maximă înregistrată în acest an în luna martie – 1861 euro, sau față de perioada de dinainte de pandemie, în februarie 2020 prețul mediu/mp fiind de 1801 euro.

O scădere, așadar, de prețuri, însă una temperată, nicidecum o prăbușire, o „criză”.

Conform aceluiași site, prețul mediu/mp al terenurilor din Cluj-Napoca a crescut de 4 ori în iunie 2020, față de luna februarie – de la 125 euro în februarie, a ajuns la 481 euro în iunie. În ianuarie 2020, prețul mediu/mp al terenurilor din Cluj-Napoca era de 296 euro.

Toate aceste cifre arată încăpățânarea domeniului imobiliar, unul care a intrat stabil și sănătos în criza sanitară, de a nu se lăsa virusat, pe termen lung, de pandemie. Nevoia de locuire a rămas la fel de importantă ca și nevoia de sănătate, imobiliarele adaptându-se rapid la noua situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *